gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Силен е не онзи, който може да се изкатери до голяма височина, а онзи, който не допуща да се смъкне по-ниско от веднъж постигнатото. "
Блага Димитрова

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Атила и третият му син Ирник, II част - Конник, лъв и хрътка

Владетели

(14 Гласа)
Съдържание на статията
Атила и третият му син Ирник, II част
Конник, лъв и хрътка
Антиохия
Карпелион
Хрисафий
Византийското посолство на Максимиан
Заговорът срещу Атила
Симруг и грифон
Всички страници

 

Конник, лъв и хрътка

 


Визулк стигна до река Недао и пусна лъвовете, след като отдели впряга и се отдалечи на дълго разстояние. Слугата му мавър имаше опит и като разкопча катинара хукна презглава към господаря си.
Лъвовете се удряха в клетката и така леко открехнаха вратата й, а след това излязоха на свобода и заоглеждаха новата местност.


Руа прие Атила и Керка и ги нагости, разпита подробно за делата в Кавказ, възхваляваше боговете и се врече, че маговете ще направят специален вечен огън за връщането на Атила и неговото бъдеще.
Бе настанало време за турнира и Руа обясни на Атила, че трябва много да внимава с лъвовете, Бледа имал вече опит. После изведе двамата братя сред огромното множество, което ги аплодира с възгласи и викове.


Братята трябваше да отидат до хълма над река Недао, да сипят една торбичка с билки в приготвеното там огнище, да отидат за вода от реката и да напалят огън, за да може билките да заврат в големият хунски котел на огнището. След това трябва да напълнят по една от старите персийски кани с капаче и да донесат отварата в лагера, за да може Руа пръв да опита еньовденското лечително питие.
Бледа бе на червен дорест кон и когато препусна, любимата му хрътка го последва. Тя беше от стара месопотамска порода.
Атила последва Бледа, усмихнат и щастлив.


Скоро го настигна и двамата почти едновременно минаха покрай изоставената клетка от Визулк, лъвовете не се виждаха. Братята препуснаха към хълма, там Атила предложи да иде за вода и Бледа се съгласи. Близо до речното корито конят на Атила усети присъствието на лъв, изцвили, вдигна крака и хукна обратно към хълма. Атила видя, че един лъв ги преследва ожесточено. Той се паникьоса за миг, защото не очакваше, че Кубар така ще се изплаши.


Бледа съзря, че Атила бяга и се метна на коня си, като взе в ръка дълго метално копие. Хрътката започна да ръмжи.
Бледа се спусна към Атила и привлече лъва към себе си. Кучето лаеше яростно и бягаше до лъва, но на разстояние. Все пак лъвът се разконцентрира и спря. В този момент Бледа се обърна и се приближи до звяра, но не го гледаше. Кучето по команда млъкна.
Отдалеч Атила видя, че конят на брат му беше до лъва, но Бледа гледаше напред, все едно не го интересува.


Господарят на животните се учуди на отказа на хрътката да го лае и на приближаването на коня. Плячката сякаш сама идваше и лъвът не помръдна.
Бледа направи таен знак на Атила да не се намесва и продължи да гледа напред, но конят обърна глава към лъва. Очите им се срещнаха. Кучето също не мърдаше на разстояние. Конят съвсем спря и отново обърна глава към лъва, а Бледа продължаваше да гледа напред, сякаш звяра го нямаше.
Лъвът реши, че конят е неговата жертва, бе забравил за Бледа и уверен в силата си тръгна без отскок към предницата на коня. Все пак бе някак неуверен, силата на звяра бе в преследването, а тук жертвата се самопредлагаше.


Точно в този миг на неувереност, в който лъвът вече бе уверен в победата си, се случи най-неочакваното за него. Конникът изведнъж рязко се обърна към африканския звяр и обиграно заби копието си в главата му. Лъвът рухна до коня, хрътката се спусна в лай, а Бледа невъзмутимо отново обърна поглед напред. Само конят жално продължаваше да гледа умиращият лъв.


Атила проследи всичко това с уплах, който прерасна в искрена възхита от брат му. След време той разказа на един дървописец тази живописна гледка и майсторът извая протопитът на мадарският конник, който много по-късно Тервел разпореди да бъде изчукан като каменен релеф на огромна стена, близо до дн. гр. Шумен.


Убийството на лъв от рода Дуло постепенно стана символ на имперска мощ…
По-късно през този ден Руа каза на Атила:
- Изпратих те, за да научиш този таен урок на нашата династия. Аз го научих в Персия през 395 г. от техният цар и го препредадох на Бледа. Само така се убива лъв. Той го показа пред теб. Ти научи децата си. Моят брат и твой баща Донат, като лъв създаде нашата империя, родовото ни коляно е свещенно. Трябва да пазим трона само за нашият род и кръв, както правят рода на Сасанидите в Персия…Това е над всичко, за да просъществува династията Дуло.nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art