gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Пази Боже сляпо да прогледа! "
Алеко Константинов

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Египет - ключ към тракийската култура

Тракология

(4 Гласа)

Египет - ключ към тракийската култураНаписа: Деси Каравеликова

"Египет - ключ към тракийската култура" -  така се казва излязлата наскоро книга от Стефан Симеонов. Някои от вас познават автора под псевдонима dzver и вероятно неведнъж са посещавали блога му. Стефан Симеонов не е професионален историк, но пък ще ви изненада с оригиналния си поглед към тракийската култура и задълбочените познания в сферата, която разглежда. Книгата е презназначена към масовия читател и за тази цел езикът, с който си служи авторът е по-свободен, а не стегнат и академичен, както бихте очаквали от историческа книга, което несъмнено улеснява четенето.

Основната теза, която авторът атакува в книгата "Египет - ключ към тракийската култура", е тълкуването на тракийската култура през призмата на елинизма, като (поне за мен) несъмнено показва не само, че тракийската култура не е производна и произтичаща на елинската, а и трудно може да бъде обяснена чрез нея. На базата на богат изворов материал, основно древногръцки, Стефан Симеонов показва, че древните гърци не разбират и не се отъждествяват с тракийските норми и обичаи.


Стефан Симеонов убедително насочва погледа си към древен Египет - друга древна култура, която е съвременик на тракийската и предшественик на древногръцката. Той обяснява вярванията на египтяните, техния пантеон и обичаи и ги свързва със следи, намерени в България, както археологически, така и като обичаи. Стефан Симеонов дава свое тълкувание на наши обичаи като нестинарството, кукерите, мартеницата и други и си свързва с древноегипетски вярвания, без да се ангажива да твърди кой район е родината им.

Авторът на книгата оспорва и друга наложила се теза в българската историография - че траките нямат държава:
"Най-същественото "обвинение" срещу траките е, че те не са имали държава. В очите на съвременния човек това е всичко. След като нямат държава, то те са варвари, номади, не умеят да подхранват стройна организация. (...) Възможно ли е техният тип държава да е по друг от този, който си представяме, който им вменяваме и който търсим насила в тях? има ли алтернатива?
Да, има."

В контекста на тракийските обичаи Стефан Симеонов обяснява защо днес са открити толкова много тракийски храмове и гробници, защо траките са известни сред гърците със своето пиянство (и дали става дума за битово пиянство, както са ни представени нещата от древните гърци или за свещен обред), разглежда ролята на царя-жрец и обяснява какво представлява тракийският Херос и дали наистина това е правилното му название. Чрез "иконографията" на Хероса засяга и някои болезнени за християнството въпроси и най-вече за неговия произход и за връзката му с по-стари вярвания, голяма част от тях - египетски.

Стефан Симеонов бегло се докосва и до коптите, макар че лично на мен ми се ще те да бяха разгледани по-подробно, най-вече заради удивителното сходство на днешните коптски и традиционните български килими и черги.

Без да приравнява древните траки с древните египтяни, въпреки паралелите и сходствата, които извежда за тях, Стефан Сиомеонов убедително показва наличие на културен обмен между траки и египтяни. Авторът посочва и някои самобитни особености на траките. Адмирации заслужава анализа му върху образа на тракийския кон, който много автори, писали за траките разглеждат твърде бегло за ролята, която конят е заемал в тракийската култура (за тракийския кон и ахал-текинецът прочетете подробно тук>> ).

Като недостатък на книгата можем да отбележим малките и в голяма част некачествени изображения (много от тях в оригинал и в отлично качество обаче може да намерите в интернет, а в края на книгата е показан източникът на всяка илюстрация). Липсва и задълбочаване в някои от тезите, но аз ще приема, че това се дължи на целите на книгата и на факта, че тя е предназначена по-скоро към широката публика, отколкото към тесните специалисти. Силен плюс на книгата е и посоченият списък от над 100 източника библиография, което липсва при повечето популярни исторически четива.

Цена на книгата: 15лв.
Издателство "Матком"
Страници: 308 стр.

Блог на Стефан Симеонов

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (2)

Следете за нови коментари с RSS
0
ДА ...
Написа Руси
на 24 ноември 2013
Оцени коментара:
... наличие на културен обмен между траки и египтяни наистина има и то се дължи на Хермес Триждивеликия.
кадуцеят е емблема на античния Хермес, който, според Херодот е бил божество на тракийските царе.

В египетската митология тракийския Хермес е известен като Тот, Теут (Техути). Нещо повече, преди да се установи в Египет, според Апулей, Хермес -Теут пребивава на Балканите. Мястото, където той пребивава, е известно като “Пелазгийски Аргос”. Античният географ Страбон с това название отбелязва пространството на Северна Тесалия и по-точно източните склонове на планините Пинд и Грамос. Когато Хермес-Теут напуска пелазгийския Аргос, отива в Египет, и там предава всичките знания, с които разполага. Според легендата Хермес-Теут е дал на древните египтяни астрологията, числата (математиката), писмото, медицината, топенето на металите и магията. Това е причината египетският фараон Ху-фу (Хеопс) да построи в негова чест великата пирамида. Легендата, записана от Апулей, идва да ни подскаже превъзходството на палеобалканските (предгръцки т.е. пелазгийско-тракийски) цивилизации в сравнение с някои, които неоправдано се считат за най-стари. Пак у Херодот ще срещнем уточнението, че балканските Бръгои (по-късно се срещат и като Фръзи/Фриги, но и Връгарои) са най-стар народ на света, нещо което са признавали самите египтяни.
Петър Добрев в писанията си за Необясненото и необикновеното в ранната Българска история - 1993г. пише че предците ни са БРИГИТЕ.
0
МАРТЕНИЦАТА ...
Написа Руси
на 24 ноември 2013
Оцени коментара:
... е послание на предците ни от хилядолетия -
БЯЛОто е символ на живот.
ЧЕРВЕНОто е символ на здраве, а многото намотки от усукването са многото години от посланието -
ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ЗА МНОГО ГОДИНИ!
Милош Сидоров е писал по въпроса за спиралите при сурвачката и мартеницата символицзиращи пътя на Слънцето.
При сурвачката спиралата е само с един оборот, защото става въпрос за ЕДНА година -
Сурва весела година
До година, до Амина!
http://balkan1.blog.bg/politika/2012/01/10/surva-i-kaduceiat-na-hermes.879935

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art