gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Думи на велики българи

" Човек се учи докато е жив - за страх и ужас на околните. "
Евгения Раданова, състезателка по шортрек и спринт колоездене

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Подземният храм в с. Гърло

Тракийски храмове

(13 Гласа)

Храмът край село ГърлоТекст и снимки: Николай Борисов

Поредната забравена част от културно-историческото ни наследство

Село Гърло се намира в Западна България, по пътя от гр. Брезник към гр. Трън, Пернишка област. До селото се стига като се тръгне по отбивка от главния път. Над селото има построен язовир, който е вододайна зона. Селцето е доста малко, няма известни забележителности. Но в околностите на селото има едно мистично място, потънало измежду дърветата и храстите в забрава- подземният куполовиден „храм”.


   Стигането до с. Гърло е лесно и безпроблемно. Намирането на обекта е малко по-трудно, защото мястото е затънтено и е нужно да се отиде с водач. Ние го намерихме благодарение на карта, публикувана в интернет. Първата цел, движейки се по картата, е язовира. До него може да се достигне с високо проходима кола, пътят е черен, а по някога бива заливан и от близката река. Другият начин е пеша. Пътят лъкатуши през много живописна местност. След достигането на язовира се тръгва по язовирната стена, минава се преливника. Наблизо има ограда от бодлива тел, като на едно място тя е скъсана и се минава от там. Виждат се леки очертания на пътечка. Следващата цел е каптажа за вода, до който води пътеката. След неговото достигане се тръгва право нагоре по баира. След известно изкачване и повече внимание се достига до останки от защитното съоръжение. Именно на там се продължава и измежду търкалящите се греди се забелязват спускащи се надолу стъпала. Това е входа на търсения подземен храм.

   Стълбите се спускат надясно, като те са очертани от стени от градеж от ломени камъни без спойка. Стига се до вход, заострен и тесен в горната част и разширяващ се надолу. В горната част на стените, непосредствено преди входа, от ляво и дясно, се забелязват два отвора на еднаква височина. След влизането се попада в голямо куполно помещение, диаметър около 6м, височина около 4 м., с голям отвор на тавана около 1.5 м. в диаметър, а на пода има отвор, наподобяващ зидан кладенец, дълбок около 4-5 м, диаметър около 1м. На дъното му има греди, пръст и камъни, резултат от иманярска дейност. Градежа е изцяло каменен, отново без спойка между тях.

Чудно как храмът е издържал толкова дълго време, как стените и куполът му носят цялата пръст и тежест, това говори за уникални строителни познания. При огледа на куполното помещение се забелязва странен, особен символ до входа- на влизане се намира отдясно. Издълбан е в един от камъните. На около 30 см. вляво от него се вижда и издълбан кръст, предполагам от доста по-късно време. Целият храм е добре запазен. Спорен е въпроса дали отвора на тавана е бил първоначално обособен или е резултат от по-късни разрушителни действия.

   Храмът е открит през 1970 г. от Димитрина Митова- Джонова. Тя го датира около XІІ в. пр. Хр. Не е ясно каква функция точно е изпълнявал и поради неяснотите около отвора на тавана. Без съмнение той е култово място, но извършваните свещенодействия остават за момента загадка.

   Следите от защитна постройка показват, че някой все пак някога се е грижил за мястото. В момента то e заобиколено от храсталаци и е поредното, оставено на произвола на съдбата и иманярите. За популяризирането на обекта няма никаква активност от българска страна, а дори има информация, че италианци се интересуват от мястото, защото е аналогично на подобни храмове в Италия, които са много по-малки от нашия. Ние посетихме храма през лятото и не всеки би издържал на буйната растителност, която почти е заличила пътеките до него и пречи за нормалното преминаване, но желанието за запознаване с нещо толкова старо, внушително и мистериозно надделява. Също така около подземния храм се намират и останки от римска вила, а на върха на хълма има и останки от крепост. С малко повече питане и късмет може да се открият и каменните кръстове в селото.


   Достигането и намирането на подземния храм в с. Гърло е сблъсък с мистичното и древното, със загадките и въпросите скрити под купола на храма. Да се надяваме, че някой ще направи нещо за спасяването на този уникален за България обект, преди той да е разрушен и да потъне в забрава като много други. Защото всяко такова място е парче от пъзела на нашето културно-историческо наследство, което не трябва да погубваме.

 

 


   
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (6)

Следете за нови коментари с RSS
0
...
Написа ime
на 27 ноември 2010
Оцени коментара:
Администратор
Според мен...
Написа Администратор
на 27 ноември 2010
Оцени коментара:
Според мен съоръжението, каквото и да е то, е по-старо от посочения период, ако съдим по това, че са използвани обикновени, а не обработени камъни, както виждаме в типичните храмове и гробници на траките. Все пак може и да има приемственост, ако се приеме, че отворът в тавана е направен нарочно, а не е плод на случайно срутване.
0
ТЕЛЕСКОП
Написа AZ
на 21 януари 2011
Оцени коментара:
Има мнение че това е ТЕЛЕСКОП -
http://www.balkanmysteries.com/bg/?p=1020&lang=bg
Администратор
Интересно!
Написа Администратор
на 21 януари 2011
Оцени коментара:
Ще разгледаме тази статия smilies/smiley.gif
0
nuraguicgna kultura
Написа boby
на 30 август 2014
Оцени коментара:
gradejite sa ot kraiat na neolita i nachaloto na bronza cactite kylturni pametnitci ca namereni v celo balao sardenia i xram kladenetc i taka narechenite nuragi golemi kameni kyli ot cux gradege interecni ctydia za proizxoda na shardanite ctroitelite na tazi kyltyra i razprostranenieto im balgaria, sardenia, irlandia kadeto ca namereni tozi tip arxitektyrni pametnitci
0
...
Написа garfield
на 10 януари 2015
Оцени коментара:
Ама, пишете на кирилица, де! Нищо не ви се разбира...

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art