gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" У нас отдавна се е появило мнение, че главната причина, която ни държи под турското иго, произхожда не от силата и не от способностите на турците, а от чорбаджийската подлост. Това е вярно като ден. Аз смело мога да кажа, че народът ще бъде принуден да изколи по-напред чорбаджиите, а после техните помощници, т.е. правителствените злодейци. "
Любен Каравелов

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Коледуване

Традиции

(58 Гласа)
Коледуване е зимен обичай за плодородие, здраве и щастие. Произлиза от римската дума - calendae - първите дни на месец януари, когато са се извършвали обреди за плодородие и благополучие през годината.
 
Обичаят Коледуване започва още в нощта на Бъдни вечер. В него участниците са само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е в различни форми - коледари, коладници, коледаре, коледници и пр.
 
Подготовката на коледарите започва от Игнажден (20 декември). Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи от по 10-15 човека, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен. В групата има и по-малки момчета, наречени котки, които обикновено се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване. Избира се и цар, или станеник — млад мъж, който знае коледарските песни, има артистична душа, щедра ръка и добро сърце. Водачът е посредник както между мъртвите и живите, тъй и между старата и новата година.
 
Коледарите са в традиционно празнично облекло и с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“. Обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището — кмета, попа, също и даскала. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай. Времето за коледуване е строго определено от традицията — от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Вярва се, че коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят. По пътя, пред вратата и в къщата коледарите пеят тези специални обредни песни, различни по мотиви, според мястото на изпълнение и лицето, за което се пеят. Най-общо те са обредно пожелание за щастие в семейството и добра реколта. Първата песен обикновено започва с думите:
 
"Стани нине, господине!
Тебе пеем, домакине!
Добри сме ти гости дошли,
добри гости, Коледари!"
 
След песните, водачът на групата, който държи в ръце подарения от стопаните коледарски кравай, изрича и коледарската благословия, наричана още молитва, благословка или слава:
 
"От Бога много здраве,
от нас малко веселбица!"
 
Освен с кравай ги даряват още с пари, месо, сланина, боб, брашно, вино и др. Коледуването завършва с общо угощение, на което се поканват и др. женени мъже, у които са коледували. Останалите след това продукти се продават, а парите се дават на бедните, на църквата, училището или читалището.
 
Коледуването в Западна България и селата около София протича по различен начин. Съставът на групата включва старец, облечен в обърнат наопаки кожух, окичен със звънци и тояга в ръка, който изрича благословии, баба, облечена като невеста, магаре, което носи подаръците, трохобер за кравите, гайдар и пеячи, един от които, наречен четник и изрича молитвата.
 
Коледа завършва призори на чешмата с хора на коледни песни. Освен хорото други обреди не се изпълняват.
 
Ако две групи коледари се срещат, не е на добре — през лятото ще вали град или друго зло ще сполети. За да не се случи това, двете групи се бият помежду си или си разменят топузите.

 

Източници:
1. Рождество Христово - bg.wikipedia.org
2. Калоянов 2002: Калоянов, Анчо. Славите ли млада Бога?. // LiterNet, Второ издание, 24.12.2002 <http://liternet.bg/publish/akaloianov/slavite/koleduvane.htm>

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (8)

Следете за нови коментари с RSS
0
...
Написа василена
на 12 декември 2011
Оцени коментара:
Научих много за българсия обичай-Коледуване.Беше много интересно да науча за коледарите на Бъдни вечерsmilies/smiley.gif
0
koleduvane
Написа alun
на 06 декември 2012
Оцени коментара:
smilies/smiley.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/grin.gifsmilies/angry.gifsmilies/sad.gifsmilies/shocked.gifsmilies/cool.gifsmilies/tongue.gifsmilies/kiss.gifsmilies/cry.gif
0
koleduvane v trakiq
Написа ПИЧА
на 17 декември 2012
Оцени коментара:
napraite za trakiq be hora,kak se praznuva tam
0
koleduvaneto
Написа katrin
на 09 януари 2014
Оцени коментара:
Mnogo mi beshe interesno da naucha nesho poveche za KOLEDARITE i za KOLEDUVANETO.smilies/grin.gifsmilies/grin.gifBlagodarim za truda na horata za postiganeto na cqlata tazi informaciq.smilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifVie mi pomognahte za domashnata rabota i za mnogoto hubavi fakti.smilies/grin.gifsmilies/smiley.gifsmilies/grin.gif
0
...
Написа nikol4etoo
на 05 февруари 2014
Оцени коментара:
mnogo mi haresa pomogna mi i za domashnatasmilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/grin.gifsmilies/cheesy.gif
0
gerg
Написа gre
на 25 декември 2014
Оцени коментара:

dewdfewafewaf

0
THX
Написа preidar
на 13 декември 2016
Оцени коментара:
много благодаря без този саит имах 2 но след като видях за коледарите си написах и сигурно ще имам 6 smilies/smiley.gif
0
Hhddh
Написа СимOna
на 29 януари 2018
Оцени коментара:
Много ми помогнаsmilies/wink.gifsmilies/grin.gif

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy