gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Думи на велики българи

" У нас отдавна се е появило мнение, че главната причина, която ни държи под турското иго, произхожда не от силата и не от способностите на турците, а от чорбаджийската подлост. Това е вярно като ден. Аз смело мога да кажа, че народът ще бъде принуден да изколи по-напред чорбаджиите, а после техните помощници, т.е. правителствените злодейци. "
Любен Каравелов

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Историческо пътуване към миналото на България

Родният дом на Неофит Рилски в Банско

Музеи

Написано от Администратор 30 Август 2011

(7 Гласа)

Текст и снимки: Деси и Станимир Каравеликови
Родната къща на Неофит Рилски "Обичай отечеството си, нито да пожелаеш друго отечество, освен него, защото такова желание, вменява се началото на предателство."
Неофит Рилски

Къщата музей „Неофит Рилски“ (известна още като Бенина къща) в град Банско е архитектурно-исторически паметник на културата с национално значение. Това е родният дом на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски, който е живял в нея от 1793 до 1811 г. Посетихме къщата през лятото на 2011 година и останахме очаровани от стопанисването й и от новата експозиция, посветена на Неофит Рилски, която е направена с много любов.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Съвременно българско изкуство - новини от 30 август 2011

Новини

Написано от Администратор 30 Август 2011

(2 Гласа)

Откриват Музей на социалистическото изкуство в София на 16 септември

Идеята за музея ще бъде посрещната по различен начин от различните поколения, но историята трябва да се съхранява без значение дали е добра или лоша, коментира министър Рашидов. Музеят ще бъде под егидата на Националната художествена галерия. Заедно с експозициите в сградата ще има и аудио и видео записи, които също да показват какво е било по времето социализма, защото за много от хората този начин на живот е непознат, допълни министърът. В музея ще се продават и сувенири от времето на социализма – чаши, тениски и други предмети с ликовете на социалистическите лидери.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Проучва се втората църква в крепостта Калиакра и други археологически новини от 30 август 2011

Археологически открития и сензации

Написано от Администратор 30 Август 2011

(7 Гласа)

Калиакра - проучва се църква No 2Нос Калиакра

През 2010 г. археолозите започнаха проучването на Църква № 2 във вътрешния град на Калиакра. В края на археологическото лято екипът на доц. д-р Бони Петрунова може да се похвали, че е разкрил не само цялата църква, но и голяма антична сграда, върху чиито основи тя е построена. Една от първите находки е златна монета на Андроник ІІ, което им подсказва, че са попаднали на аристократичната част на средновековната крепост, посочва "Булфото". Около църквата е разположен некропол на богатите граждани на столицата на Добружанското деспотство. Проучени са над 70 гроба, в които са открити около 20 златни и позлатени накити и елементи за украса, сребърни пръстени и обеци и отново голямо количество монети.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Белинташ е с 2 хилядолетия по-стар от Хеопсовата пирамида и други археологически новини от 24 август

Археологически открития и сензации

Написано от Администратор 24 Август 2011

(8 Гласа)

БеланташСветилището Беланташ, Асеновград

Фигурка на женски идол, кремъчни пластини, част от бронзово украшение и части от ритуални огнища са сред основните находки на археологическия екип, който втора година проучва родопското тракийско светилище Беланташ. „Намираме се в началото на доста продължителна работа, тъй като обектът е изключително обещаващ като научни резултати и много подходящ за културен туризъм", каза ръководителят на екипа д-р Борислав Бориславов.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Фолклорни фестивали в България в края на август, 2011

Българска култура и традиции

Написано от Администратор 23 Август 2011

(2 Гласа)

Започна най-старият международен фолклорен фестивал в България, Бургас, 22-26 август

От 22 до 26 август ще се проведе Международен фолклорен фестивал Бургас 2011, който е най-старият по рода си в страната. Във фестивала ще участват състави от Казахстан, Румъния, Сърбия, Словакия, Русия, Полша и България.И тази година се запазва традицията фестивалът да бъде открит с пъстро дефиле по ул. „Александровска” и ул. „Богориди” в Бургас. Участниците ще бъдат посрещнати с хляб и сол пред сградата на общината,  където ще се представят с кратка програма.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Страница 7 от 91

nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art