gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра. "
Радой Ралин

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

За произхода на прабългарите

За скитското нахлуване в Палестина

Произход на прабългарите

Написано от Администратор 01 Юли 2011

(10 Гласа)

Автор: Инна Николаевна Медведская (д.и.н., зав. Отдела за Древния изток в Института за източни ръкописи на РАН, Санкт Петербург), Вестник древней истории, № 2, 2000 г.
Превод: Веселин Тракийски (* прочети бележките на преводача в края на статията)
(поправките, включени в № 4, 2002 г., са внесени в текста без допълнителни коментари).

 

В разказa на Херодот за скитското нахлуване в Палестина може да се открие отзвук от три събития, случили се през VII в. пр.н.е.: наличието на заплаха "от север" за населението на Сирия и Палестина, оскверняване на палестинските храмове и разширяването на Египет за сметка на Палестина. Тези събития, подробности около които са дошли до Херодот по различни пътища, са били изтълкувани от него в съответствие с концепцията му за пребиваването на кимерийците и скитите в древния Изток. Същността на това негово тълкуване е за водещата роля на скитите. Според Херодот, скитите, завладявайки Mидия и разпространявайки своята власт по цяла  Мала Азия, тръгват за Египет. По пътя им, в Палестинска Сирия, скитите се срещнали с Фараона Псамметих, който ги убедил да не отиват  по-нататък. По обратния път скитите ограбили светилището на Афродита Урания (Херодот, I.105).

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Съвременното състояние на кимерийския проблем, II част

Произход на прабългарите

Написано от Администратор 22 Юни 2011

(5 Гласа)

Превод: Веселин Тракийски

 

Прочети Първа част >> 

Втора част

По мое мнение, тази хипотеза не е достатъчно убедителна. Аз се стремях да покажа, че текстовете от епохата на Асархадон напълно последователно разграничават кимерийците от скитите и че присъствието не само на скитите, но и на кимерийците в района на Манна и Мидия, е отразено достатъчно надеждно. Голямата част от споменаванията за скитите и кимерийците в Манна и Мидия са съхранени в текстовете с питанията до оракула на бог Шамаш, авторите на които, в стремежа си да осигурят максимална точност на пророчеството, са се стремили към детайлно и недвусмислено формулиране на въпросите, изброявайки при това всички възможни опасности, които следва да се избягват в записите си на отговорите на оракула (ср. например, дългите и подробни изброявания на всички възможни лица, можещи да представляват опасност за царя, във въпросите, посветени на неговото благополучие, например SAA 4.139=№ 38 от моя корпус [става дума за неговите преводи на асирийските текстове к.м.]).

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Съвременното състояние на кимерийския проблем, I част

Произход на прабългарите

Написано от Администратор 13 Юни 2011

(8 Гласа)

Съвременното състояние на кимерийския проблем, I частПредговор от администратора

Пускаме този текст по молба на Кирил Милчев като допълваща статия по въпроса за връзката между кимери, хуни и прабългари, която той разглежда в няколко от своите статии (виж Кимерийци и хуни , Българи и ефталити и други в раздел Произход на прабългарите в този сайт ) . Благодарим изключително много на г-н Веселин Тракийски, който любезно се съгласи да направи превод на текста, за да може той да бъде разбираем и за читателите на Роден Край, които не владеят руски език.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Българи и ефталити - нов мит или стари заблуди?

Произход на прабългарите

Написано от Кирил Милчев 06 Юни 2011

(10 Гласа)

Автор: Кирил Милчев

1. Въпроси, въпроси...
Кои са ефталитите?


    Звездата им изгрява със сигурност след 468 г. от н.е., когато на изток от Персия постепенно залязва Кидарската държава. От фрагментите на византийският историк от V в. Приск Панийски се знае, че през 468 г. персийският шахиншах Пероз води война на изток с кидарите. В науката се приема, че кидарите са клон на кушаните, които още от ок. ІІ в. от н.е. имат държава на изток от Персия. От византийският историк от VІ в. Прокопий Кесарийски учените научават, че през 483 г. и през 484 г. същият Пероз вече воюва не с кидари, а с ефталити.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Кои са утигурите?

Произход на прабългарите

Написано от Кирил Милчев 31 Май 2011

(6 Гласа)

Загадката на историка от VІ в. Прокопий Кесарийски.
Автор: Кирил Милчев  
       
1.
 Несъмнено е, че именно Прокопий Кесарийски въвежда през VІ в. етнонимът „утигури”, а след него Агатий, Менандър и Теофилакт го използват, заемайки го от Прокопий. Но Менандър, който е изключително фактологичен и ползва данни от докладите на византийски посолства, съобщава, че дори тюркския военачалник Турксанф ги е наричал „утигури”. Менандър дори дава сведение, че „владетел на утигурите” по това време бил Анагей, васал на тюрките (фр. 45). От друга страна, Турксанф никъде не споменава името „кутригури”, а нарича съюза мужду аварите и тях – „вархони”, откъдето става ясно, че аварите са „вар”, както пише по-късно и Теофилакт, а хони са кутригурите. И все пак, Менандър, във връзка с аварското убийство на вожда на антите, споменава за Котраг, който дал тази идея на аварския каган Боян.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Страница 1 от 6

nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art