gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената. "
Ванга

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Звездната карта на траките - резерват Сборяново

Любопитно

(1 Глас)

Гробницата в Свещари (Сборяново)Тракийските надгробни могили в археологическия резерват „Сборяново", недалеч от Исперих, са строени като огледална проекция на звездното небе и крият астрономическа информация, по-стара от вавилонската.

Повече за тази хипотеза, прочете в статията...

 


Разположението на могилите отговаря на някои групи звезди от видимата небесна сфера на нашата географска ширина и по-точно на съзвездията Малка мечка, Жираф, Колар, Персей, Касиопея, Гущер, Цефей и Дракон. Големината на могилите съответства на яркостта на съответните звезди.

Хипотезата за Сборяново като гигантски античен астрономически комплекс се подкрепя и от т.нар. „Загадъчен камък", открит в преддверието на централната гробна камера на Царската гробница в Свещари. Според астронома проф. д-р Владимир Дерменджиев от Астрономическата обсерватория към БАН камъкът крие древна астрономическа информация.

Все още никой не може да каже с каква цел е построена звездната карта. Едно е сигурно - прецизността, с която небесният свод е „прекопиран" върху земята, говори за изключителните геодезически умения на траките и познанията им за Космоса.

През януари т.г. в пещера в областта Вале Даоста, Италия, беше открито праисторическо изображение на съзваздието Плеяди и това се превърна в световна сензация.

Звездната карта от Сборяново е далеч по-сложна и интригуваща и има шанс да се превърне в археологическата сензация на годината, коментират астрономи.

Хипотезата, че тракийските надгробни могили в Лудогорието са построени като огледален образ на звездното небе, е предложена от 76-годишния историк и бивш директор на музея в Исперих Йордан Стефанов.

„Всичко започна,след като в ръцете ми попадна археологическа карта на резервата „Сборяново". Картата беше изработена по поръчка на Стоян Стоянов, директор на музея в Исперих, който незнайно защо упорито я беше крил близо десет години", спомня си Стефанов.

Набитото око на бившия музеен директор веднага забелязва предварителната планировка на надгробните могили в Източния и Западния некропол, които наподобяват съзвездия. Ориентацията спрямо звездното небе се среща и при останалите 17 струпвания на надгробни могили на територията на т. нар. Стомогилие, както е известен археологическият резерват „Сборяново". Без да се колебае нито за миг, Стефанов „заема" картата от музея за няколко дни и тайно прави хелиографски копия.

„Когато разгледах детайл но копията, открих загадъчно разстояние от 1900 метра. То се повтаряше пет пъти между различните обекти в Сборяново. С тази мярка бяха означени началото и краят на могилните некрополи, както и разстоянието от Свещарската могила до култовия комплекс „Демир баба теке", който в миналото е бил централно светилище на траките", обяснява Стефанов.

Първоначално хипотезата за звездната карта на траките е приета скептично от българските археолози. Стефан Йорданов твърди, че бившият директор на Археологическия институт към БАН, историкът проф. Велизар Велков, лично спира публикация, която цели да популяризира хипотезата. Проф. Велков се аргументира с това, че преди 2500 години, когато са строени мо гилите, съзвездията са има ли различно разположение в сравнение със сегашното и надгробните съоръжения не биха могли да бъдат тяхна огледална проекция„Това не е така. Разлика та между разположението на звездите днес и преди 2500 години не е чак толкова голяма. Тя се усеща осезаемо чак след 7000 г.пр.н.е. и се увеличава, колкото повече отиваме назад във времето", опровергава твърденията на проф. Велков Йордан Стефанов.

„Районът е обитаван още преди 7 хил. години. По-късно е населяван от тракийското племе гети, от славяни и прабългари. Всички те са притежавали богата астрономическа култура. Например тракийските жреци са познавали поименно близо 500 звезди", обяснява Стефанов.

Йордан Стефанов започва изследването на могилите в Сборяново през далечната 1974 г. В продължение на три години историкът картотекира над 280 могили, групирани в 19 некропола, както и останките на 57 антични селища „Като директор на музея в Исперих, разполагах с поч ти неограничени парични средства и направих т.нар. фотограметрични снимки па територия от 295 кв.км. Хвърлихме общо 1,18 млн. стари лева, но си струваше", разказва Стефанов. Институтът по геодезия и картография също облита местността и изготвя картни листове в мащаб 1:2000.

„Проф. Никола Николов от Института по астрономия към БАН, който е един от най-изявените учени в света, изучаващи античната астро номия, взе картните листове и с помощта на компютърна програма върна с 2500 години назад разположението на звездите откри, че повечето от 250-те могили, групира ни в 19 некропола, съставят общо 44 съзвездия, десет от които се повтарят. Откри също така, че големината на всяка могила съответства на яркостта на звездата, която изобразява", обяснява Йордан Стефанов.

„Могилите носят определена закодирана информация но все още не можем да кажем каква. За целта трябва да бъде направено комплекс но интердисциплинарно изследване, в което да бъдат включени археолози, астрономи и геодезисти", коментират археоастрономи.

Историкът Йордан Стефанов смята, че грешката на българските учени е, че търсят аналог на звездна та карта от Сборяново сред други археоастрономически обекти по света.

„Те просто не могат да допуснат, че тракийската цивилизация е била в състояние да създаде нещо толкова грандиозно и новаторско, каквото е звездната карта от Сборяново - уникален феномен без аналог в целия свят", категоричен е Стефанов.

Според историкът най-голямата загадка е как архитектът, маркирал местата на повече от 250-те могили, е направил така, че замисълът му да се изпълнява цели три столетия. В момента Йордан Стефанов, който е председател на археологическото сдружение „Хелис", търси $15 хил. за закупуването на модерен геодезически комбайн. С негова помощ с много голяма точност ще бъдат измерени разстоянията между отделните могили и щe бъде избегнато отклонението, което се получава при измерване от въздуха. Така хипотезата му ще бъде доказана веднъж завинаги и звездната карта от Сборяново ще се превърне в археологическата сензация на годината, привличайки тълпи от туристи в Лудогорието.

За тракийския град Хелис може да прочетете ТУК.

Източник: chudesa.net

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy