gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество! "
Христо Ботев

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Личности

Любен Каравелов

Личности

Написано от Станимир Каравеликов - Администратор 07 Ноември 2012

(13 Гласа)

Любен Каравелов Любен Каравелов e роден на 7 ноември 1834г. в Копривщица в семейството на Стойчо Любенов Каравела и Неделя Доганска. Баща му Стойчо се занимава с джелеплък, събирал данъка върху дребния добитък и е общественик с голям принос към българската книжнина и просвета по онова време. Така Любен израства в сравнително заможно семейство и има възможността да се изучи. Учи в първото българско класно училище от Найден Геров в Копривщица през 1846 г.

По-късно баща му решава да го направи търговец и го изпраща в Пловдив да учи търговия в гръцки гимназион. Настанен е в гръцкото семейство на Кир Янко Ушаклията. Там усилено са опитвали да го погърчат, за което той пише по-късно в бележките си. През време на 2-годишния си престой в Пловдив, Любен успява да види реалността на конфликтите между българи, турци и гърци, съзрява разликата между бедни и богати и вижда истинската болка на народа си. До тогава той не е познавал гъркоманията и жестокостите на гърци и турци към българския народ. Той е отвратен от разврата в градските гръцки семейства, от нечистотиите и лицемерието на целия град, които съпоставя с привлекателните картини на селския патриархален и открит живот. Не е очарован и от българите, които са оказвали много слаба съпротива на разрушителното гръцко влияние. Макар само 16 годишен, Любен Каравелов осъзнава мъките на народа и в него съзрява желанието за промяна. Каравелов влиза във връзки с по-младото и интелигентно поколение, което под влиянието на Найден Геров, Йоаким Груев и др. започва да се организира за борба против гърци и турци.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

175 години от рождението на Васил Левски

Личности

Написано от Станимир Каравеликов - Администратор 18 Юли 2012

(10 Гласа)

Васил Левски, Апостола на СвободатаДнес се навършват 175 години от рождението на Васил Иванов Кунчев, наречен Левски заради лъвския си хъс, безстрашие и ловкост.

Васил Левски, един достоен българин, роден за единствената кауза - да освободи своята Родина, България. Тази негова единствена жажда за свобода го подтиква да създаде Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Той е идеолог и организатор на българската национална революция и разработва стратегия за освобождаването на България. С тези си заслуги е наречен от народа Апостола на свободата.

Васил Левски е ерудирана личност, посветена в духовния православен живот под името и званието йеродякон Игнатий. Той владее отлично турски, гръцки и арменски език. Няколко години преподава в село Войнягово, село Еникьой и село Конгаз.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

164 години от рождението на Христо Ботев

Личности

Написано от Станимир Каравеликов - Администратор 06 Януари 2012

(22 Гласа)

Христо Ботев

Днес се навършват 164 години от рождението на Христо Ботев.

Христо Ботев е един от най-достойните българи, които някога са се раждали по нашите земи. Неговото дело винаги ще бъде пример за родолюбие и смелост не само като революционер, но и като велик поет и публицист.

Христо Ботев е роден в Калофер на 6 януари 1848 г. По стар стил (действащия тогава Юлиански календар) Христо Ботев е роден на Коледа 25 декември 1847 г. с рожденно име Христо Ботьов Петков. Баща му е даскал Ботьо Петков, учител, книжовник и обществен деец.

Той ще остане винаги жив в сърцата на родолюбците с думите "който падне в бой за свобода, той не умира"!

Поклон пред светлата му памет!

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Левски - Апостолът на свободата

Личности

Написано от Администратор 18 Февруари 2011

(13 Гласа)

Автор: Деси Каравеликова

Ил.1 - Левски през 1870 година

Васил ЛевскиНе е лесно да се пише за личност като Васил Левски, особено в навечерието на годишнината от неговото обесване. Помня, че когато бях ученичка и учехме за Левски, Ботев, Хаджи Димитър, Любен Каравелов стояхме притихнали по чиновете и слушахме внимателно разказите за техните премеждия, но това, което учителите ни наричаха „подвиг” за нас беше твърде абстрактно, далечно, отнасяхме го към време, отдавна изтекло и сигурно през главата на повечето ми съученици е минавала мисълта „Е какво толкова, тези неща са станали прди толкова време, защо сега трябва да ги зубрим тези уроци чак в такива подробности.”  Много хора дори израстват с тази нагласа и тя остава в съзнанието им дори тогава, когато зазвучат сиренте на 2-ри юни и механично стават прави, докато мислят за съвсем други неща.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Хонория, сестрата на император Валентиниан ІІІ, иска да се омъжи за Атила

Личности

Написано от Администратор 04 Ноември 2010

(12 Гласа)

ХонорияАвтор: Кирил Милчев

Предисловие

Днес някои историци смятат, че епизодът с молбата за брак на римската принцеса Хонория, която изпраща годежен пръстен на Атила, е легенда. Но повечето от учените са на мнение, че описанието на тези събития, намерили отзвук в летописите, е всъщност истина. В художествените книги и във филмите за Атила този момент е възлов. Още през ХVІІІ в. Волтер е бил очарован от опитът на Хонория чрез Атила да стане императрица и да прецака брат си Валентиниан ІІІ, давайки на великият хун трона на Рим... Ето защо добре би било да си припомним тези времета и събития...

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Страница 1 от 2

nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art