gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Религията е такова също нещастие за човечеството, каквото е била чумата, холерата и войната. "
Христо Ботев

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Легендата за Бастет в Странджа

Легенди

(23 Гласа)

Статуя на богинята БастетИстина или спекулация - в региона на Странджа се носят легенди за проклятието на египетската богиня Бастет, които се свързват и с името на Людмила Живкова, дъщеря на Тодор Живков, починала при неизяснени обстоятелства.

Бастет (Баст) е богиня от Египетския пантеон. Тя е покровителка на радостта, любовта, плодородието и веселието. Покровителка е на бременните жени. Според едни източници тя е Слънчево божество, сестра-близнак на Хор, и следователно дъщеря на Озирис и Изида. Според други е дъщеря и жена на бога на Слънцето Ра. Обикновено е изобразявана с тяло на жена и глава на котка. На Баст е дадено и едно от божествените очи на Ра във формата на Урей – змията на мъдростта.

Център на култа към Бастет бил град Бубастис, намиращ се на изток от делтата на река Нил. Там според Херодот се намира и един от най-хубавите храмове със статуя на богинята.

Името на тази богиня се свързва с една област в седловината Градището, близо до Малко Търново, в Странджа.

Мистика и легенди около историята за тайнствен некропол и злополучните му откриватели. Ванга предупредила да не се пипа мястото, където подозирали, че е погребана жената-котка Бастет.

Макар че Странджа е смайваща и омайваща планина, тази история е странна и загадъчна дори и за такова място. В нея като че ли има твърде много мистика и твърде малко наука. Въпреки това тя се разказва в региона и дори се е окичила със загадъчна слава. Повече от 20 години тя вълнува въображението и мами авантюристите към затънтените гори, на метри от границата с Турция. Загадъчни случки и необясними явления са съпътствали през годините всеки, който се е докоснал до нея. Някои дори са споходени от нещастия, факт достатъчен, за да се говори, че става дума за странно проклятие.

 

Всичко започва в началото на 1981 г. с една особена карта. Тя била от животинска кожа, а на нея имало някакви драскулки. Твърди се, че старинният чертеж бил турски и по необясним начин се подмятал в ръцете на прочутия в района иманяр Мустафа. Именно той е в основата на редица събития, които едно след друго се нижат през тази знаменателна година. Казват, че иманярят предприел рискована стъпка и занесъл картата не на кого да е, а на Людмила Живкова - председател на Комитета за култура и Първа дама в държавата през онези години. Мустафа споделил с Людмила и твърде любопитна информация - парчето кожа описвало район в Странджа, където се намира тайнственият некропол на египетската богиня-котка Бастет. На пръв поглед такава информация изглеждала, меко казано, невероятна. Иманярът посочил точното място и защо то е покрито с мистично обаяние.

То било в местността “Седлото”, между странджанските върхове Голямо и Малко Градище, в близост до границата. Това също е обяснение за неговата тайнственост, тъй като попада в строго охраняван от военните район. Именно мистиката направила впечатление на Людмила Живкова. Още тогава бродели легенди за интересите на дъщерята на Първия към окултното, посещенията й в Индия, връзките с Рьорих и увлеченията по тайни учения. Така че информацията за гробница на египетска богиня в Странджа предизвикала изключителен интерес у тогавашната Първа дама на България. Твърди се, че тя дори прибрала картата в личния си сейф.

Повечето учени се отнесли твърде скептично към иманярската находка. Местните хора разказват, че дори били правени опити за каузата да бъде привлечен и проф. Александър Фол, но той отказал с мотива, че се занимава единствено с наука. Някои от приближените на Людмила Живкова взели присърце загадъчната информация. Още повече, че като оставим настрана мистиката, близо до споменатото място в местността Мишкова нива се намира една от най-интересните тракийски куполни гробници в Странджа. Там са работили сериозни научни археологически експедиции. Пак на Седлото има и древен рудник с две хоризонтални галерии. Това също е напълно обяснимо, като се има предвид, че районът е бил център на рудодобив по времето на траките.

Мястото, на което се твърди, че е погребана Бастет, през годините оставало извън интереса на археолозите. То всъщност представлявало скала, на която при взиране се виждали две извити линии. Според местни хора има и отвор, в който на определени дати се появява силуетът на египетската богиня-котка.

Заради интереса, който картата предизвикала, приближените на Людмила Живкова потърсили помощ от пророчицата Ванга и й занесли парчето кожа. Тогава от нейните уста чули странни думи:

Много, много отдавна дошли по вода хора от Египет. Те били високи и стройни, с черни коси, носели маски на лицата си и били облечени с нещо подобно на нашите кукери. Ванга казала, че картата сочи място, на което има гроб на жена, която държи жезъл от извънземна материя Около нея имало несметни богатства - злато на буци, предмети и оръжие. До жената можел да бъде намерен древен папирус, който обяснявал човешката история две хиляди години назад и какво ще се случи на хората две хиляди години напред. Според пророчицата ценностите били закопани на шест места, а човеците, които донесли всичко това, били заплашени от голяма опасност, пролята била много кръв от загиналите роби. Ванга посочила, че мястото е свещено и има особена сила и енергия. До него е имало път, който минавал покрай храм и светилище, казала пророчицата, имайки вероятно предвид светилището в Мишкова нива. Тя казала и нещо много важно - предупредила хората на Людмила Живкова да не пипат и ровят в мястото.

Това очевидно е било съвсем навременно, защото започнали да се случват неприятни неща. Иманярът Мустафа, който открил и занесъл картата на Людмила, бил заловен от милицията, разпитван и бит. Заради тези изпитания здравето му се влошило и не след дълго умрял. Така той е първият застигнат от жестоката съдба, която изпраща проклятието на Бастет, за което предупредила и Ванга. Думите й засили интереса към мистериозната гробница, като с издирването й се заел един от доверените хора на Людмила - Кръстю Мутафчиев. За него в Малко Търново се говори, че е бил офицер от Държавна сигурност, който имал силно влияние върху дъщерята на Тодор Живков.

Пак през 1981 г. той организирал секретна експедиция, която трябвало да открие тайнствената египетска гробница. Сега това може да изглежда като подвизите на Индиана Джоунс, но в онези времена намеренията били съвсем сериозни. Проучвателите допускали, че на картата имало план на скалната гробница на египетската царица Бастет, полубогиня на “светлината в мрака” и била построена по космически архитектурен план от съзвездието Цефей. Тази гробница съществувала в Космоса, а в Странджа било огледалното й изображение. Според плана тя се състояла от секретна камера, обикновена камера и елипсовидно преддверие. Според преданието Бастет била полубогиня-получовек, тракийска принцеса, озовала се в Древен Египет, която след смъртта й погребали в родните места. Била висока 1,60 м и носела фараонска корона. На врата й имало колие от злато и герб с орел и змия. На лицето винаги имала маска на котка. Тези, които са я боготворели, също закривали лицата си с маски. Те били богопомазани и посветени във видимия и невидимия свят. Нейните поданици я погребали в Странджа, защото такава била нейната последна воля.

Участниците в експедицията от 1981 г. били убедени, че мястото е заредено с особена енергия и в определен момент, най-често в нощта на 5 срещу 6 май, на скалата може да се види сияние и две фигури. Едната на мъж, облегнат на стол и готов всеки миг да стане, а втората била по- неясна и на жена, която сякаш говорела. Сходни неща твърдял и пенсиониран учител от Малко Търново, който пък бил виждал силуета на Бастет през деня.

За секретната експедиция уведомили ограничен кръг хора от ръководството на БКП в Малко Търново и офицер от близката застава. Участниците в мисията отишли в местността и започнали да копаят. Помагали им граничари от близката застава. Какво и дали изобщо са намерили нещо, не може да се каже. Те не са оставили дневник от проучванията в местния исторически музей, както е прието да се прави в подобни случаи.

В този смисъл не може да се твърди за каквото и да било научно покритие и резултати от търсенията през 1981 г., казва директорката на музея в Малко Търново Мария Михалева. Тя е убедена, че цялата работа е ненаучна измислица, която се е ползвала с покровителството на увлечената по мистични явления Людмила Живкова.

Мълвата си е мълва. Тя раздухва странностите около експедицията, които не свършват дотук. През 1981 г. по мистериозен начин умира Людмила Живкова. И до днес се водят спорове и бродят слухове за причините, довели до кончината на дъщерята на Живков. По селата в Странджа ще намерите хора, които отдават това на странното проклятие на Бастет и предупреждението на пророчицата Ванга.

След смъртта на Людмила експедицията светкавично е прекратена. Върхушката на БКП гледала с огромно недоверие на странностите на височайшата дъщеря. Освен това иманярството не било на почит, а експедицията твърде много напомняла на него. В добавка, още от самото начало тогавашният министър на вътрешните работи Димитър Стоянов изразил неодобрението си от чудатите хрумвания на дъщерята на Първия.

С прекратяването на експедицията следва и жестока разправа с Кръстю Мутафчиев. Разкопките в местността Седлото са прекратени, а той отзован в София. На 4 март 1982 г. в София започва закрит съдебен процес срещу приближени на Людмила Живкова. Той приключва на 22 март същата година, обвиняемите получават различни тежки присъди, а Кръстю Мутафчиев е осъден на 20 години затвор. Изпратен е в Пазарджишкия затвор, където остава осем години. Когато излиза от килията, здравето му е разклатено, заболява от рак и умира. Той е последният човек, който е бил в състояние да обясни попаднали ли са на нещо ценно участниците в експедицията в местността Седлото.

В Малко Търново все още има хора, които вярват на тази история, макар че недоверчивите са повече. Шефката на историческия музей Мария Михалева е твърде скептична за възможността там да има каквото и да било и предпочита да обяснява за многобройните тракийски светилища в Странджа.

Според местни изследователи и иманяри, напълно е възможно нещо особено да се е таяло между двата странджански върха. Дали то е било некропол на Бастет, е друг въпрос. Но и да се е криело нещо ценно там, то е разграбено през вековете. Легенда разказва, че през 1949 г. в района са работили съветски геолози, които попаднали на интересни старини. Находките отпътували към Бургас, а след това с кораб за Съветския съюз.

Дали това е вярно, вече никой не може да потвърди или отрече. Така стои положението между впрочем и с цялата история около некропола на Бастет в Странджа. Всички участници в събитията са починали и отнесли тайната със себе си. А дали въобще има някаква тайна? Кой знае - в планина с магическо обаяние като Странджа, всичко е възможно.

Източник: статия на Мария Михалева, Директор на исторически музей Малко Търново, публикувана в freshplace.net.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (9)

Следете за нови коментари с RSS
0
няма мистерии там където човешка ръка е пипнала
Написа misbis
на 15 март 2010
Оцени коментара:
Само факта,че са замесени толкова представители на тайни служби,полиция, военни...би трябвало да говорят,че управляващите ЗНАЯТ истината за тези тайни.Те са тайна все още само на нас масата.
Внушава ни се проклятия,мистерии, там където тайните служби са минали и премахнали свидетелите.
Ние не сме сами на земята, и никога не сме били сами.
Човешката маса е била колонизирана и експлоатирана от хиляди години от една безсърдечна,жестокологична цивилизация,която хората наричат рептили.Военните ги наричат с друга терминология.
Питайте и Кубрат Томов. Той знае за рептилите,но никога не е казал цялата истина на масата....
0
@ misbis
Написа DesiN
на 17 март 2010
Оцени коментара:
А защо търсите по-големи мистерии там, където нещата могат да бъдат обяснени с далеч по-малки? Понякога от стремеж да видим звездите не виждаме камъните по пътя си smilies/smiley.gif
0
mmmmm m
Написа галя атанасова
на 16 април 2010
Оцени коментара:
spored men tiq raboti sa malko stranni i neobqsnimismilies/angry.gif
0
.....
Написа black.ice
на 14 декември 2010
Оцени коментара:
az s1m goliama egiptomanka i mn bih iskala da vidia s o4ite si vs tova i da.........viarvam,4e tova e istinasmilies/smiley.gif
0
ааа
Написа Аз
на 18 декември 2010
Оцени коментара:
А пък аз, доколкото знам, този К. Мутафчиев е осъден и вкаран в затвора за кражба по байтошово време, а за да стане интересен и да се измъкне съчинява един куп лъжи под формата на книги, които не казват нищо, освен да повтарят за "легендата" и още куп празни безсмислени "паралели".
0
...
Написа 80=082
на 18 декември 2010
Оцени коментара:
Няма измислица,има голяма доза истина в описаното в книгите на К.Мутафчиев,но човек трябва да прочете огромно количество литература по тази тема и да изгледа множество научни предавания,за да може сам да отсее истината от измислицата.А информацията е огромна и тук няма да ми стигне място, за да изпиша онова,което ми е направило впечатление,за да пиша тези редове.
Но наистина случайно попаднах на едно предаване на дискавъри,в което се споменаваше за племе дугони,което съществува днес и е на не повече от 1800 години.Същото се кланело и възхвалявало Звезда,която била незабележима за телескопите,а също възхвалявали божество наподобяващо риба.Може би не ви предавам точно инфото,но мисълта ми е,че в една от книгите на Мутафчиев се говори за същото племе и прочие.Предаването,което гледах беше през лятото тази година,а книгата е писана през 1984 или 87 беше.Та сами си направете изводите има и още неща,но както вече писах няма да ми стигне мястото за да напиша всичко.
Администратор
@ 80=082
Написа Администратор
на 19 декември 2010
Оцени коментара:
Ако желаете може да подготвите статия по темата и да ни я изпратите на admin [at] rodenkrai.com. Ако имате желание, моля пишете ни преди да подготвите статията, за да ви запознаем с изискванията на сайта.

Приятна подготовка за празниците!
Администратор
0
Людмила Живкова и Ануар Садат
Написа Nadia
на 09 февруари 2012
Оцени коментара:
Сигурно малко хора знаят, че помежду им е имало кореспонденция и то доста интензивна. За какво са си пишели не знам... И двамата загиват от насилствена смърт в една и съща година
0
h
Написа b
на 02 октомври 2013
Оцени коментара:
To bastet e iskala da e pogrebana v peshtera zashtoto hramat mnogo lesno moje da se razrushi

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy