gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Щом пълзиш като червей, не се сърди, че са те настъпили. "
Чудомир

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Сурва, българските сурвакари и Божествената светлина

Култура и Традиции

(14 Гласа)

Произход и значение на думата "сурва" и връзката на древния български празник с култа към слънцето *

Автор: Павел СерафимовСурвакарче

Един от най-древните, а и уникални български обичаи е сурвакарството. То е познато във всички краища на страната ни. Както млади момчета, така и ергени обикалят домовете на близки и познати. Държейки украсени дрянови пръчки, сурвакарите  отправят пожелания за богат урожай, богатство, здраве и късмет.  Едва ли има някой, който да не е чувал благословията: “Сурва, сурва година, весела година, златен клас на нива, червена ябълка в градина, едър клас на нива, пълна къща със коприна, голям грозд на лоза, живи-здрави догодина, догодина до амина!”...

Бил съм сурвакарче много пъти и винаги съм се чудел какво означава думата сурва? Питал съм различни хора, а те отговаряха – Ами, така се казва, така са ни учили и нас... Сурва е за здраве, за късмет, за берекет...


Особената дума не ми даваше покой дълго време, но попадайки на сведения за боговете на траките изведнъж всичко стана ясно. Преди повече от две хиляди години дедите ни са почитали слънцето. Софокъл свидетелства, че небесното светило е върховния бог на конелюбивите траки. Те са го наричали с различни имена. Някои от тях са Сурегет, Сургаст, Суротер, Сура...

Частицата СУР е имала значение слънце в древния език на нашите предци. От Сур-слънце идва и нашата дума Сурва. Казвайки сурва, дечицата всъщност произнасят едно от имената на нашия най-стар бог! Сурва и Бог са две названия за върховното божество на предците ни – слънцето. Багайос е фригийският бог на светлината, от Багайос идва нашата дума Бог. Свързана е с багра- червен цвят, багря-боядисвам в червено, божур-червено цвете.

Имената, с които траките са наричали слънцето, са познати и на индо-арийците. На санскрит бага и сур означават слънце. Бага, сура са и думи за бог, божество. За тези, които са запознати с историческите извори, този факт не носи объркване. Особените думи не са дошли от Индия на Балканите. Не, точно обратното е вярно. Луций Ариан е пределно ясен пишейки, че тракиецът Дионис е основоположник на религията на индийците. Дионис научава индийците да строят, да обработват земята, да добиват метал. Според римския автор, тракиецът Дионис е създателят на индийската цивилизация... Именно мъдрият тракиец дава особените думи за слънце на дравидското население на Индия.

За съжаление, тези факти се укриват от редица недобросъвестни личности, които се опитват да изкарат дедите ни иранци по произход, а и твърдят, че Сурва е ирански празник. Премълчаването на важни исторически сведения обаче нито е почтено, нито е е присъщо на прогресивната наука. Този метод не допринася изобщо за разкриването на истината за дедите ни и за тяхната вяра. Нужно е да се споменат изворите, в които са дадени подробности за религията на нашите предци... и за имената на божествата им.

Пишейки за вярата и обичаите на  старите българи, Теофилакт Охридски казва, че поради скитското суеверие те почитали слънцето, луната и звездите, принасяли в жертва и кучета (жертвите на тракийската богиня Зеринтия са кучета).От разговора между княз Омуртаг и гърка Кинамон също разбираме още веднъж, че дедите ни почитат слънцето, луната и звездите. Гръцкият летописец не споменава как точно българите са наричали слънцето, но това може да се разбере, сравнявайки с други исторически извори.

В писанията си Теофилакт Охридски (а и много други автори) определя дедите ни като скити - народ, обитаващ Добруджа и Черноморските степи от дълбока древност. Скитите обаче са определени като (северен) тракийски народ от Теопомп и Ст.Византийски. Самото име скити е обяснимо на български език. Проф. Ганчо Ценов бе първият, който показа, че скити е преведено от гърците като скитащи и се обяснява със старобългарския глагол скытати се – скитам...

От Херодот знаем, че скитите наричат бога на слънцето с името Гетосур...Скитското название Гетосур е сродно на тракийските Сурегет, Сургаст, Суротер, Сура... Те пък са древните варианти на нашата дума зора (утринно слънце), имаща диалектна форма зура...

Сурва, зора, зарево, зура са различни думи за слънцето, възникнали в различни епохи. Името Сурва е останало непроменено, защото е било считано за свещено. Когато благославят, сурвакарите всъщност отправят молитва към най-древното, а и най-почитаното божество по нашите земи - слънцето. Без него няма топлина, няма здраве, няма живот. Напълно естествено е, че дедите ни са му се кланяли. В по-късни времена се получава така, че основните добродетели на християнството, а именно  честност, истина и почтеност, са и качества на бога на слънцето. Това е довело до синтеза на две религии, който явно е доста успешен, иначе нямаше да може да просъществува в хармония толкова дълго време.

За мен няма никакво съмнение, че ние сме потомци на древен балкански народ. Във вените ни тече кръвта на хора, които още в далечното минало са избрали пътя на доброто. Предците ни са тръгнали от примитивното, преминали са през много изпитания и в крайна сметка са се превърнали в носители на светлината. Такива са били векове наред, това е и най-важната част от наследството, което те са ни оставили. Цялото ни народно творчество е пропито с упорит стремеж към позитивното, преклонение към почтеното и възхвала на праведното. Българските песни, обичаи, обреди и предания са отражение на духовния свят на дедите ни.

Хубаво е да помним, че сме потомци на народ, който е наричан в миналото най-праведен и честен. Хубаво е да вървим и по стъпките на предците ни. Те са оцелели не само заради физическите си качества, но и благодарение на многото си добродетелите. Именно духовността пази народността.

Весело посрещане на Новата година и дано ви посетят сурвакари! :)

-------------------

* Подзаглавието е поставено от Роден Край

** Снимка - Блог на Валери Станков

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (31)

Следете за нови коментари с RSS
Администратор
Сурвакарството в русенския край ...
Написа Администратор
на 04 януари 2012
Оцени коментара:
В моя род и момичетата суровакахме, но само вкъщи. Ние не сме ходили по къщите, а от бабите и дядовците "намазвахме" по 5 лв smilies/smiley.gif)) Суровачката се украсяваше задължително с вълнени конци (червено и бяло задължително да присъстват, другите цветове бяха по желание), гледаше се дряновицата да е с много пъпки (за плодородие) и се слагаха нанизи с пуканки. Цветни ленти не сме слагали, но някъде четох, че те са "модерно" нововъведение от началото на 20 век. За съжаление не помня нищо друго от моето детство, свързано с този празник.

Деси Каравеликова
Станимир Каравеликов - Администратор
Сурвакарче
Написа Станимир Каравеликов - Администратор
на 04 януари 2012
Оцени коментара:
Поздравления към Павел за чудесната статия!

Прочитайки я, аз също се върнах назад във времето, когато бях малък и обичаят "сурваки" все още се помнеше и спазваше, а хората бяха по-сплотени.

Тогава, бил съм на 5-6 години, помня, че дядо ми ми носеше дряново клонче, а баба ми пукаше пуканки и украсявахме клончето с пуканките, червени конци и сухи чушки, като го усуквахме да стане на сурвачка. После дядо ме водеше с други момчета (трябваше да сме само момчета) из махалата и сурвакахме наред всички комшии и роднини като изричахме стихче за плодородие и здраве. Те пък от своя страна нии даваха дарове, предимно плодове и бонбони, които си събирахме в торбички.
0
сурвакари
Написа Павел
на 04 януари 2012
Оцени коментара:
Добре си запомнил ритуалаsmilies/smiley.gifПоне до края на 70-те само момчета ходеха да сурват. В края на 80-те започнаха и момичетата.

Аз си имах даже специална торбичка за Сурва, а сурвачката я правех от истинска дрянова пръчка. С една сурвачка съм карал поне 10-тина години...

Поздрави!
Станимир Каравеликов - Администратор
Хм... интересно!
Написа Станимир Каравеликов - Администратор
на 05 януари 2012
Оцени коментара:
Мойта сурвачка също беше от истинска дрянова пръчка, но всяка година след като обходехме всички къщи, хвърляхме сурвачката на покрива. Следващата година - нова сурвачка. Не мога да ти кажа само защо я хвърляхме на покрива...
0
Впечатляващо!
Написа Румяна Иванова
на 05 януари 2012
Оцени коментара:
Всичко за мен е впечатляващо - и разсъжденията за началото на индийската цивилизация и разказът за думите от езика на траките и на другите народи.
Също впечатляващо (но само за мен) е, че точно преди няколко дни говорихме със съпруга ми и неговите родители и брат на тема сурвакане. Аз съм от София и за мен този обичай е строго семеен, но абсолютно задължителен, а в селото, от където е съпругът ми едва ли не доскоро са обикаляли децата да сурвакат (не стана дума дали са били само момчета). Това, което е развалило удоволствието от обичая и вече и там е станал само семеен празник всъщност мисля сега да не коментирам, за да не ме обвини някой в насаждане на етническо напрежение.
Постоянно се опитвам да уча дъщерите ни на БЪЛГАРСКИ език - доста трудна мисия в свят, в който дори медиите постянно вкарват чуждици, а за чуждите думи - да обяснявам от кой език са дошли и какво значат на нашия език. Точно за "сурва" ме пита онзи ден 9-годишната ни щерка, а аз почти раздразнено й отговорих, че не всякя дума идва от някъде и значи нещо (вече съм досто уморена да търся превод и обезверена, че има смисъл да пълня главата й с един на практека умиращ език). И съвсем случайно, търсейки друго, попаднох на тази прекрасна статия, съвсем "прясна" и подтикваща към правилното подреждане на древния "пъзел"! Благодаря на човека, който я е написал, бих се радвала да прочета още неща на тематика "кой от къде идва" и "преливане/разделяне на древните в съвременни езици"!
0
П.П.
Написа Румяна Иванова
на 05 януари 2012
Оцени коментара:
Извинявам се за правописните грешки, не можах да го проверя преди да го пратя!

И у нас сурвачката от дрянов клон се украсява(ше) всяка година. Задължително с пуканки, сушени плодове и зеленчуци и без лъскави хартийки.
0
Хубав и оригинален ни е обичая и празника, но ...
Написа Sandilh
на 05 януари 2012
Оцени коментара:
Изпопрочетох доста изследвания от най-старите та до сегашните изследователи за траките(както ги изписват гърците) или тракиянците, както са известни на обикновените българи от някои области на българските земи,и по специално за обичаите им, но не ми се е случвало да срещна и намек за подобен обичай при тях. Дори не се е срещнало нещо и за някакъв календар при тях, а то празници без календар, как става, не вярвам на някого да е ясно? Казаното !? от Софокъл, Ст.Византийски, Ганчо Ценов и пр. с нищо не подкрепя нито празника нито обичая за празнуването. Има едно произведение на Димитър Маринов от 1914 г. за народните календарни обичаи, написано след Освобождението ни, "Народна вяра и религиозни народни обичаи", но и там не се посочва, че има такъв обичай на тракиянците. Раковски, този радетел на родните обичаи, който ни е оставл завета си "Бащино огнище не оставяй и старите обичаи не забравяй" - също. Един съвременен изследовател - А. Калоянов - също. Би ли могъл авторът да посочи източникът, в който дори е загатнато за такъв обичай от преди две хиляди години до н.е. та до сега? Не става дума за кукерските празници, характерни за западните земи и за някои области на юг. Има ли го в някоя област от съседните страни, където живее население, което от край време има, посочвания от автора, български произход?
0
Сурваки, Омуртаг и Пресиян
Написа Sandilh
на 06 януари 2012
Оцени коментара:
Г-н Серафимов, само за Ваше улеснение, моля, във връзка с посочването от Вас на името на Омуртаг с цел да подчертаете тракийския характер на сурвакането и Сурваки, да обясните как да разбираме неговите думи към Кинамон, след като е известно, че внукът му Пресиян е оставил надпис на камък във Филипи, където е посочил, че е "На многото българи от Бога архонт ...". Та дядо му Омуртаг бил ли е тракиец, както внушавате, и кога Пресиян се е отказал от етническия си произход на тракиец и приел да се представя като българин?
0
до Румяна Иванова
Написа Павел
на 07 януари 2012
Оцени коментара:
Ако е рекъл Господ в страницата на Роден Край ще бъдат публикувани още мои работи. В случай, че се интересувате от старите ми работи, можете да ги намерите на sparotok.blog.bg

Българщината трябва да се пази!

Поздрави!
0
до sandilh
Написа Павел
на 07 януари 2012
Оцени коментара:
Наивно е да се смята, че гърците са се интересували живо от тракийската култура и обичаи. Освен това Сурва се празнува в най-студения период от зимата, трудно би било да се накара грък да тръгне през преспи, само и само да види един тракийски обичайsmilies/smiley.gif

Знаем обаче, че слънцето е най-почитаното божество на траките (Софокъл твърди това). Знаем и за слънчевите божества Сургет, Сургаст, Сура. Знаем също, че старите българи почитат слънцето (Теофилакт Охридски пише за това).

Българите са отъждествявани с тракийски племена като мизи, пеони, трибали в продължение на 1000 години.

Старобългаската изкуствена черепна деформация се среща в Тракия още през Неолита.

Старобългарсите землянки и полуземлянки са типичните жилища на мизите.

Старобългарските житни ями се среат в Тракия от най-дълбока древност.

Старобългарския лък е идентичен на тракийския, старите българи използват пет вида тракийски върхове на стрели.

Бръсненето на главата и оставянето на кика (както правят старите българи) е мизийски обичай ( Плутарх пише за това).

Старобългарски имена като Борис, Борил,Белаур ги има и при траките, добре са документирани.

Други старобългарски имена като Крум, Кормесии, Токту, Винех, Вокил ... ги има в Линеар Б документи.
Потърсете "Documents in Myceanian Greek" и вижте плочица 236 К ( по Чадуик).


Относно името траки...дедите ни никога не са са разпознавали като такива. Траки е ексоним, тъй както немци е ексоним, немците не се разпознават под това име.

Така е било и с хората наречени от гърците траки. Бесът се е считал за бес, а гетът за гет...

Кои са българите...това са племе от групата на мизите, живели са край планината Балагрос ( на юг от София), тя е наречена по тяхно име, тъй както Венетските Алпи и Сарматските планини са наречени по имената на венети и сармати.

Обзалагам се, че не сте чували за балагрите ( споменати са от Квинт Курцию Руф), нито за планината Балагрос ( Ст. Византийски пише и за град Балагрос).

Образуването на етнонима българи е станало по същия начин както образуването на етнонима елини.

Елините са били малко племе обитаващо Додона. В последствие, благодарение на престижността на името им, жителите на цяла Гърция приемат името елини, независимо дали са били аркадци, еолийци, йонийци и т.н.

Балагриите, или по-точно балгариите ( българите) са обитавали земите на юг от София от незапомнени времена. Част от тях може да е заминала за Азия, това е нормално, част от бригите, техните съседи също напускат Европа и се заселват в Азия. Така правят също халиби, бебрики, меони, мейони, сарапари, едони, кикони...Някои опират чак до Араксис, някои стават съседи на персите...

...Иска се обаче доста четене, за да се знаят тези неща.

Съветвам ви да черпите знанията си от академична литература, а не от евтини издания...Те обикновеноподвеждат.
0
За каква академична литература става дума?!
Написа Sandilh
на 07 януари 2012
Оцени коментара:
Е, всеки не е в състояние да черпи знания от "академичната" литература, както подразбирам за Вас. Но пък такива автори "неакадемици" като Кацаров, Данов, Фол, Попов, Бонев и други, да не изреждам повече, не са показвали подобна "смелост" на Вашата и да твърдят, че след като един от последните представители на Александрийската школа 5 века след н.е. е съобщил това, което пишете за "балагриите" и "Балагрос", тези епо... и топо..., са станали "маята", от което е произлязло името "българи" и "България"!? Все пак, за сега, подобни сравнения за елините от Додония и престижността на името им и т.н., никой разумен човек не може да приеме като доказателство за приемане, от останалите племенни образования, с най-различни имена, на обитаваните от тях земи, на името "българи" за всички тях и на общата територия - за България. Между другото, може ли да представите точното изписване от Ст. Византийски на тези думи или поне страницата от известното Ви издание на "Ethni...", на която те са изписани? Не ми отговорихте за Омуртаг и Пресиян. Ако се върнем 150 и повече години назад от тяхното време, как да си обясним думите за българите в словото на презвитер Константин от Апамея?!
0
до sandilh
Написа Павел
на 08 януари 2012
Оцени коментара:
Всеки, който има воля и желание може да намери нужната литература.

Относно Етника - изданието е Nathaniel Hogevoorst, Amsterdam, MDCCXXXV, СТР.218

Да, нужно е да се четеsmilies/smiley.gif В случай, че бяхте чели Аристотел щяхте да знаете, че повече от 2300 години е известно, че елини идва от ели, или по-точно сели – малко племе обитаващо Додона. Не случайно тяхната земя е наречена най-древната Елада...

The deluge in the time of Deucalion, for instance, took place chiefly in the Greek world and in it especially about ancient Hellas, the country about Dodona and the Achelous, a river which has often changed its course. Here the Selli dwelt and those who were formerly called Graeci and now Hellenes.


Няма да е зле да прочетете и “Juventus Mundi: The Gods and Men of the Heroic Age” от William Ewart Gladstone. Там, на стр. 115 е обяснено добре, че името Елада идва от ели – по-новото име на селите- пазители на зевсовото светилище.
Определено Уйлям Гладстон е разумен човекsmilies/smiley.gif

Предлагам Ви и по-ново издание Nigel Guy Wilson, “Encyclopedia of ancient Greece”( 2006) – стр.341, в което също ясно е обяснено, че елини, Елада идва от ели, носещи по-древо име сели.

Вижте и това SELLI - Eth. SELLI or HELLI, an ancient tribe in Epeirus, in whose country, called Hellopia, the oracle of Dodona was situated. [DODONA p. 782a.]


The Selli, whom Homer describes as the interpreters of Zeus, “men of unwashed feet, who slept on the ground,” appear to have been a tribe. They are called by Pindar the Helli; and the surrounding country, named after them Hellopia (Ἑλλοπίη), is described by Hesiod as a fertile land with rich pastures, wherein Dodona was situated. (Strab. vii. p.328; Schol. ad Soph. Trach. 1167.) Aristotle places the most ancient Hellas...

Ptolemy (Geographica, 3, 15) calls Epirus "primordial Hellas" and Aristotle (Meteorologica, I.352a) reports that an ancient cataclysm was most severe "in ancient Hellas, in between Dodona and the Achelous river [...], the land occupied by Selloi (or Helloi) and Graeci who later came to be known as Hellenes."

Както виждате, има доста разумни хора, знаеещи, че Елада идва от името на едно малко племе споменато за пръв път от Омирsmilies/smiley.gifНе се съмнявам в компетенстността на нашите академици, а в тяхната безпристрастност.

1. Учените ни знаят още от 50-те години на 20-ти век, че траките практикуват изкуствената черепна деформация, която е типична за старите българи. Измина около половин век преди тези данни да се появят в издания предназначени за широката публика.

2. Учените ни знаят прекрасно, че нашите думи вол, коза, кон, заек, змия, елен, еж, орел, кобец (вид сокол), вепръ (глиган), куче, земя, вода, вьсъ (село), град, път, гора, блато, планина и др. са от тракийски произход.Никой от академиците ни не си е направил труда да събере данните от работите на колегите си и да представи информацията в систематизиран вид. Защо? Май поради това, че на читателите ще стане ясно това, че траките са говорили древена вариант на българския език?

3. Всеки академик би трябвало да е чел старите автори. Плутарх описва обичаите на мизите и веднага става ясно, че това са обичаи и на българите (стигането на главата и оставане на кика). Странно, че траколозите са позабравили това. Неотдавна Ст. Йорданов писа за тезеидата, но българите някакси отсъстваха...

4. Етнолози и археолози знаят прекрасно, че земеделските ни сечива и пастирски атрибути на българите са от тракийски произход. Н.Колев е представил своя работа на тази тема на конгрес на траколозите. Обаче на широката публика това не е известно. Не е известно и, че житните ями, които се ползват даже от волжските българи, се срещат в Тракия още в най-дълбока древност.

5. Археолозите знаят прекрасно, че траките ползват същия крив, сложносъставен лък както старите българи. Знае се и това, че старите българи ползват 5 типа тракийски върхове на стрели...Защо обаче широката публика не знае това?

6. Академици като Д.Овчаров знаят, че типичното жилище на старите българи е полуземлянката. Вижда ми се странно да не са се правили паралели с полуземлянките на мизите, които обитават абсолютно същия регион...

7. Академиците ни знаят прекрасно за работите на проф.Методи Попов, чиито изследвания убедително доказаха, че българите са европейски народ. Попов е направил публикации през 30-те и през 60-те години на 20-ти век. Изследвани са над 10 000 индивида ( не 50-60 както правят някои мошеници). Обаче авторитети като Симеонов, Бешевлиев, Овчаров, Рашев, Данов, Венедиков ...не споменават нито дума за това, че от гледна точка на краниметрични и кръвни изследвания ние сме безспорно европейци, а не азиатци.Сведението на Константин Апамейски няма никаква стойност относно произхода на българите. То може да се използва само за уточняване на момента, в който българите извоюват своята независимост.

Преблагочестивият Константин каза: „Казвам се Константин. Презвитер съм на светата божия църква, която се намира в Апамея, в провинция Втора Сирия. Ръкоположен съм от Авраамий, епископ на Аретуса. Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме във войната с България. Защото аз поисках още отначало да дойда на събора и да помоля да стане мир, така щото да се извърши нещо, което да обедини двете страни, та нито едните, нито другите да се измъчват, сиреч нито тия, които изповядват една воля, нито тия, които изповядват две воли. И аз отидох при стратега патриций Теодор и го помолих да говори на събора за мене, та да настане любов и мир, защото бог от всичко най-много обича мира и любовта. И сега, ако заповядате, нека напиша онова, което бог ми е внушил за вярата, по сирийски и да се преведе на гръцки.”


Ако искате да Ви се отговаря веднага на въпросите, опитайте се да ги задавате по-ясно и най-вече да разбирате какво питате. Доста човечета се опитват да се правят на оригинални със заучени фрази...

Вие избягнахте да отговорите на предтставените от мене доводи, най-вече на факта, че европейския произход на българите е доказан научно, а също и това, че болшинството от земеделските сечива и пастирски атрибути на българите са от тракийски произход.

Прочетете

1.М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;

2.М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959;

Препоръчвам Ви също

N. Kolev, Spuren aus der Kultur der Thraker in dem Traditionellen Ackerbau und der Viehzucht der Bulgaren, Dritter Internationaler Thracologischer Kongress, 2-6 Juni, Wien, 1980;


Тези работи дават отговор на всичките Ви въпроси...иска се само четенеsmilies/smiley.gif

Ако сте от провинцията помолете някой столичанин да отиде до академическата библиотека и да Ви набави данните.


Ще се радвам на една културна дискусия. Представете в сбит вид своите доводи относно произхода на българите и посочете къде са се объркали Проф. Попов и Н.Колев.

Поздрави!
0
Неведоми са познанията на знанието
Написа Sandilh
на 09 януари 2012
Оцени коментара:
Сандилх> В изданието „ETHNICORUM QUAE SUPERSUNT” – Stephanos (ho Byzantios) - Ex recensione Augusti Meinekii. T. I. Berolini, 1849 / Scribebam Berolini mense Aprili MCCCDLIX –, представено на съответния за времето на СТЕФАН (525-535 г.н.e.) гръцки език, с оригинално заглавие, което за съжаление не може да се представи на този коментар, и съдържащо 825 стр., такива думи за племе и планина, които твърдите,няма.
Не си е струвало да цитирате превода на думите на презвитер Константин, след като твърдите, че няма стойност за произхода на българите, при положение, че той е участник във вселенски събор и образован поданик на Източната Римска империя, която от своя страна наследява името на темата „Тракия” и го ползва, заедно с населението й, достатъчно дълго време.
В пространното изложение пак не намирам отговор, във връзка с надписа на Пресиян, кога и защо племената от ексонима „траки” са се обявили за българи, след като те са обявени като не идентични в хронографа от 354 г., където са записани в Liber generationis I 197.(49) “Thraces” и в 88.(49) “Thracia” и в Liber generationis II 77.( Ziezi ex quo „Vulgares”), и какви са фактите за престижността на това тракийско племе „балагрите” или град „Балагрос” (,че и планината на тяхно име), които са заслужили тази чест, та всички племена да приемат тяхното име!?
Нямам никакви претенции и амбиции да представям доводи за произхода на българите. Търся отговори из дебрите на достъпните източници и предлаганите разсъждения и доводите за тях и намирам основания да считам за по-достоверни тези на българи, чиито имена, оскъдни думи и писания са останали, по една или друга причина, в паметта ни след толкова много години.
Поздрави!
0
споменава се само пълководец Балакр, но не и народ ????
Написа Милчев
на 09 януари 2012
Оцени коментара:
Арриан Квинт Эпий Флавиан "Поход Александра", кн. 3;
11
Войско Дария всю ночь оставалось в том же порядке, в каком и было первоначально поставлено, потому что лагерь не был у них обведен надежным укреплением, а кроме того, они боялись ночного нападения. (2) Персам, между прочим, очень повредило тогда и это долгое стояние в полном вооружении, и страх, обычный ввиду грозной опасности, но не тот, который возникает сразу, внезапно, а тот, который уже задолго овладевает душой и порабощает ее.
(3) Войско у него построено было таким образом (план войскового расположения, составленный Дарием, был впоследствии, по словам Аристобула, захвачен): на левом крыле у него стояла бактрийская конница и вместе с ней дай и арахоты; рядом с ними персы, всадники и пехотинцы вперемежку; за персами сусии, и наконец кадусии. (4) Левое крыло выстроилось до самой середины всего войска. На правом стояли солдаты из Келесирии и Междуречья, а также мидяне, за ними парфяне и саки, затем тапуры и гирканы, затем албаны и сакесины — эти тоже до середины войска. (5) В середине же, где находился царь Дарий, стояли родственники царя, персы, «носители айвы»; инды, карийцы, именуемые «выселенцами» и марды-лучники. Уксии, вавилоняне, люди с Красного моря и ситаксны были поставлены в глубину. (6) Впереди на левом крыле против правого Александрова крыла находились: скифская конница, около тысячи бактрийцев и сотня колесниц с косами. Слоны и колесниц с 50 стояли около царской илы Дария. [120] (7) На правом крыле впереди была выстроена армянская и каппадокийская конница и стояло 50 колесниц с косами. Эллины-наемники стояли возле Дария, по обе стороны его и персов, бывших с ним: их выставили против македонской фаланги как единственных солдат, которые могли этой фаланге противостоять. (smilies/cool.gif У Александра расположение войска было такое: правое крыло занимала конница «друзей»; впереди стояла царская ила со своим илархом Клитом, сыном Дропида, за ней ила Главкия, рядом ила Аристона, потом Сополида, Гермодорова сына, потом Гераклида, Антиохова сына, за нею Деметрия, сына Алфемена, рядом с ней воины Мелеагра, самой крайней из царских ил была та, которой командовал Гегелох, сын Гиппострата. Веси конницей «друзей» командовал Филота, сын Пармениона. (9) В македонской фаланге, рядом с конницей находилась агема щитоносцев, а за ней прочие щитоносцы. Командовал ими Никанор, сын Пармениона. Рядом с ними стоял полк Кена, Полемократова сына; затем Пердикки, Оронтова сына; потом Мелеагра, Неоптолемова сына; затем полк Полиперхонта, сына Симмии; затем Аминты, сына Филиппа. Этим полком командовал тоже Симмия, так как Аминта был отправлен в Македонию набирать войско. (10) Левое крыло македонского войска занимал полк Кратера, Александрова сына (Кратер же командовал и всей пехотой на левом крыле). Рядом с ним находилась союзная конница под предводительством Еригия, сына Лариха. Рядом с ними на левом крыле стояла фессалийская конница, которой командовал Филипп, сын Менелая. Всем левым крылом командовал Парменион, сын Филоты; вокруг него стояли всадники из Фарсала, составлявшие цвет и большинство фессалийской конницы.
12
Так была выстроена передовая линия Александрова войска. За ней он поставил другую линию так, чтобы иметь два фронта. Начальникам этих стоявших сзади отрядов было приказано, в том случае, если они увидят, что персидское войско окружает македонцев, повернуть в полный оборот и принять варваров. (2) На тот конец, если бы пришлось развернуть фалангу или сомкнуть ее, были выстроены подковой на правом крыле, рядом с царской илой, половина агриан под командой Аттала, за ними македонцы-лучники под начальством Брисона, рядом с лучниками так называемые «чужестранцы-ветераны» со своим начальником Клеандром. (3) Впереди агриан и лучников стояли всадники — «бегуны» и пэоны, предводительствуемые Аретой и Аристоном. Впереди же всех находилась конница наемников под командой Менида. Впереди же царской илы и всех «друзей» находилась другая половина [121] агриан и лучников, а также метатели дротиков Балакра. Они были выставлены против колесниц с косами. (4) Мениду и его людям было приказано, если вражеская конница начнет объезжать их крыло, повернуть и напасть на них сбоку. Таково было расположение войска у Александра на правом крыле.
На левом подковой поставлены были фракийцы под командой Ситалка, рядом с ними союзная конница под начальством Койрана, за ней всадники одрисы под командой Агафона, Тиримова сына. (5) Впереди же всех стояла здесь чужеземная наемная конница под начальством Андромаха, Гиеронова сына. Для охраны обоза назначена была фракийская пехота. Всего войска у Александра было: конницы около 7000 и пехоты около 40000.
13
Когда войска сошлись, стало видно, что Дарий со своим окружением: персами «носителями айвы», индами, албанами, карийцами-»выселенцами» и лучниками-мардами стоят против Александра и царской илы. Александр двинул вправо свое правое крыло, а персы двинули на него свое левое крыло, которое заходило дальше Александрова правого фланга. (2) Уже скифские всадники подъезжали вплотную к передовым отрядам Александра, но Александр продолжал идти вправо и уже почти выходил за пределы того пространства, которое расчистили под дорогу персы. Дарий испугался, как бы македонцы не вышли на пересеченную местность, где его колесницы окажутся ни к чему, и приказал всадникам, выстроенным перед левым крылом, объехать неприятельское правое, которое вел Александр, и не дать ему возможности вести свое крыло дальше. (3) В ответ на это Александр приказал Мениду бросить на них находившуюся под его командой наемную конницу. Скифские всадники и бактрийцы, которые были к ним приданы, устремились на нее и отогнали назад, так как значительно превосходили числом маленький отряд Менида. Александр приказал бросить на скифов отряд Арсты, пэонов и чужеземцев; (4) варвары дрогнули. Другой отряд бактрийцев, подойдя ближе к пэонам и чужеземцам, заставил своих беглецов повернуть обратно; завязалась упорная конная схватка. Воинов Александра пало больше: варвары подавляли своей численностью, а кроме того, и сами скифы и лошади их были тщательно защищены броней. Несмотря на это македонцы выдерживали натиск за натиском и, нападая отрядами, расстроили ряды врагов.
(5) В это время варвары пустили на Александра свои колесницы с косами, рассчитывая в свою очередь привести в расстройство его[122] фалангу. Тут они совершенно обманулись. Одни колесницы агриане и люди Балакра, стоявшие впереди конницы «друзей», встречали градом дротиков, как только они приближались; на других у возниц вырывали вожжи, их самих стаскивали вниз, а лошадей убивали, (6) Некоторым удалось пронестись сквозь ряды: солдаты расступались, как им и было приказано, перед мчавшимися колесницами. В этом случае чаще всего и сами колесницы оставались целы, и неприятелю, на которого неслись, вреда не причиняли. Их, впрочем, захватили конюхи Александрова войска и царские щитоносцы.
0
до sandilh
Написа Павел
на 11 януари 2012
Оцени коментара:
Ех,сандилх, ако ценната информация се намираше лесно, нямаше да има сиви петна в историята...

Казах съвсем точно в кое издание трябва да се търси информация за Балагрос...

Книгата Liber generationis не може да служи като индикатор за произхода на българите понеже в нея българите са определени за семити. Надявам се Вие да не твърдите подобно нещо.

Единсвената ценна ихформация от Liber generationis е споменаването на българите през 4-ти век...а Зиези между другото е тракийско име. Документирано е добре. Както са тракийски и Борис, Борил, Белаур, Телец ( сравни с мизийския Телеф, Бато ( това е мизийско име със значение владетел)...надявам се, запознат си с тези факти.

Титуловката КАНАС У БИГИ се превежда от гърците като ЕК ТЕИ АРХОНТОС - ИЗ (В) БОГА ВЛАДЕТЕЛ.

КАНАС отговаря на тракийската титла АКЕНАС -княз
БИГИ е местен пад.ед.ч. на Бог ( на гръцки Теос)...а тракийската дума за Бог е Баго (8-ми век преди Христа), по-късно Баго става Бог.

Има един професор Люботски, който преподава в Лайден, Холандия. Той има хубави публикации за фригийските надписи, потърсете ги.

Потърсете и работите на У.Дж. Аркрайт относно фригийските и ликийските имена, много неща ще Ви се изяснят.

Удивен съм, че питате какво толкова е престижно на балагрите -българи...Ами нали точно те, а не беси, одриси, или гети оглавяват съпротивата против Римската Империя.

Балагрите са обитавали земите между Перник, Пазарджик и Скопие, това е така наречената Провинция Македония...която Анастасий Библиотекар нарича Отечество на българите, земя, съединена със северните провинции въз основа на родовото право.

Родово право може да имаш само в изконна земя...
0
до милчев
Написа Павел
на 11 януари 2012
Оцени коментара:
Г-н Милчев, тази тема я минахме с Вас, колко пъти да ви повтарям къде да намерите данните.

Lempriere’s Classical Dictionary, London, 1788;

Книгата я има в Библиотеката на Конгреса (САЩ), помолете американските си приятели да направят справка.

Проверете и на друго място - The History of Life and Reign of Alexander The Great, by Quintus Curtius Rufus, Vol. 1, London, 1809; стр. 435.

Книгата я има дори в интернет, потърсете я и прочетете за балакриите.

0
Защо ме препращате в речник от 18 век???
Написа Милчев
на 12 януари 2012
Оцени коментара:
Г-н Серафимов, в свой пост в друг сайт Вие много ясно пишете, че това име Балакр се среща само като лично в източниците, но Вие смятате, че е име и на народ???? Ами смятайте си...Защо ме препрещате при речник от 18 в., като ме уверявате, че в следващите издания на същия, информацията е укрита...Ами по същия начин може да ме препратите в речник от 18 в., откъдето да ми стане ясно, че разлика между европейските хуни и средно-азиатските хсионг-ну, няма...Щото така са мислили в 18 век...
веселин
МИлчев
Написа Buzes
на 12 януари 2012
Оцени коментара:
Станал си по зле от нежелана поща (SPAM) едно и също меляш , вместо да препращаш към американец писал за източна Европа , направи ли си труда да потърсиш китайските извори от които доста историци са черпили сведения .. Там е много весело да знаеш , и можеш да си съчиняваш бая теорийки .. smilies/grin.gif
Администратор
по същество
Написа Администратор-Деси Каравеликова
на 12 януари 2012
Оцени коментара:
Нека коментираме темата за сурвакарството по същество, а не да превръщаме коментарите в място за спорове върху големи тези. Моля ви.
0
сурва
Написа Павел
на 12 януари 2012
Оцени коментара:
Напълно съм съгласен, че е по-добре дискусията да е върху темата.

0
Сандилх - за Сурваки, християните и гърците от преди РХ
Написа Sandilh
на 13 януари 2012
Оцени коментара:
Сандилх> Добре е дискусията да бъде по темата, но без "носене на вода от девет кладенци" за обосноваване на несъстоятелни тези. Ето какво имам пред вид: 1. твърдението Ви "В по-късни времена се получава така, че основните добродетели на християнството, а именно честност, истина и почтеност, са и качества на бога на слънцето. Това е довело до синтеза на две религии, който явно е доста успешен, иначе нямаше да може да просъществува в хармония толкова дълго време." Не искам да квалифицирам мнението Ви, но ако сте в състояние, моля, да посочите поне в един от клоновете на настоящето, пък и в миналото, християнство, да се говори или чества някъде Сурваки. Този ден християните честват Св. Василий Велики и нито дума за Сурваки или пък митрополитите, епископите, свещениците и монасите/монахините да сурвакат някого или тях да ги сурвакат? Къде е синтез между двете религии. Едното не е ли обичай?
2. твърдението Ви "Освен това Сурва се празнува в най-студения период от зимата, трудно би било да се накара грък да тръгне през преспи, само и само да види един тракийски обичай". Известно е, че йонийци, карийци, милетци и др. представители на този род племенни образования, доста години преди новата ера, са имали колоний: Одесос, Калатис, Истрия, Херсонес, Боспор и т.н., които са разположени доста по на север от крайбрежието на земите, които тогава са обитавани тракийските племена, но няма нито запетайка за този обичай на това население. Траките от Егейското крайбрежие са по на топло, но и от там няма ни вест ни кост за този обичай! В северните земи е бил заточен и Овидий, който пише за студа и какво ли още не за хората в тях, където е прекарал дните си, че и за тези от другата страна на Истър/Дунав, но и от него нито ред за такъв обичай. Следвайте девиза на Константи - Кирил Философ "Проумявай и разсъждавай" и не приемайте желаното за действително!
0
до sandilh
Написа Павел (sparotok)
на 17 януари 2012
Оцени коментара:
Sandilh, прощавайте, но съжденията Ви са меко казано наивни smilies/smiley.gif

Синтеза на две религии се основава на толерантност, не на възхваляване и популяризиране на едната религия от другата. Коледа е всъщност рождения ден на бога слънцето, но през 4-ти век се приема, че тогава се е родил Спасителя.

Факт е, че Сурва не е анатемосана от църквата, факт е, че никой не е отлъчен от църквата защото уважава древния празник. Ако това не Ви говори нещо, то аз съм безсилен да ви обясня нещата по друг, още по-елементарен начин.

Обичаите са проява на духовността на даден народ, на неговите вярвания. Не е ли обичай да се боядисват великденски яйца,а свещеникът пък ги благославя. Христос и дума не отваря за яйцето като символ на прераждането и обновлението, но ето, църквата не е забранила нито боядисването на яйцата, нито благославянето им от свещеник.

Празнуването на Св. Василий не е ли езичество? Кога Христос е казал, че неговите ревностни последователи трябва да бъдат почитани? Христос дори проповядва - И не назовавйте никого отец, защото имате само един Отец, който е на небесата...

Поправете ме, ако греша..

По отношение на това, че гръцките колонисти не са споменали нищо за Сурва...карате ме да се смеяsmilies/smiley.gif
Гърците са основавали колонии, за да търгуват, а не да се запознават с местните обичаи, те не са ги вълнували изобщо.

Овидий е поет, а не етнолог. В творбата си Тристия той оплаква положението си, не го е грижа за грубите (в неговите очи) варвари.

Sandilh, редно е да проявите малко мъжественост и да най-сетне да изразите ясно позицията си. Извиненията, които предложихте миналия път са в стила на хората, които поддържат неиздържаната теория за иранския произход на българите.

Надявам се да намерите смелост и да започнем да дискутираме с отворени карти.

Поздрави!
0
до Кирил Милчев
Написа Павел (sparotok)
на 17 януари 2012
Оцени коментара:
Г-н Милчев, в своя работа Вие твърдите, че Сурва е езическо божество, което Аспарух въвежда на Балканите. Това са Ваши думи, нали:

" Не на последно място е важен и пренесеният култ на езическото божество Сурва през VІІ век от н.е. от мигриралите с Аспарух българи на Балканския полуостров"

http://letopisec.blog.bg/history/2011/07/21/kibela-i-surva-edno-i-syshto-bojestvo.787331

Прерових Теофан, Никифор и др. стари автори, но не намерих потвърждените на Вашите твърдения. Умолявам Ви да представите извора, който сте ползвали, за да може всеки да научи кой е казал, че Сурва е божество донесено от Аспарух.

В случай, че представите неизвестните на други хора данни, то дискусията за Сурва ще бъде неимоверно обогатена.

Поздрави!
0
Сандилх за "в стила на хората"
Написа Sandilh
на 19 януари 2012
Оцени коментара:
Сандилх> Не намирам отговори на въпросите си, а само поучения, които в никакъв случаи не са доказателства за познаване на фактите, тяхното проумяване и обясняване.
Зададох прост въпрос : „Омуртаг бил ли е тракиец, както внушавате, и кога Пресиян се е отказал от етническия си произход на тракиец и приел да се представя като българин?” и го продължавам : „Кога и как „балагрите”, споменати от посочения автор, станаха българи? Във времето между Омуртаг или Маламир и Пресиян ли?”
А от къде сте абсолютно сигурен, че е написано лично от Квинт Курций Руф, след като е неоспоримо доказана появата на ръкописите на капиталния му труд чак през ІX – X в. и то преписи. С една дума, сравнете изданията на съчинението на Ст. Византийски за наличието на термина „балагри” в тях и си отговерете кое е вярнотто.
Междувпрочем, К.К.Руф не е свидетел на събитията, които описва, и ползва по-ранни съчинения, от които и със съмнителна достоверност. За него Тацит пише : „за произхода на Курций Руф император Тиверий е заявил: «Руф, както ми се струва, се е родил от самосебе си». Освен това Тацит му дава и следната характеристика: «Доживял до дълбока старост, с високопоставените - отвратителен подмазвач, с тези под него — надменен, с равните — неуважителен, той се сдобива с консулство, триумфални отличия и, накрая, с провинция Африка, изживявайки живота си в съответствие с предсказаната му съдба». Щом вярвате на такъв автор, "изборът е Ваш"!
Има едно издание на Института по Балканистика при БАН с информация за всички племена, които са обитавали Балканите преди и след н.е., но явно не са разполагали с писанието на Руф. Какво чакате и си мълчите, изобличете автора и издателя!?
Пишете следното твърденние : „Образуването на етнонима българи е станало по същия начин както образуването на етнонима елини.” Незнам каква е професионалната Ви подготовка, но явно урокът за това, че сравненнието не е доказателство, или сте пропуснали, или не сте разбрали.
Твърдите „Книгата Liber generationis не може да служи като индикатор за произхода на българите понеже в нея българите са определени за семити.” Става дума за писмен паметник, известен в научната литература под името Анонимен хронограф от 354 г. Изброявайки племената, обитаващи на север от Кавказ, анонимният автор споменава и траките и българите (The Chronography of 354 AD. Part 15:The book of the generations; Liber generationis I 197.(49) “Thraces” и в 88.(49) “Thracia”Liber generationis II ;77. (Ziezi ex quo „Vulgares”)- повтарям текста). Оригиналът на този сборник е от 253/254 г., но най-важният негов XV раздел представлява латински превод на гръцката хроника на Иполит, доведена до 230 г. В тази връзка споменатите в „Хронографа” „Thraces”, от чие коляно на синовете на Ной са, на Сем ли!? Та „Надявам се Вие да не твърдите подобно нещо.” !
За сега стига. Ако сте в състояние да отговорите на даден въпрос, моля, с удоволствие бих се поучил, но не сте ли в състояние, не го обяснявайте с несъстоятелни твърдения от рода на посочените по-горе. С това ни най-малко Ви преча да вярвате в твърденията си и да ги споделяте с когото пожелаете, стига да Ви вярва и е в състояние да ги разбира. Поздрави!
0
do pavel
Написа trakiec
на 01 февруари 2012
Оцени коментара:
http://www.bgsever.info/br-44_...str-11.htm Pavele,moliate pro4eti tova,mislia 4e 6te te zainteresuva jivo.
0
До Sandilh
Написа А. Неделчев
на 18 август 2012
Оцени коментара:
Уважаеми Sandilh,трагично е че не си знаем историята и традициите, респективно религията.
Днешната юдеизирана форма на християнството разпръсна умишлено праздниците ни а традициите и обичаите кара някои нашенцида се чувстват гузни когато ги практикуват.
Едниот най-тачените ни праздници са коледните- краят на старата година и раждането на новата. Това са троицата Еднажден-Коледа-Сурваки. Еднажден е единственият ден в Календарът ни. Но не е Игнатовден! Веднага го следва Коледа а след него Сурваки. Това е на Зимното слънцестоене. Умиранетона Сабазий - Телеца, символа на старото и раждането на Младенеца- МладаБога-Загрей агнеца. Затова сур-вакането е от малки деца върху стари хора. Младото гони умиращото старо. Контрапозиция на Коледата е Еньов ден - лятното слънцестоене, когато слънцето е в най-високата си точка. Тогава е денят на третият ипостас на Божият Син - Дионисий на елински или ВЕЛИН на български. Неговият символ на пораснал мъж е овена.
Българският календар е изключително точен защото е слънчев и всички дни са на точни дати.
Как става това?! Естествено чрез обсерватории. Балканите са осеяни с мегалитни обсерватории от времето още на варненският цар. Има издадени книги. Има и целогодишен достъп до тях, защото не са иманярска ценност и "академичната наука" няма интерес от камъни. Грамотният исторически ще направи веднага връзка с "кулите" в Месопотамия. Прословутата вавилонска кула-обсерватория, не даваща мира до днес на юдаизма и продуктът му след 382 г. - юдославието.
Защо?! Защото религията на древният свят, преди да се изсипят в него от Етиопските полупустини данайците-днешните гърци и юдеите, не е познатият днес фундаментализъм. Независимо дали е юдо-,-ислямо,или -християно. Именно тези племена са първият клин зацепен в този свят, издигнал расовата частна политическа доктрина в религиозна нетърпимост.
В сайта "От Извора" е публикувана голямя част от трудовете на д-р Асен Чилингиров. Въпреки че не споделям дъновизмът на Стопанина, прави му чест публикуването на тази съкровищница. Защото "академиците" наричат Патриархът на историческата ни наука - алтернативен медиавист. Този достоен човек, подобно на друг немски възпитаник д-р Ганчо Ценов, се бори сам десетилетия с немската и руска имперски пропаганди и устоява историческата истина. Жа жалост ги няма не само в ученическите буквари но и в "академичните" записки.
Какво доказват двамата ни патриарси?! Че българи е РЕЛИГИОЗНО САМОИМЕНАИМЕНОВАНИЕ. Може би без дадостигат до този извод. Защото религията е българска а народността е на готи,гети, хети,хуни, скити,македони, фриги, бриги, асирийци, вавилонци и още десетки сродни народи. Затова някои историчари прегряват и нямат отговор за локацията на различни географски точки на българи. Така се раждат митовете за орионските пришълци.
Всички тези народи, а не племена, изповядват Богинята Майка-женското начало, чиято част от Света е Земната.Червеният цвят. Нейната половина е небесната същност на Света - Бог Отец-мъжкото начало. Белият цвят.
Така се получава прословутата мартеница - пресуканите бяла и червена змия - цялостта на Света.
Всичко това е систематизирано и онагледено в прекрасната книга на Юлия Боева-"Мъдростта на Великата Майка". Има я на сайта "От извора" както и на сайта на Румен Чорбаджийски -"Ти си това".
В "Ти си това" е дадено стъпка по стъпка, символ по символ, картинка след картинка цялата тематика от горните дискусии. Единственият съдник са фактите и неуспоримите изводи.
На базата на тези основи, които няма да се намерят в нито една "академична книга" могат да се разгледат така наречените раннохристиянски паметници. Могат да бъдат наречени първохристиянство, арианство, богомилство, "ранновизантийско" - но в същността си са запазени отзвуци от Богинята Майка и Бог Отец с техният Син в три ипостаса.
Показвал съм във форуми основите на "голямата базилика" в Плиска и "Св. Аполинарий" в Равена. Единствената разлика е ...че в Плиска е два пъти по-голяма. Запазената "готска"-"ранновизантийска"-арианска черква е в стил КИБЕЛИОН - храмовете издигани в чест на Богинята Майка -Кибела.
Стигнахме и до химна на Родопа- "Бела съм,бела Юначе".
Богинята Майка казва директно коя е на своя свещеннослужител-Юнакът пастир. Няма да навлизам в подробности. Бела е и столицата на Македония. Бела-сица е планина наблизо.
Бела-Бел мъжкото и женското начало от нашите земи преминават в Либер-Лебера в римският пантеон.
В стотиците снимки в "Ти си това" се виждат символите на тази религия-олтара и кадуцеят-сурвачката на Хермес-Ерми Вестителят.
Същият Ерми, който кръщава с вода Дионисий-Велин 400 години поне преди Савел-Павел да го превърне в етнически юдей.
Имаме средновековният Св.Ерм, Ерма река, ЕР голям и ЕР малък в Азбуката си. Имаме и Св. Тривелий, т.е. Триждивеликият ИсперРих, спасил като княз в съкняжие със синът си Европа от исляма. Триждивелик на един от патриарсите ни Ерми. Затова имаме царски род Ерми-Ар до падането на Първа България. Затова на събора в Цариград се полимезира църковната догматика- едната Вяра на Българската религия в България и двойната същност на Бога в идюизиран Цариград след 382 г.- човешка и божествена. Синът става част от Баща си. Религията се превръща в мъжка, а на жената е отредено единствено да ражда- по воля на мъжът-бога. Така през 382 г. Богинята Майка се превръща с конгресно решение от събора в Богородица. Тази, която Благославя Константин Велики със златният венец, подобно на старата поне с 800 години гробница храм в Старосел.
Така че, уважаеми съмняващи се, имаме препълнени музеи с артефакти-безжалостни знаци на времето си.
Трябва само необходимият грамотен поглед за да се убедим, че праздниците ни и обрядите не са "езически" а дълбокосъщностни, произлезли от хилядолетната ни история на балканите и причерноморието.
Искам да изкажа моите почитания на Павел за трудът му и себераздаването, за да могат много хора да прогледнат кои са всъщност.
Имам само една забележка, ако позволи, елини е религиозно наименование с основа Бог ЕЛ. Оттам Елена, Елада. Носители на тази религиозност не са данайците...
Въпросът е добре развит във форум Християнство на АБВ от 2010-2011г.от Либра-Рея.
0
...
Написа Sandilh
на 21 август 2012
Оцени коментара:
@>A.Неделчев Благодаря за вниманието. Внимателно прочетох написаното от Вас. Особено впечатление прави следното твърдение: "Че българи е РЕЛИГИОЗНО САМОИМЕНАИМЕНОВАНИЕ." Признавам не бях срещал подобно твърдение, което е доста озадачаващо и навлиза в сфери извън историята на народите, племената и етносите, а отива към историята на религиите и поражда феномен - от религия възниква етност!?. Възниква въпросът, защо след като "самоименаименованието" е религиозно, само то е останало през вековете под формата на името на племена, държави и народ или нация, а религията?, която го е породила, се е "изпарила" или най-малкото част от светите й места, обрядите и материалните й носители са се трансформирали в православието у нас и в ислям във Волжска България. В случая с Ю.Боева и нейната книга, която препоръчвате, прави впечатление, че в самото й начало тя се позовава и на Б.Рибаков, а той, от артефактите и обрядите от Балканския ареал, извежда като първостепенна славянската етноидентичност, а за траките и българите няма място и като отделни етноси, а индиректно стават производни на славяните. Всеки може да пише каквото иска, особено руските историци за времената преди създаването на Киевска Рус. Един професор, не историк, бе оповестил, че на стените на Софийския събор в Киев (изграден през 12-13 век), вероятно извънземни са оставили една таблица със седем кирилски букви, та с нейна помощ да се правят календарни изчисления за определяне на Воскресение ГГосподне!? Таблицата, обаче се оказва, че е на първата страница на българския Норовски псалтир и всъщност повтаря с кирилски букви писанието на Йоан Дамаскин, в което се обяснява за пасхалийте. В псалтира има само таблица без обяснения. Друг, руски академик, има статия, в която твърди, че мадарският конник е сътворен от българи и руси за да увековечат дружбата си. Та този човек има вече две награди от ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий", като последната е от 2011 г. С една дума основата на книгата е ...! Въпросът с А. Чилингиров е от друго естество - задълбочени исторически изследвания и доказване на българския произход на много български достояния, които други се опитват да ни отнемат.
0
Sandilh Благодаря и аз за вниманието
Написа А. Неделчев
на 24 август 2012
Оцени коментара:
Нито е прецедент, нито е единствено. Хората на Бога. На чист нашенски език. Словени е следващото име на същите хора - хората на Божието Слово. Нима има разлика между религията юдаизъм и юдеите като племе?!
Нама грузинците се наричат на тяхното народностно име? Грузия е наречена на св. Георги. Тракийският Герой. Божият Син.
Българи става народностно име след отделянето през 681г. на нашите княжества в България от Източен Рим.
Заради "особенното българско битие". България по това време се припокрива с днешна Мизия и Тракия. Това е религиозна област. Не административна или народностна. Народът е с готско самосъзнание. Така ни наричат и в сръбските източници. Античният вариант е гети. В Анатолия се наричат хети. Въпрос на диалектна форма. Тракия е също обособена религиозна територия на един народ с много родове-колена.
На събора в Цариград 681г., презвитер Константин се изказва за войната с България, като смисълът е изключително доктринално религиозен и където дума не може да става за пришълци, че дори и от друг расов белег. Българската доктрина за Божествеността на Синът и юдеизираната за двете воли на Синът - божествена и човешка.Българите вояват с Рим от времето на Траян на религиозна основа. Това са непрекъснати войни чак до 681 г. когато княжиствата в религиозната област България стават независими от Изт. Рим. Интересен е периодът на Константин Велики. Именно той е българин по религия и гет-гот по народност. Затова търси помощ за тронът си от готските князе - българи и за благодарност българите получават ФЕДЕРАТИВНОСТ. Тази федеративност-автономност вади душите на юдеизиращият се Цариград след събора през 382г. когато Богинята Майка е превърната в Богородица. С конгресно решение. Същата Богиня Майка благославя Константин Велики със златен венец точно както 800 години по-рано Богинята Майка благославя от стените на Храма в Сборяново. Пластиката на Богинята Майка и Константин, намираща се в английски музей, е единственият запазен религиозен паметник създаден в годините на Константин. Всички други икони са постфактум от следващото гърцизиране и юдеизиране на християнството след 382 г.
382 г. е преломният момент в християнската, европейската и световната история. Тогава делегацията водена от Доростолският епископ ОУРФIЛА не е допусната на заседанията от имп. Теодосий. Тогава се ражда днешното юдославие познато като фанариотско християнство. Тази форма на християнство първо се налага с кръв и меч от Теодосий. Асен Чилингиров има капитален труд на тази тема - над 800 раннохристиянски черкви изпепелени а свещенниците изклани. На територията на днешни няколко балкански държави. Имената на 26 Мъченици на Вярата са дадени още от Ганчо Ценов има и труд посветен на тях от Чилингиров. С костите-мощи на тези мъченици на нашата Българска Вяра княз Борис основава с черква Охридската епархия на Брегалница. Като този Борис да не се бърка с Борис "кръстителят". Нито единият, нито другият са позволили древната ни религия да се юдеизира. Това става чак след падането на Борис II. 1039 г. е повратна за черквата ни. Тогава гръкоманските фарисеи плъзват и в Богданската земя - днешна Украйна.
Заради това днес много хора се чудят дали да празнуват Исусов ден или Българската нова година - Коледа. Дали да ръзпъват на кръст униженият християнски бог или да Славят на Великият Ден Божият Син. Дали да празнуват Петльов ден или да славят юдеиски политически дейци - Макавеите.
Отворете си "провославният календар" и вижте колко са тачените юдеи, после данайци, после римляни и дали има няколко нашенеца?
Затова има чуденки в такива теми както горната: Що е то Коледа и Сурваки и дали е имало почва у нас. Страшно и трагично...
0
Неделчев, това вашето е секта, а не история; сори
Написа Милчев
на 29 август 2012
Оцени коментара:
„При Константин Брадати стана шестият вселенски събор. При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха на гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха. Тази земя преди това се наричаше Мизия. Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече, защото власи, и сърби, и прочия, всички са едно” (Хрониката на Константин Манаси., С. 1992, с. 143,144).
0
Версията на А. Неделчев
Написа Милчев
на 29 август 2012
Оцени коментара:
Бих искал да резюмирам каква версия за българската ранна история се вихри от известно време по нета и тук ни я представя Неделчев ...
Според нея, българите са траки и траките са българи, абе изобщо тук на Балканите сме от време "оно"...
Живеейки си така тук, ние няма как да не станем християни при Константин Велики, и той българче, демек трак от Ниш...
Но нещеш ли българо-траките сме били от лошите християни, еретиците ариани....От историята отиваме към догматиката. Учението на александриеца Арий ни било по сърце, щото готите по-късно стават ариани, Валент през 375 г. ги покръства, а той е ариан...Е, не всеки ариан е българче, но готите са гети, значи траки, значи българи...
В тази връзка, Арий учи, че втората същност на Светата Троица не е единосъща с бог Отец, а подобен Нему, тъй де Христос е человек, макар и някакъв свръх-човек...
И така, идеята, че българо-траките са ариани, има за цел да докаже, че готите са българи, демек гети, а пък гетите са словени...Щото Теофилакт го казва на едно място...Словени пък не са славяни, а хора на словото....Сиреч, траките, щото били хора на словото и оставили огромна литература, открадната от гърците, са словени...
Пропуснах ли нещо?
А тезата на Боцман...За много тя е отделно нещо от тракедонизма, ама не...Щото как така траките станали с име българи?...
Ами всички воини траки, на служба при римляните получили служебното име бургии, = пазачи, комити и т.н. До Симеон Велики всички българи-траки, са си императори римски и няма българска история, но след това бургиите се разбунтували като съсловие военно и се отделили в отделно царство и от времето на Симеон вече има първа българска държава...

Кой болен мозък ги измисля тия неща? Това ли е сектата на тракедонистите?
0
Сурва
Написа Rusi Ivanov
на 09 декември 2014
Оцени коментара:
Сурва е началото на новата година след Пролетното равноденствие -
http://balkan1.blog.bg/politika/2012/01/10/surva-i-kaduceiat-na-hermes.879935

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art