gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомни за онзи, който го е направил. А името на архонта е Омуртаг кана сюбиги. Нека Бог да го удостои да живее сто години. "
Кан Омуртаг

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Култура и Традиции

Проучване на оброчните места в община Костинброд

Култура и Традиции

Написано от Администратор 03 Януари 2013

(14 Гласа)

Оброчен кръстАвтор: Николай Андреев Борисов

Доклад от семинар за експерти, докторанти и студенти „МЕТОДИ ЗА ПРОУЧВАНЕ И СОЦИАЛИЗАЦИЯ НА РЕЛИГИОЗНОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА“, проведен на 25 октомври 2012 г в УниБИТ
 
Оброкът е култов обект, посветен на християнски светец, който е предназначен за поклонение и провеждане на празник в съответния календарен ден. Той е разположен в рамките на селището или извън него, на високо място, до дърво или група стари дървета, често в близост до извор или кладенец. Много оброци се намират върху развалините на езически светилища, надгробни могили, стари християнски храмове. Има оброци на синорите на семейно-родовата, махленската или общоселската обработваема земя, пасища, гори. Срещат се и такива, които са в близост до природни забележителности – лековити извори, големи скали, планински върхове. Оброкът е означен с голям камък, каменен или дървен кръст, понякога с надпис - кога и на кого е посветен, кои са установителите му. Той е свещено място под постоянна охрана и почит, която се изразява в строга забрана за посегателство върху дърветата, камъните, кръста, водата, а от друга страна – в редица празнично-обредни действия за измолване на защита от природните стихии, на здраве и благополучие. Характерна е календарната обвързаност на голяма част от оброчните патрони (и съответните празници) с пролетно – летния сезон, когато опасността от природни бедствия – суша, градушка, наводнения, пожари, е най – голяма. По време на турското робство, поради липса на църква, около оброкът се съсредоточава религиозния и празничния живот на селището и околната група селища, а при ускореното църковно строителство, характерно за епохата на Възраждането, много параклиси, църкви и манастири се издигат върху или до стари оброчища, като се запазва оброчния знак.
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Оброчища в сeлo Градец, Община Костинброд

Култура и Традиции

Написано от Администратор 03 Януари 2013

(8 Гласа)

Автор:Николай Андреев Борисов

Оброчни кръстове Вярата в оброчни места, съпътстващата традиция, както и оформянето на оброчищата е част от религиозното културно наследство. В разглеждания район тя се характеризира с родови посвещения (рядко и общоселски) на определен светец-покровител. Оброчните места на територията на община Костинброд до момента са непроучвана част от този тип наследство.  В настоящата статия са описани резултатите от теренно изследване от района на с. Градец, община Костинброд. То е проведено при редица посещения в селото, среща с информатори и интервюирането им, фотографиране на оброчните места, видеозаснемане на обичая. Събран е материал, който основно описва разположението по местности на оброчищата, датата, когато те се почитат, както и родовете, които се грижат за тях. Интервюирани са местни хора, които участват в обреда, кметът на селото Христина Иванова (44 г.), Русанка Колева (50 г.) - секретар на НЧ „Иван Вазов – 1947г.” – гр. Костинброд. Обичаят в с. Градец се назовава „изнасяне на кръст” или „месене на кръст”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

За Хелоуин, Деня на будителите и Архангелова задушница

Култура и Традиции

Написано от Администратор 31 Октомври 2012

(7 Гласа)

HalloweenКолко от вас ще празнуват Деня на народните будители? Не, нямам предвид да почиват, а действително да отбележат с нещо един от най-важните дни в българския календар. Дали ще поднесете цветя на паметник на някой от будителите, дали ще прочетете статия в някоя медия, която съдържа исторически сведения или пък ще спретнете празнична трапеза вкъщи и ще кажете няколко думи с почит към онези, които са посветили живота си на България, това няма значение. Важното е, че мислите ви, действията ви са били насочени от идеята за съхранение на българския дух!

А сега следващ въпрос - вашите деца и децата на вашите приятели ще празнуват ли Хелоуин? Сигурна съм, че да. А ще празнуват ли Деня на народните будители? Надали. Повечето просто ще се зарадват на почивните дни и ако имат някакво домашно по темата - задължението е отметнато, да се захващаме с игрите! В това няма нищо лошо, стига обаче да не се подменяха българските празници и традиции с чужди, просто защото чуждите са по-забавни.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Не ме е страх от министъра на културата ...

Култура и Традиции

Написано от Администратор 24 Март 2012

(11 Гласа)

... а от културата на министъра. Особено ме безпокои културата на "нашия" министър на образованието.

 

Скъпи мои читатели, пиша тази статия посред нощ, защото наистина съм бясна. Малко неща могат да ме изкарат до такава степен от равновесие, но когато министърът на културата на България смята следното, няма как да остана равнодушна:

"Чалга-певецът Азис е герой за децата от Видин. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от bTV. Игнатов няма против децата да слушат чалга, ако това е начинът те да се интегрират в училище. В този смисъл, според него, творчеството на скандалния чалга певец не може да бъде забранено." (източник )

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Сурва, българските сурвакари и Божествената светлина

Култура и Традиции

Написано от Павел Серафимов 04 Януари 2012

(14 Гласа)

Произход и значение на думата "сурва" и връзката на древния български празник с култа към слънцето *

Автор: Павел СерафимовСурвакарче

Един от най-древните, а и уникални български обичаи е сурвакарството. То е познато във всички краища на страната ни. Както млади момчета, така и ергени обикалят домовете на близки и познати. Държейки украсени дрянови пръчки, сурвакарите  отправят пожелания за богат урожай, богатство, здраве и късмет.  Едва ли има някой, който да не е чувал благословията: “Сурва, сурва година, весела година, златен клас на нива, червена ябълка в градина, едър клас на нива, пълна къща със коприна, голям грозд на лоза, живи-здрави догодина, догодина до амина!”...

Бил съм сурвакарче много пъти и винаги съм се чудел какво означава думата сурва? Питал съм различни хора, а те отговаряха – Ами, така се казва, така са ни учили и нас... Сурва е за здраве, за късмет, за берекет...

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Страница 1 от 3

nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art