gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Когато се той [българският народ] освободи от гръцкото духовенство и от турското иго, то ще бъде свободен политически; а когато се освободи от своята простота и незнание, от своите стари суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно. "
Любен каравелов

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Кимерийските имена на българските владетели.

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Изследвания

(18 Гласа)

Гръцки градове-колонии

Ние много добре знаем, че днешният босфор при Истанбул е бил последователно именуван от летописците като „Тракийски боспор”. Наричан е така, понеже около него са живели траки, независимо, че гръцки колонисти са създавали полиси, в които естествено не са живеели само гърци.

По същият начин, гръцки колонисти още от VІ в. пр.н.е. са създавали полиси и на териториите около Кимерийския босфор и именно това царство, е известно днес като Боспорското антично царство.

Диодор Сицилийски е живял през втората половина на І в. пр.н.е. Роден е в сицилийския град Агирий, по-късно живее в Рим и Александрия.

Диодор е автор на световна история в 40 книги, под общото название „Библиотека“, където проследява историята на света от възникването му до 54 г. пр.н.е. От „Библиотеката“ са съхранени изцяло първите пет книги и книгите от 11-та до 20-та. Има запазени и много откъси.

Диодор е единственият от античните автори, който дава годините на живота на боспорските царе и проследява в детайли дейността им. Учените предполагат, че черпи уникалните си данни от местни, боспорски литературни извори от края на ІV в. пр.н.е. – нач. на ІІІ в. пр.н.е.

Ние трябва да вярваме на Диодор, когато той пише за „цар на Кимерийския боспор“ (ХХ, 22). Всъщност, онова, което в науката е известно под названието „Боспорско царство“, според Диодор е „Кимерийско-боспорско царство“.

Каква е ролята на античното Кимерийско-боспорско царство за българската история?

Да посочим за пример най-лесното: какво би станало при съпоставяне имената на боспорски владетели (и топоними) от Боспорско-кимерийското царство още преди ІV в. от н.е., с имената на владетели (и топоними) от Дунавска България след 681 година?

Без коментар!

Камасария е съпруга на боспорския цар Перисад ІІІ (180 - 170 г. пр. н. е.).

Кормисош е български владетел от 739 до 756 г. от н. е.

И на двамата имената произхождат от древното хуритско божество Кумарби, чиято етимология е дала името Гамир, камирци, (кимерийци, според древно-гръцките извори)...От същата етимология са имената Грумбат, Крум, Крим...В компилативният волжко-български летопис „Барадж тарих” и съхранен този спомен: „Камирците са клон на синдийците. Те се нарекли така, защото вярвали в легендата, че Всевишния направил тяхната прамайка Камир-Аби от тесто” (Бахши Иман, Джагфар тарихи., С., 2005, с. 17). Тестът допълва, че масово били кръщавани момичета, но и момчета с това име на прамайката…

Боспорската династия Перисад и името на българският владетел Персиан (836 - 852).

Перисадската династия управлява през различни периоди в Кимерийско-боспорската държава до ІІ век от н. е. Има „петима Перисади”.

Боспорският цар Аспург (11 г. пр.н.е.-38 г. от н.е.) и основателят на Дунавска България (680 г.) Аспарух (Исперих).

Боспорският цар Асандр (ок. 47 г. пр.н.е.-17 г. от н.е.) и българският Асен (ХІІ век).

Боспорският цар Тарнак (63 г. пр.н.е.-47 г. пр.н.е.) и името на третата българска столица Търново.

Топонимът Трапезунд в Крим и квартала Трапезица във Велико Търново.

Трапезунд като град съществува и на южното Черноморие. Но данни за кримски Трапезунд има при Стефан Византийски: „Хермонаса: малък остров с град на Кимерийския Боспор, йонийска колония. Менип в „Перипл на двата Понта” нарича това място Трапезунд, а Хекатей [Милетски] и Теопомп казват, че това е град” [FHG.208].

Река „Тертер” на Кавказ и българският владетел Тертер.

Защо древният автор Менип е написал „Перипл за двата Понта”? Та нали Понт Евксински, т.е. Черно море, е едно?

Географът Страбон от началото на нашата ера, съобщава, че

Черно море, всъщност се състои от … две морета.

.„Евксинският Понт се състои от две море, разделени почти по средата му от два полуострова . Един от Европа, от северната страна, а другият от противоположната, от Азия. Те са разделени от пролив и така образуват две големи морета. Европейският нос се нарича Овнешко чело (най-издадената в Черно море част на Кримският полуостров – б.м.), а азиатският – Карамбис (до Синоп на южното Черноморие – б.м.). Растоянието между тях е приблизително хиляда стадия. Западното море е дълго от Византион (град на Тракийския босфор – б.м.) до устието на р. Бористен (Днепър – б.м.) три хиляди и осемстотит стадия, а широко две хиляди стадия. На него е о. Белий (о. Левка, дн. Змийния остров на устието на р. Дунав – б.м.). Източното море има продълговата форма и е дълго до залива на гр. Диоскуриада (до устието на р. Фазис, при стара Колхида – б.м.) пет хиляди стадия или малко повече, а в ширина около три хиляди…” (Страбон, ІІ, 5, 22).

Страбон не ни казва как се е наричало източното море на Евксинският Понт, но ние знаем от други източници.

Картата на Исидор Севилски (560-636) МАRE CIMERICUM

На картата на Исидор Севилски (560-636) най-неочаквано откриваме, че една част от Черно море в миналото се е казвала "КИМЕРИЙСКО МОРЕ"

МАRE CIMERICUM

Оказва се, че това не е грешка. 

Павел Орозий (V век) в неговата „История против езичниците” (HISTORIAE ADVERSUM PAGANOS) на няколко места споменава за кимерийско море, разбирайки под последното южната част на Черно море, което стига на север до земите на колхите (лазите). Той пише: „Между колхите, които са над Кимерийското море и албаните, които живеят на Каспийското море, се издига планината Кавказ.”

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (5)

Следете за нови коментари с RSS
0
Картата
Написа илко
на 12 септември 2013
Оцени коментара:
Трябва да врътнете един път картата в посока на часовниковата стрелка ,за да стане север/юг ориентирана и по ясна . Може би за древните карто чертожници не е било толкова важно да центрират картите север/юг изток/запад или просто са нямали този стандарт .
0
Хм
Написа Nix
на 27 септември 2013
Оцени коментара:
Хм, движете се по много тънък лед господин Милчев. Това което сте посочил се наричат сухи съвпадения. Няма никакви лингвистични нито логични доказателства по въпросите на които се съждавал и за жалост трудът ви е в сферата на спекулативната история. Името Асен е образувано много късно в истор. извори и е от тюркското Асини ( Ашина). То няма нищо общо с Асандр. Аспарух е иранско име и е Аспа-кон и руква бял, Белия конник и няма нищо общо с Аспурджаните,Трапезица произлиа от гръцкото τράπεζα "маса" и е формирано векове след посочената от вас топонимия. Разликата между Перисад и Персиан ( Пресиан) е повече от 1000 години и името не може да се запази по този начин.
0
Доста голямо изоставяне, Nix
Написа Сляванско "море"
на 02 януари 2014
Оцени коментара:
Хм
"тюркския" произход на българите наскоро беше офицално отречен от председателя на Парламента на България.
така че г-н NIx, образовайте се малко с неща, различни от съветската школа на 50-те години
Самите руснаци вече гоправят, така че ще ви е лесно да го прочетете ( ако случайно не снаете друг чужд език)
0
Малко си дайте спирачка на фантазията
Написа Дрън-дрън
на 26 юни 2015
Оцени коментара:
Първо - няма фонетично правило, което да обръща глосемата к/г-м-р в к-р-м! Второ - името Трапезунд идва от ГРЪЦКАТА дума 'трапеза' = 'маса, софра' и няма общо с българския! И трето (може би най-ключово) - българският език принадлежи към семейството на индо-европейските езици и почти всички основни думи в него имат конетиви и в останалите му представители (кимерски, скитски, балто-славянски, немски, романски, келтски...)! Затова просто едно езиково наподобяване на имена и топоними не е достатъчен признък, за да си присвояваме всяка „незаплюта“ антична държава в Черноморския и Каспийския регион! Ако някой чужденец прочете изброените нелепости, най-много да ни се изсмее и да приеме, че цялата ни история е бош-лаф работа... По този начин никога няма да се отърсим от лъже-истории като тюрската или пан-славянската!
0
преди да давате рецепти за спирачки ...,прочетете истинската бг история
Написа кан-не хан
на 09 ноември 2015
Оцени коментара:
Задължение на родолюбците в BG е да кажат на широката публика,че е краино време да изучаваме ИСТИНСКАТА БГ ИСТОРИЯ, писана от Раковски а по -късно и от д-р Ганчо Ценов за местния произход на народа ни,а не сегашната такава писана от един 21 год. евреин Константин Иречек/за азиатхския произход на българите./Има я в интернет и тогава такива спорове няма да има.Културата загора-варна е доказано научно ,че е наи-старата цивилизация в света,календара на българите е на 7500години и е и наи-стария/преди китаиския и тоя на маите/ и е обявен от Юнеско за културно съкровище на ЧОВЕЧЕСТВОТО.Кои първи е имал писменност и наука?Моля?УСА И ШВЕЦАРСКИ ГЕНЕТИЧНИ изследвания са доказали,че сме преки наследници на ТРАКИТЕ.Старите историци и изворите също свидетелстват за това.ЕЗИКА ни е според западни и световни лингвисти ,,аналитичен'',т.е.с поне10 000 год. по -стар от другите,,славянски'' езици,гръцкия,сръбския,турски
я и др.които са на ,,синтетична''основа т.е. с падежи.Моля сърбо и гръкоманите, както и бг русофилите по -тихо,че до-сега всеки ,които кажеше нещо за ИСИНСКАТА БГ ИСТОРИЯ беше обявяван за ,,векикобългарски'' шовинист.....

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art