gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" На Любовта трябва да се наложи карантина, както на холерата и чумата, от които Тя прави по-големи опустошения… "
Иван Вазов

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Изследвания

Значения на една клетва в разказа "Индже" на Йордан Йовков

Български език

Написано от Иво Братанов 14 Януари 2015

(5 Гласа)
Йордан ЙовковАвтор: Иво БРАТАНОВ
 
"Индже" е един от най-хубавите разкази на Йордан Йовков. Този класически текст е "най-яркото и художествено внушително епично платно на Йовков в "Старопланински легенди" (Велчев 1992: 60) и затова заслужава не само да бъде внимателно интерпретиран, но също така да бъдат изяснени и въпросите за произхода на отделните детайли в него 1.
 
Особен интерес за изследователя представляват откъсите от библейски текстове, включени в произведението. Чрез тях се допълват основните характеристики на културния контекст, в чиито рамки осмислянето на творбата е най-точно. Освен това те функционират като сигнализатори за влиянията на сакралните текстове върху разказа на Йовков и насочват читателя към оценъчния пласт на творбата (Добрев 1989: 86).
 

Египет - ключ към тракийската култура

Тракология

Написано от Администратор 08 Ноември 2013

(4 Гласа)

Египет - ключ към тракийската култураНаписа: Деси Каравеликова

"Египет - ключ към тракийската култура" -  така се казва излязлата наскоро книга от Стефан Симеонов. Някои от вас познават автора под псевдонима dzver и вероятно неведнъж са посещавали блога му. Стефан Симеонов не е професионален историк, но пък ще ви изненада с оригиналния си поглед към тракийската култура и задълбочените познания в сферата, която разглежда. Книгата е презназначена към масовия читател и за тази цел езикът, с който си служи авторът е по-свободен, а не стегнат и академичен, както бихте очаквали от историческа книга, което несъмнено улеснява четенето.

Основната теза, която авторът атакува в книгата "Египет - ключ към тракийската култура", е тълкуването на тракийската култура през призмата на елинизма, като (поне за мен) несъмнено показва не само, че тракийската култура не е производна и произтичаща на елинската, а и трудно може да бъде обяснена чрез нея. На базата на богат изворов материал, основно древногръцки, Стефан Симеонов показва, че древните гърци не разбират и не се отъждествяват с тракийските норми и обичаи.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Преди 27 години в Чернобил български уред спасява стотици хиляди хора… Публикува се за първи път.

Други изследвания

Написано от Веселин Тракийски 27 Април 2013

(11 Гласа)

Посвещавам на внуците си Веселин, Ивелин и Радост 

Този текст е един скромен опит да се отдаде заслужената и необходима почит към българските учени, конструктори, военни инженери и техници, а също и на колективите на Завода за ядрени прибори и дозиметри в Плевен и на съответния Институт към него, за създадения от тях  уникален за времето си  уред  Рентгенометър-радиометър РР-51М, с който се извършваха измерванията за да изясни спешно радиационната обстановка на една огромна територия на бившия Съветски съюз, която влючваше териториите на Украина, Белорусия и западната част на Руската Федерация след злополучната аварията в  Чернобилската АЕЦ “В. И. Ленин” на 26 април 1986 г. 

 дипл. инж. о.з. полк. от Химически войски на БНА Веселин Тракийски

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

В древно-гръцката митология има хуритско влияние

Други изследвания

Написано от Кирил Милчев 13 Декември 2012

(6 Гласа)

Древно-гръцката митология не е оригинална и голяма част от нея има хуритско влияние.

Урартски цилиндричен печат

Най-трудно с тази теза се съгласяват специалистите по класическа филология, но след обширният труд на А. Лески Geschichte der Griechischen Literatur (2 изд., Munchen, 1957), в който е разгледано хуритското влияние върху „Теогония” на Хезиод, това положение е общоприето в науката.

Урартите, чиято държава около езерото Ван залязва към 6 в. пр.н.е., са говорили език от хуритската група и след разчитането през първата половина на 20 в. на урартските клинописи, се установи, че самоназванието на тази държава е - Боян.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Сведения за траки и кимерийци преди Троянската война.

Тракология

Написано от Кирил Милчев 29 Декември 2011

(13 Гласа)

Хераклея (Heraclea Pontica)    На картата, която давам, се вижда южно-черноморският град Хераклея (Heraclea Pontica), който се намира във Витиния (Bithynium).

Голямата карта можете да видите тук

    В този град е съществувала стара местна историческа школа, следи от която са били съхранени в поемата „Аргонавтика” на  Аполоний Родоски (ІІІ в. пр.н.е.) и във съчинението от ІІ в. на Ариан „Витиниака”. Точно последният е дал сведението за нимфата Траке, която била „майка на Трер” (епонима на тракийският народ „трери”). Откъсът е съхранен при Стефан Византийски: „Трери, народ. От Триер, син на Омбриарей и Траке, както казва Ариан във „Витиниака” (Steph. Byz., FGrHist 156 F 27).

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Страница 1 от 12