gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Времето е в нас и ние сме във времето. "
Васил Левски

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Блазиус Клайнер за българската история

Исторически Извори

(10 Гласа)

Блазиус Клайнер пише "История на България" една година преди Паисий Хилендарски да напише своята"История славянобългарска". Той е францискански монах, за чийто живот и дейност  днес не знаем много. Ако се съди от фамилно му име — Kleiner, той най-вероятно произхожда из средите на немското население в Трансилвания, наричано саси. Клайснер най-вероятно е от град Алвинц (днес Винцул де-жос в Румъния) или неговата околност.


"Историята на България" от Блазиус Клайнер, според автора си, описва произхода, обичаите, религията на българския народ и неговите нашествия в Европа, както и самото Царство България с по-главните градове. Изреждат се всички забележителни събития, отнасящи се до политическия и църковен живот от идването на българите в България до 1453 г. от Христа, в която Цариград е превзет. Добавен е и списък на всички князе и царе на България. Мотивите на францисканския монах за написването на този труд за нас са неизвестни, но във всеки случай като българи можем да бъдем благодарни, че към древните извори той е добавил един нов източник на знания за нас.

Трудът на Клайнер остава непубликуван дълго време и е въведен в научно обръщение едва в края на XIX век от българския францисканец Евсевий Ферменджин. Историята на България от Блазиус Клайнер е издадена на български през 1977 г. от издателството на БАН. Преводът от латински на преписа, съхраняван в Будапеща, е дело на Карол Телбизов и Иван Дуйчев.

Ето някои избрани цитати от "История на България":


„чуждите и особено латинските писатели, бидейки отдалечени, са имали ограничени сведения за достойните за упоменаване преславни деяния на българите“

„ [гърците]които действително са имали отлични сведения за българите, които биха могли да оставят и на потомството, понеже понесли много злини от българите, то завистта им не е допускала те да кажат нещо похвално за този народ.“

„[Гръцките писатели]против волята си разказват за нанесените им щети, а напротив, своите победи, които понякога са спечелвали над българите, много преувеличават и въздигат. И ако българският народ не е бил толкова войнствен, щото често да причинява извънредно големи затруднения на гръцките [византийските] императори, гръцките [византийските] писатели нито го биха споменали, но както премълчават деянията на други народи, така биха отминали и делата на българите.“

За написването на историята на българите, Блазиус Клайнер признава, че намерил „малко, и то пръснати тук и там сведения за българите у различни автори”, след което „Сметнах за необходимо да ги събера грижливо и изложа в по-добър ред, така че с течение на времето някой друг, надарен с по-голям ум, подбуден от по-малко, отколкото настоящото усърдие, да пожелае да подхване започнатото дело с по-малко труд и по-голям успех и да го доведе до съвършенство."

 

Източник: bg.wikipedia.org/wiki/История_на_България_(Блазиус_Клайнер)

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (4)

Следете за нови коментари с RSS
0
ул. "Блазиус Клайнер"
Написа Летописец
на 11 август 2010
Оцени коментара:
Дали е кръстена поне една улица в София на този достоен историк на българите?
KALINA KN
zdraveite
Написа KALINA KN
на 15 август 2010
Оцени коментара:
iskah da se obarna kam administrator no ne otkrih nachin eto zashto pisha direktno,iskah da popitam dali moge da se pishe na latiniza tai kato njamam kiriliza.iskam da vi pozdravja za chudesnija sait veche obnoven i spezialno da pozdravja gospoja D.Nedelcheva s kojato predi vreme obmenihme e mail.pozdravi ot Milano.
Администратор
@ Kalina KN
Написа Администратор
на 16 август 2010
Оцени коментара:
Здравейте Калина,

Временно спряхме формата за контакти, тъй като генерираше ужасно количество спам и затрудняваше бързото зареждане на сайта. Радвам се, че отново посещавате сайта. Ако ползвате личен компютър, мога да пробвам да Ви изпратя кирилица (фонетична и стандартна) в следващите няколко дни, която да инсталирате. Става бързо и лесно. Иначе не е проблем да коментирате и на латиница. Кирилицата е препоръчителна заради по-високата четивност, някои хора не четат коментари на латиница. Ще се свържа с Вас на мейл. Ако желаете да ни пишете, може да го направите на \n Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. '> Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Поздрави,
Деси Неделчева
0
......
Написа barin
на 15 март 2017
Оцени коментара:
Всъщност има много неточности, които се обясняват с отдалечеността от България, евентуални грешки в преписи и тълкуване, едва ли има скриване на нещо в тази епоха. Повече вярвам на Паисий и мисля да напиша мнението си за написаното. Има съществени пропуски: липсва кан Аспарух и не са такива годините на Тервел......В blog.bg скоро ще се появи моя тема за българската история и тълкуване на написаното от Клайнер. Трябва само да подредя и изясня нещата, за да не заблуждавам аудитирията и многобройните мои читатели

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy