gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. "
Христо Ботев

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Руската църква в град Шипка или Шипченският манстир

Християнски храмове

(8 Гласа)

Руската църква - град ШипкаАвтор: Деси Неделчева

Подминавахме златните кубета, скрити в южното подножие на връх Шипка много пъти. Най-накрая, през март 2010 имахме възможност да посетим за първи път тази невероятно красива руска църква...

 История
Храм-паметникът „Рождество Христово“ е известен още като Шипченски манастир. Инициативата за построяването му е била на граф Игнатиев и Олга Скобелева - майка на руския генерал-майор Михаил Скобелев. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти. Храмът е построен в стила на руските църкви от XVIIв. и отдалеч малко напомня на руската църква в София. Той е посветен на украинските войници, загинали през войната (1877-1878), но посещавайки го днес, много хора почитат и руските, и българските войски, паднали в бой по време на Руско-Турската Освободителна Война.


Интересно е да се отбележи, че средствата за построяването на храма в Шипка са набрани чрез дарения, събирани предимно в Русия, но също така и в България. Храмът е открит тържествено на 27 септември 1902 г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости. Огромните камбани, най-голямата от които тежи 12 тона, са отлети от събраните в района гилзи. Откриването и освещаването на храма съвпада с 25 годишнината от Шипченските боеве. Първоначално манастирът е бил руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България за вечни времена. През 1970 г. храм-паметникът е обявен за исторически паметник на културата.

 

Архитектура
Няма как да не забележите красивите златни кубета на църквата, ако пътувате през прохода на Шипка в посока Северна България. Не само златните върхове на храма, но и цветовете, в които е изписан ще смаят очите ви с колорита и наситеността си.На главния вход се издига впечатляващата камбанария с височина 53 м. Храмът и камбанарията са изградени по проект на архитект А.И.Томишенко. Църквата е стенописвана два пъти – през 1902 г. от Г. Месоедов и А. Митов и през 1957-1959 г. от колектив под ръководството на Н. Ростовцев.  Църквата има един централен купол и четири по-малки с позлатени луковици и кръстове. До западната фасада е долепена камбанария висока 53 m със 17 камбани. По външните стени на черквата са вградени 24 мраморни плочи с имената на 18 491 руски воини и български опълченци, дали живота си при Шипченска битка и край Казанлък.

Ние не можахме да заснемем интериора на църквата и стенописите вътре, тъй като снимките вътре бяха забранени, но определено си заслужава да видите и тях! Стилът на изографисване се различава от традиционната българска школа с живината на образите и тяхната реалистичност. Няма ги изпитите, бледи лица на светците от българските църкви, вместо тях ще видите образи, които имат благо и ведро излъчване. Цветовете, които са използвани, на пръв поглед изглеждат бледи, може би защото неволно ще ги сравните с наситените сини и червени багри, използвани за външната фасада. След това обаче очите ви ще свикнат с елегантните и нежни краски.

В криптата под храма в ще откриете 17 каменни саркофага, където са положени тленните останки на загиналите, а манастирският комплекс притежава църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и Духовна семинария.

Трябва да отбележа, че още с влизането в храма, той ни се стори жив, поддържан, монасите бяха приветливи, с усмивка на уста, а не с поглед, забит в земята, както сме били посрещнати в много български църкви. И макар никога да не съм била русофил, когато посетих тази църква, за първи път разбрах защо в България понякога употребяват израза "Майка Русия", когато стане дума за духовност.

Ако имате възможност, посетете това красиво място и оставете дарение. Вярвам, че е наш дълг да помагаме на храмове и места в България, които ни карат да се чувстваме, че живеем в едно уютно кътче от света.

 

СнимкиСнимки: Станимир Каравеликов и Иван Неделчев за Роден Край
Ретуш на снимките: Деси Неделчева
Използвани материали: bg.wikipedia.org/wiki/Шипченски_манастир

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (1)

Следете за нови коментари с RSS
0
Камбаните на храм паметник Шипка
Написа Олег
на 02 март 2018
Оцени коментара:
Можете ли да кажете, кога и къде са били изляти камбаните на храм паметник Шипка ?

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy