gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" На Любовта трябва да се наложи карантина, както на холерата и чумата, от които Тя прави по-големи опустошения… "
Иван Вазов

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Руската църква в град Шипка или Шипченският манстир

Християнски храмове

(8 Гласа)

Руската църква - град ШипкаАвтор: Деси Неделчева

Подминавахме златните кубета, скрити в южното подножие на връх Шипка много пъти. Най-накрая, през март 2010 имахме възможност да посетим за първи път тази невероятно красива руска църква...

 История
Храм-паметникът „Рождество Христово“ е известен още като Шипченски манастир. Инициативата за построяването му е била на граф Игнатиев и Олга Скобелева - майка на руския генерал-майор Михаил Скобелев. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти. Храмът е построен в стила на руските църкви от XVIIв. и отдалеч малко напомня на руската църква в София. Той е посветен на украинските войници, загинали през войната (1877-1878), но посещавайки го днес, много хора почитат и руските, и българските войски, паднали в бой по време на Руско-Турската Освободителна Война.


Интересно е да се отбележи, че средствата за построяването на храма в Шипка са набрани чрез дарения, събирани предимно в Русия, но също така и в България. Храмът е открит тържествено на 27 септември 1902 г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости. Огромните камбани, най-голямата от които тежи 12 тона, са отлети от събраните в района гилзи. Откриването и освещаването на храма съвпада с 25 годишнината от Шипченските боеве. Първоначално манастирът е бил руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България за вечни времена. През 1970 г. храм-паметникът е обявен за исторически паметник на културата.

 

Архитектура
Няма как да не забележите красивите златни кубета на църквата, ако пътувате през прохода на Шипка в посока Северна България. Не само златните върхове на храма, но и цветовете, в които е изписан ще смаят очите ви с колорита и наситеността си.На главния вход се издига впечатляващата камбанария с височина 53 м. Храмът и камбанарията са изградени по проект на архитект А.И.Томишенко. Църквата е стенописвана два пъти – през 1902 г. от Г. Месоедов и А. Митов и през 1957-1959 г. от колектив под ръководството на Н. Ростовцев.  Църквата има един централен купол и четири по-малки с позлатени луковици и кръстове. До западната фасада е долепена камбанария висока 53 m със 17 камбани. По външните стени на черквата са вградени 24 мраморни плочи с имената на 18 491 руски воини и български опълченци, дали живота си при Шипченска битка и край Казанлък.

Ние не можахме да заснемем интериора на църквата и стенописите вътре, тъй като снимките вътре бяха забранени, но определено си заслужава да видите и тях! Стилът на изографисване се различава от традиционната българска школа с живината на образите и тяхната реалистичност. Няма ги изпитите, бледи лица на светците от българските църкви, вместо тях ще видите образи, които имат благо и ведро излъчване. Цветовете, които са използвани, на пръв поглед изглеждат бледи, може би защото неволно ще ги сравните с наситените сини и червени багри, използвани за външната фасада. След това обаче очите ви ще свикнат с елегантните и нежни краски.

В криптата под храма в ще откриете 17 каменни саркофага, където са положени тленните останки на загиналите, а манастирският комплекс притежава църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и Духовна семинария.

Трябва да отбележа, че още с влизането в храма, той ни се стори жив, поддържан, монасите бяха приветливи, с усмивка на уста, а не с поглед, забит в земята, както сме били посрещнати в много български църкви. И макар никога да не съм била русофил, когато посетих тази църква, за първи път разбрах защо в България понякога употребяват израза "Майка Русия", когато стане дума за духовност.

Ако имате възможност, посетете това красиво място и оставете дарение. Вярвам, че е наш дълг да помагаме на храмове и места в България, които ни карат да се чувстваме, че живеем в едно уютно кътче от света.

 

СнимкиСнимки: Станимир Каравеликов и Иван Неделчев за Роден Край
Ретуш на снимките: Деси Неделчева
Използвани материали: bg.wikipedia.org/wiki/Шипченски_манастир

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (1)

Следете за нови коментари с RSS
0
Камбаните на храм паметник Шипка
Написа Олег
на 02 март 2018
Оцени коментара:
Можете ли да кажете, кога и къде са били изляти камбаните на храм паметник Шипка ?

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art