gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" У нас отдавна се е появило мнение, че главната причина, която ни държи под турското иго, произхожда не от силата и не от способностите на турците, а от чорбаджийската подлост. Това е вярно като ден. Аз смело мога да кажа, че народът ще бъде принуден да изколи по-напред чорбаджиите, а после техните помощници, т.е. правителствените злодейци. "
Любен Каравелов

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Легендата за Басарбовския скален манастир

Християнски храмове

(4 Гласа)

Басарбовски скален манастирРеставриран и обновен наскоро, Басарбовският скален манастир привлича все повече посетители - вярващи християни или просто туристи...

 

 

Легендата за Басарбовския скален манастир

 

Басарбовският скален манастир е единственият действащ скален манастир в България. Намира се в село Басарбово, по поречието на р. Русенски Лом, Русенска област. Манастирът възниква около 12-13в., заедно с други манастири в скалите по поречието на Русенски Лом и притоците й Бели и Черни Лом. Скалите са варовикови и по тях си личат множество фосили на морски миди и рапани. Изключително ронливи, те са били издълбавани от монасите-исихасти , които ги превръщали в килии за подслон и молитви, и в църкви, далеч от светската суета.

 
Манастирът става известен през 17в., след смъртта на Св. Димитър Басарбовски (Нови), за когото говори и Паисий Хилендарски в своята „История Славянобългарская”. Приживе Св. Димитър Басарбовски се препитавал като пастир и живеел скромно и аскетично в скалите на днешния манастир. Умира тихо и незабелязано от никого през 1685г.
 

Легендата разказва, че няколко години по-късно светецът се явил в съня на една сляпа девойка, която живеела в селото и й казал къде е тялото му, което било в реката. Когато мощите на светеца били открити, те били нетленни и благоуханни. Девойката прогледнала, а славата на светеца се разнесла из околността.

 

По-късно владетелят на Влахия пожелал мощите на светеца да му бъдат изпратени в Букурещ. След съгласието на Константинополската Патриаршия. Натоварили мощите на каруца, но каруцата стигнала донякъде и не искала да помръдне. Сменили конете, но и това не помогнало. Така тялото на светеца било върнато в родното му място.


През 1774 година, по време на една от Руско-Турските войни, след победа за Русия, генерал Пъотр Салтиков чул за Св. Димитър Басарбовски и пожелал да се поклони пред мощите му. Отново било уговорено тялото на светеца да бъде пренесено, този път в Русия. Пътят минавал през Румъния, където по това време върлувала чумната епидемия. Разказват, че когато мощите на светеца влезли в Букурещ, хората спрели да умират от чумата. Жителите на града измолили от генерала да остави тялото на светеца. И досега те се намират в Патриаршеската Катедрала „Св. Равноапостолни царе Константин и Елена”, но много поклонници идват и в Басарбово. Тук е погребан и монахът Хрисант, който приживе сам издълбава своя гроб в скалите и поръчва да бъде погребан там. Освен църквата и килиите в скалите, може да посетите и неговият гроб. В манастира се извършват и много кръщенета на деца от цала България. Наскоро скалният манастир „Св. Димитър Басарбовски” беше реставриран и сега гостоприемно е отворил вратите си за всички посетители.

 
За онези, които обичат да пътуват, само на няколко километра от тук се намират Ивановските скални църкви, пещерата Орлова чука и крепостта Червен, а по долината на р. Русенски Лом, която е обявена за природен парк, може да направите страхотни снимки!
 

Басарбовки скален манстир
Т: 082 / 800 765

Изглед към обновената част на манастира Камбанарията и гроба на монаха Хрисант (вдясно) Църквата и килиите - изглед отвън

Църквата Гроба на монаха ХрисантГроба на монаха Хрисант

ФосилиФосили Фосили

Текст и снимки: екип на Роден Край

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (4)

Следете за нови коментари с RSS
0
Басарбовският манастир приема дарения
Написа d_milanova
на 22 февруари 2009
Оцени коментара:
Манастирът очаква своите дарители:

Набирателна сметка: IBAN BG 75 STSA 9300000 6364656
BIC /банков код/ : STSABGSF Банка ДСК - Русе
http://www.diocese-ruse.org/news.html
0
не ходете на Басарбовския манастир
Написа Стоян Стоянов
на 17 юни 2012
Оцени коментара:
Басарбовският манастир е едно пошло и нечисто място. Ако имате време не го губете да посещавате този манастир. Особено ако имате гости от чужбина никога не ги водете там. Миналата събота, 16.06.2012 буквално бях рекетиран от местните свещеници да заплатя 24 лева за 6 човека англичани, които според тях са просто туристи. Българите са освободени от такса, защото са поклонници. С мен бяха и двама приятели от Украйна... те бяха освободени от такса (много мило) защото били православни. В този манастир има дискриминация между българи и чужденци и между православни и католици. Този манастир не носи европейския дух и равноправие. Имаше 100-на ученика пред които казах, че няма нищо по възмутително от българската православна църква. Местния свещеник ми пожела болести и да не стигна за там където съм тръгнал... ако това са божи служители аз съм явно извънземен. Не ходете там... това е черно място. Оставете румънците да му се радват... явно че това е техния покровител... не и на равноправните европейски граждани.
Има заповед на русенската митрополия за събиране на ДАРИТЕЛСКА ТАКСА, а не на ПОСЕТИТЕЛСКА... никъде в нея не се споменава за чужденци, но въпреки това си платих... за да се спася от наглите свещеници, които ме заплашваха с полиция.
Администратор
@ Стоян Стоянов
Написа Администратор
на 17 юни 2012
Оцени коментара:
Искрено съжалявам за Вашия опит! За съжаление това се случва във все повече български църкви и манастири. Жалко, но бяхме посрещнати най-добре в Руската църква със златните кубета при с.Шипка. Когато аз влизам в храм, вече не търся контакт със свещеника или човека, който продава свещи. Пък после нека приказват как младите хора не се интересували, не били вярващи и имало гей-паради. Обикновените свещеници проклинат и изнудват, а висшият клир се разхожда със скъпи коли и охрана. Има само единици, които все още знаят значението на думата духовно лице.
Деси Каравеликова
0
Опровержение на казаното по горе
Написа Nikolova I.
на 17 август 2014
Оцени коментара:
Аз пък съм доволна от посещенията си там. Никога никой от свещенниците не ни е досаждал да разпитва от каква вяра сме. Виждам автобуси със туристи и не съм виждала да им искат такси!
Единствената забележка към манастира е,че не винаги имаш време да чакаш да си купиш свещичка.
Иначе е много чисто и подредено в дмора им.

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy