gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Щом пълзиш като червей, не се сърди, че са те настъпили. "
Чудомир

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Легендата за Басарбовския скален манастир

Християнски храмове

(5 Гласа)

Басарбовски скален манастирРеставриран и обновен наскоро, Басарбовският скален манастир привлича все повече посетители - вярващи християни или просто туристи...

 

 

Легендата за Басарбовския скален манастир

 

Басарбовският скален манастир е единственият действащ скален манастир в България. Намира се в село Басарбово, по поречието на р. Русенски Лом, Русенска област. Манастирът възниква около 12-13в., заедно с други манастири в скалите по поречието на Русенски Лом и притоците й Бели и Черни Лом. Скалите са варовикови и по тях си личат множество фосили на морски миди и рапани. Изключително ронливи, те са били издълбавани от монасите-исихасти , които ги превръщали в килии за подслон и молитви, и в църкви, далеч от светската суета.

 
Манастирът става известен през 17в., след смъртта на Св. Димитър Басарбовски (Нови), за когото говори и Паисий Хилендарски в своята „История Славянобългарская”. Приживе Св. Димитър Басарбовски се препитавал като пастир и живеел скромно и аскетично в скалите на днешния манастир. Умира тихо и незабелязано от никого през 1685г.
 

Легендата разказва, че няколко години по-късно светецът се явил в съня на една сляпа девойка, която живеела в селото и й казал къде е тялото му, което било в реката. Когато мощите на светеца били открити, те били нетленни и благоуханни. Девойката прогледнала, а славата на светеца се разнесла из околността.

 

По-късно владетелят на Влахия пожелал мощите на светеца да му бъдат изпратени в Букурещ. След съгласието на Константинополската Патриаршия. Натоварили мощите на каруца, но каруцата стигнала донякъде и не искала да помръдне. Сменили конете, но и това не помогнало. Така тялото на светеца било върнато в родното му място.


През 1774 година, по време на една от Руско-Турските войни, след победа за Русия, генерал Пъотр Салтиков чул за Св. Димитър Басарбовски и пожелал да се поклони пред мощите му. Отново било уговорено тялото на светеца да бъде пренесено, този път в Русия. Пътят минавал през Румъния, където по това време върлувала чумната епидемия. Разказват, че когато мощите на светеца влезли в Букурещ, хората спрели да умират от чумата. Жителите на града измолили от генерала да остави тялото на светеца. И досега те се намират в Патриаршеската Катедрала „Св. Равноапостолни царе Константин и Елена”, но много поклонници идват и в Басарбово. Тук е погребан и монахът Хрисант, който приживе сам издълбава своя гроб в скалите и поръчва да бъде погребан там. Освен църквата и килиите в скалите, може да посетите и неговият гроб. В манастира се извършват и много кръщенета на деца от цала България. Наскоро скалният манастир „Св. Димитър Басарбовски” беше реставриран и сега гостоприемно е отворил вратите си за всички посетители.

 
За онези, които обичат да пътуват, само на няколко километра от тук се намират Ивановските скални църкви, пещерата Орлова чука и крепостта Червен, а по долината на р. Русенски Лом, която е обявена за природен парк, може да направите страхотни снимки!
 

Басарбовки скален манстир
Т: 082 / 800 765

Изглед към обновената част на манастира Камбанарията и гроба на монаха Хрисант (вдясно) Църквата и килиите - изглед отвън

Църквата Гроба на монаха ХрисантГроба на монаха Хрисант

ФосилиФосили Фосили

Текст и снимки: екип на Роден Край

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (6)

Следете за нови коментари с RSS
0
Басарбовският манастир приема дарения
Написа d_milanova
на 22 февруари 2009
Оцени коментара:
Манастирът очаква своите дарители:

Набирателна сметка: IBAN BG 75 STSA 9300000 6364656
BIC /банков код/ : STSABGSF Банка ДСК - Русе
http://www.diocese-ruse.org/news.html
не ходете на Басарбовския манастир , Ниско оценен коментар [Покажи]
Администратор
@ Стоян Стоянов
Написа Администратор
на 17 юни 2012
Оцени коментара:
Искрено съжалявам за Вашия опит! За съжаление това се случва във все повече български църкви и манастири. Жалко, но бяхме посрещнати най-добре в Руската църква със златните кубета при с.Шипка. Когато аз влизам в храм, вече не търся контакт със свещеника или човека, който продава свещи. Пък после нека приказват как младите хора не се интересували, не били вярващи и имало гей-паради. Обикновените свещеници проклинат и изнудват, а висшият клир се разхожда със скъпи коли и охрана. Има само единици, които все още знаят значението на думата духовно лице.
Деси Каравеликова
0
Опровержение на казаното по горе
Написа Nikolova I.
на 17 август 2014
Оцени коментара:
Аз пък съм доволна от посещенията си там. Никога никой от свещенниците не ни е досаждал да разпитва от каква вяра сме. Виждам автобуси със туристи и не съм виждала да им искат такси!
Единствената забележка към манастира е,че не винаги имаш време да чакаш да си купиш свещичка.
Иначе е много чисто и подредено в дмора им.
0
mnogo sam dovolen
Написа plamen peev
на 06 март 2016
Оцени коментара:
mnogo sam dovolen ot manastira i razhodkata prejivqvaneto e neupisuemo samo da ne strada6 ot klaustrofobiq mnogo sam zareden polojitelno
0
Kent
Написа Sean Kent
на 04 юли 2016
Оцени коментара:
Частните заеми, не кредитна проверка, Fast Одобрение

Няма кредитни чекове, нисък лихвен процент, одобрен през 2-5 дни


Кандидатствайте за частна лична или бизнес заем днес при много ниска лихва. От личен да бизнес кредити, ние имаме решение на вашите финансови нужди.
Когато банката ви обърнат гръб на вас, не се отказвайте, нека да ви помогне да се върна на пистата. Тъй като въпросът за кредит и сигурността е нещо, което клиентите са все по-загрижени за,

Ако се интересувате, Отговор на този имейл или посетете нашия уеб сайт днес за повече информация.


Заявител лични данни.

Твоето име:
Нужна сума:
Стараната ти:
Заем Продължителност:
Вашият адрес:
Телефонен номер:
Месечен приход:
Секс:
Вашия факс номер:
Твоята възраст:

Лице за контакт: Шон Кент.
Е-мейл: \n Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. '> Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy