gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти! "
Христо Ботев

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Легендата за Басарбовския скален манастир

Християнски храмове

(4 Гласа)

Басарбовски скален манастирРеставриран и обновен наскоро, Басарбовският скален манастир привлича все повече посетители - вярващи християни или просто туристи...

 

 

Легендата за Басарбовския скален манастир

 

Басарбовският скален манастир е единственият действащ скален манастир в България. Намира се в село Басарбово, по поречието на р. Русенски Лом, Русенска област. Манастирът възниква около 12-13в., заедно с други манастири в скалите по поречието на Русенски Лом и притоците й Бели и Черни Лом. Скалите са варовикови и по тях си личат множество фосили на морски миди и рапани. Изключително ронливи, те са били издълбавани от монасите-исихасти , които ги превръщали в килии за подслон и молитви, и в църкви, далеч от светската суета.

 
Манастирът става известен през 17в., след смъртта на Св. Димитър Басарбовски (Нови), за когото говори и Паисий Хилендарски в своята „История Славянобългарская”. Приживе Св. Димитър Басарбовски се препитавал като пастир и живеел скромно и аскетично в скалите на днешния манастир. Умира тихо и незабелязано от никого през 1685г.
 

Легендата разказва, че няколко години по-късно светецът се явил в съня на една сляпа девойка, която живеела в селото и й казал къде е тялото му, което било в реката. Когато мощите на светеца били открити, те били нетленни и благоуханни. Девойката прогледнала, а славата на светеца се разнесла из околността.

 

По-късно владетелят на Влахия пожелал мощите на светеца да му бъдат изпратени в Букурещ. След съгласието на Константинополската Патриаршия. Натоварили мощите на каруца, но каруцата стигнала донякъде и не искала да помръдне. Сменили конете, но и това не помогнало. Така тялото на светеца било върнато в родното му място.


През 1774 година, по време на една от Руско-Турските войни, след победа за Русия, генерал Пъотр Салтиков чул за Св. Димитър Басарбовски и пожелал да се поклони пред мощите му. Отново било уговорено тялото на светеца да бъде пренесено, този път в Русия. Пътят минавал през Румъния, където по това време върлувала чумната епидемия. Разказват, че когато мощите на светеца влезли в Букурещ, хората спрели да умират от чумата. Жителите на града измолили от генерала да остави тялото на светеца. И досега те се намират в Патриаршеската Катедрала „Св. Равноапостолни царе Константин и Елена”, но много поклонници идват и в Басарбово. Тук е погребан и монахът Хрисант, който приживе сам издълбава своя гроб в скалите и поръчва да бъде погребан там. Освен църквата и килиите в скалите, може да посетите и неговият гроб. В манастира се извършват и много кръщенета на деца от цала България. Наскоро скалният манастир „Св. Димитър Басарбовски” беше реставриран и сега гостоприемно е отворил вратите си за всички посетители.

 
За онези, които обичат да пътуват, само на няколко километра от тук се намират Ивановските скални църкви, пещерата Орлова чука и крепостта Червен, а по долината на р. Русенски Лом, която е обявена за природен парк, може да направите страхотни снимки!
 

Басарбовки скален манстир
Т: 082 / 800 765

Изглед към обновената част на манастира Камбанарията и гроба на монаха Хрисант (вдясно) Църквата и килиите - изглед отвън

Църквата Гроба на монаха ХрисантГроба на монаха Хрисант

ФосилиФосили Фосили

Текст и снимки: екип на Роден Край

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (5)

Следете за нови коментари с RSS
0
Басарбовският манастир приема дарения
Написа d_milanova
на 22 февруари 2009
Оцени коментара:
Манастирът очаква своите дарители:

Набирателна сметка: IBAN BG 75 STSA 9300000 6364656
BIC /банков код/ : STSABGSF Банка ДСК - Русе
http://www.diocese-ruse.org/news.html
не ходете на Басарбовския манастир , Ниско оценен коментар [Покажи]
Администратор
@ Стоян Стоянов
Написа Администратор
на 17 юни 2012
Оцени коментара:
Искрено съжалявам за Вашия опит! За съжаление това се случва във все повече български църкви и манастири. Жалко, но бяхме посрещнати най-добре в Руската църква със златните кубета при с.Шипка. Когато аз влизам в храм, вече не търся контакт със свещеника или човека, който продава свещи. Пък после нека приказват как младите хора не се интересували, не били вярващи и имало гей-паради. Обикновените свещеници проклинат и изнудват, а висшият клир се разхожда със скъпи коли и охрана. Има само единици, които все още знаят значението на думата духовно лице.
Деси Каравеликова
0
Опровержение на казаното по горе
Написа Nikolova I.
на 17 август 2014
Оцени коментара:
Аз пък съм доволна от посещенията си там. Никога никой от свещенниците не ни е досаждал да разпитва от каква вяра сме. Виждам автобуси със туристи и не съм виждала да им искат такси!
Единствената забележка към манастира е,че не винаги имаш време да чакаш да си купиш свещичка.
Иначе е много чисто и подредено в дмора им.
0
mnogo sam dovolen
Написа plamen peev
на 06 март 2016
Оцени коментара:
mnogo sam dovolen ot manastira i razhodkata prejivqvaneto e neupisuemo samo da ne strada6 ot klaustrofobiq mnogo sam zareden polojitelno

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy