gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Човек се учи докато е жив - за страх и ужас на околните. "
Евгения Раданова, състезателка по шортрек и спринт колоездене

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Други исторически обекти

Гранична колона от Симеоновото време

Други обекти

Написано от Веселин Тракийски 04 Февруари 2013

(8 Гласа)

ЕДНА ГРАНИЧНА КОЛОНА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ВИЗАНТИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР СИМЕОН 

  
Цар СимеонТова, което виждате на снимки 1 и 2 /виж снимките в края на статията/, са снимки на чертежи на една от двете гранични колони между България и Източната Римска Империя по времето на Цар Симеон. Първото съобщение за тяхното съществуване е получено в Руския археологически институт в Константинипол през 1895 г от библиотекаря на Руския Панталеймоновски монастир в Атон отец Матей. Съобщението му е за съществуването на две почти еднакви каменни колони, разположени  наблизо една до друга с надписи на гръцки език в района на селището Наръшъ-кьой близо до Солун, а тези рисунки са направени в 1897 г. от Ф. Успенски в района на Солунското пристанище, където те са били превозени за отправянето им за Константинопол. Това става с любезното съдействие на солунския генерал-губернатор в подземията на конака. Ф. Успенски успява да ги сравни с предварително направените фотографии и да запише каквото е останало след толкова години от надписите. 
 

Кавказ и българското минало

Други обекти

Написано от Кирил Милчев 26 Октомври 2012

(2 Гласа)

Кавказ и българското миналоКъсно-античният арменски историк Мовсес Хоренаци:

Кн.ІІ, гл.6: ”/Валаршак/ се спусна към зелените пасбища на предела Шара, който древните са наричали Безлесен или Горен Баоеан, а впоследствие, заради колонизаторите българи Вндур на Бунд, заселили се там, били наречени по неговото име Вананд. И досега селища там носят названия, получени от имената на неговите братя и потомци.”

Кн.ІІ, гл.9: ”В дните на Аршак възникнаха големи смутове в пояса на великата планина Кавказ, в Страната на българите. Много от тях се отделиха, дойдоха в нашата страна и се заселиха за дълго време под Кола/Kogh/, на плодородна земя, обилна на хляб.”

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Проект Седмото тепе в Пловдив или History gone wrong

Други обекти

Написано от Администратор 09 Ноември 2011

(3 Гласа)

Написа: Деси КаравеликоваСедмото тепе, Пловдив

Отдавна си мисля да напиша няколко реда за реализирания вече проект "Седмото тепе" в Пловдив. Откриването му на 6 септември миналата година беше широко отразено от националните медии. Нищо, че повечето просто са препечатали новината от един и същ първоизточник. Липсваха истински коментари към тази новина и докато не видях прословутото "седмо тепе" не знаех на какво се дължи тази липса на емоция, ако щете, от страна на журналистите.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Национален парк Пирин - по пътя към Вихрен

Други обекти

Написано от Администратор 22 Юни 2011

(5 Гласа)


Снимки: Деси и Станимир КаравеликовиВръх Вихрен
Текст: Деси Каравеликова


Когато за първи път видях Пирин, ми се стори суров и малко враждебен. Голите му върхове, където слънцето безжалостно печеше, не предлагат сянката, която може да ви приюти по склоновете на Балкана, на Родопите или на Рила планина. Като човек, отраснал в низината, реших, че Пирин не е мястото, където се чувствам най-уютно. Тази година обаче видях и другата страна на величествения Пирин...

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Българският град Мадара и тракийското селище Модра

Други обекти

Написано от Администратор 10 Февруари 2011

(6 Гласа)

Мадарски конникПредговор от админа

В българската историческа наука традиционно е наложено схващането, че Мадарският конник е изображение, създадено от прабългарите като се изтъква фактът, че прабългарите са били конен народ, а също така и поради разчитането на надписи, открити около конника. Павел Серафимов обаче прави връзка между Мадарския конник и многобройните тракийски оброчни плочки, намирани по нашите земи, които са посветени на Тракийския херос (конник). Официално конникът е датиран към 8 век, по време на управлението на кан Тервел, най-вече заради намерените надписи. Към днешна дата обаче изображението на Мадарския конник е силно разрушено (вкл. надписите около него) под влияние на ерозията на скалата, а за разчитането на надписите продължават да се водят спорове. Затова Роден Край предлага на своите читатели да се запознаят и с една алтернативна теза за произхода на Мадарския конник, която посочва връзката на това изображение с традицията на траките.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Страница 1 от 4