gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република". "
Васил Левски

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Гранична колона от Симеоновото време

Други обекти

(8 Гласа)

ЕДНА ГРАНИЧНА КОЛОНА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ВИЗАНТИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР СИМЕОН 

  
Цар СимеонТова, което виждате на снимки 1 и 2 /виж снимките в края на статията/, са снимки на чертежи на една от двете гранични колони между България и Източната Римска Империя по времето на Цар Симеон. Първото съобщение за тяхното съществуване е получено в Руския археологически институт в Константинипол през 1895 г от библиотекаря на Руския Панталеймоновски монастир в Атон отец Матей. Съобщението му е за съществуването на две почти еднакви каменни колони, разположени  наблизо една до друга с надписи на гръцки език в района на селището Наръшъ-кьой близо до Солун, а тези рисунки са направени в 1897 г. от Ф. Успенски в района на Солунското пристанище, където те са били превозени за отправянето им за Константинопол. Това става с любезното съдействие на солунския генерал-губернатор в подземията на конака. Ф. Успенски успява да ги сравни с предварително направените фотографии и да запише каквото е останало след толкова години от надписите. 
Ако се вгледате в най-горния ред, ще забележите, че той е повреден и се чете трудно, но там е най-ясна буквата, която дава възможност да се възстанови думата за индикта и да се установи, че тя е 7.  Последното указва, че за времето на царуването на Цар Симеон това може да се отнася за 889, 904 или 919 г. 
 
Третата фотография /сн.3/ е направеният опит от него да се разчете текста и мнението му, че това е 904 г., тъй като се разкриват части от буквите, които насочват към цифрите 12, а от тях се стига до  буквите за 6412 г, която е  равностойна на 904 от Р.Х.
 
При разглеждане на втората фотография /сн.2/ на третия ред се вижда името на СИМЕОН и думата Таркан, изписани с гръцки букви. На предпоследния ред се четат думите Теодору Олгу Таркан, а на последния ред Дристру Комити (последната буква е подобна на латинското “V”). Ф. Успенски счита, че това е Теодору Олгу и той е бил доверен болярин на Цар Симеон, тъй като името е известно от византийски летописи за първата война между Българското царство и Източната Римска Империя. Това е името на посланика, който е бил изпратен в Константинопол за откупуването на пленените българи. Счита се, че човек с титлата ТАРКАН е от семейството на царя, а и в последния ред вероятно е указана и неговата  длъжност – Комита на Дръстър (в гръцкия език няма звук и писмен знак за “Ъ”).  Населеното място Наръшъ-кьой е на двадесетина километра от Солун, а има и исторически сведения, че тогава границата с Източната Римска империя е започвала от Месембрия в направление на Родопите, а двете колони вероятно са я обозначавали на това място. Освен това предположение, има и един надпис на гробницата на Цар Самуил в построения от него храм на Св.Ахил в Преспа, в олтара на който са изписани 21 трона на Българската църква, един от който е на трона Верия, която от своя страна винаги е била съотносима със Солунската митрополия.
 
Самото място, където те са намерени, е на първа линия на север от Солунското поле на висок хълм, на север от който е езерото Аджи-гьол, с отлична видимост във всички направления, а на юг на около 700 крачки е селото Наръшъ-кьой. На самия хълм по време на посещението е имало разхвърляни мраморни камъни, някои от които обработени като този /виж сн.4/, който прилича на част от врата или  прозорец. От същия хълм, в направлението към Солун се наблюдават редица от могили, чиито най-високи части са били изравнени, но от всеки е имало видимост към съседните му два. На гръцка карта Ф. Успенски установил, че на нея този хълм и тези могили са нанесени в района на  Солун, а има и други подобни в други направления.   
На сн.5 виждате картата на местността,а мястото е до малкия винен кръст.
 
 
Източник: sandlih.blog.bg (публикувано с любезното съдействие на автора)
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art