gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Пари при пари отиват, но не многото при малкото, а малкото при многото. "
Атанас Димитров Буров - индустриалец, банкер и политик, министър

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Гранична колона от Симеоновото време

Други обекти

(8 Гласа)

ЕДНА ГРАНИЧНА КОЛОНА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ВИЗАНТИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР СИМЕОН 

  
Цар СимеонТова, което виждате на снимки 1 и 2 /виж снимките в края на статията/, са снимки на чертежи на една от двете гранични колони между България и Източната Римска Империя по времето на Цар Симеон. Първото съобщение за тяхното съществуване е получено в Руския археологически институт в Константинипол през 1895 г от библиотекаря на Руския Панталеймоновски монастир в Атон отец Матей. Съобщението му е за съществуването на две почти еднакви каменни колони, разположени  наблизо една до друга с надписи на гръцки език в района на селището Наръшъ-кьой близо до Солун, а тези рисунки са направени в 1897 г. от Ф. Успенски в района на Солунското пристанище, където те са били превозени за отправянето им за Константинопол. Това става с любезното съдействие на солунския генерал-губернатор в подземията на конака. Ф. Успенски успява да ги сравни с предварително направените фотографии и да запише каквото е останало след толкова години от надписите. 
Ако се вгледате в най-горния ред, ще забележите, че той е повреден и се чете трудно, но там е най-ясна буквата, която дава възможност да се възстанови думата за индикта и да се установи, че тя е 7.  Последното указва, че за времето на царуването на Цар Симеон това може да се отнася за 889, 904 или 919 г. 
 
Третата фотография /сн.3/ е направеният опит от него да се разчете текста и мнението му, че това е 904 г., тъй като се разкриват части от буквите, които насочват към цифрите 12, а от тях се стига до  буквите за 6412 г, която е  равностойна на 904 от Р.Х.
 
При разглеждане на втората фотография /сн.2/ на третия ред се вижда името на СИМЕОН и думата Таркан, изписани с гръцки букви. На предпоследния ред се четат думите Теодору Олгу Таркан, а на последния ред Дристру Комити (последната буква е подобна на латинското “V”). Ф. Успенски счита, че това е Теодору Олгу и той е бил доверен болярин на Цар Симеон, тъй като името е известно от византийски летописи за първата война между Българското царство и Източната Римска Империя. Това е името на посланика, който е бил изпратен в Константинопол за откупуването на пленените българи. Счита се, че човек с титлата ТАРКАН е от семейството на царя, а и в последния ред вероятно е указана и неговата  длъжност – Комита на Дръстър (в гръцкия език няма звук и писмен знак за “Ъ”).  Населеното място Наръшъ-кьой е на двадесетина километра от Солун, а има и исторически сведения, че тогава границата с Източната Римска империя е започвала от Месембрия в направление на Родопите, а двете колони вероятно са я обозначавали на това място. Освен това предположение, има и един надпис на гробницата на Цар Самуил в построения от него храм на Св.Ахил в Преспа, в олтара на който са изписани 21 трона на Българската църква, един от който е на трона Верия, която от своя страна винаги е била съотносима със Солунската митрополия.
 
Самото място, където те са намерени, е на първа линия на север от Солунското поле на висок хълм, на север от който е езерото Аджи-гьол, с отлична видимост във всички направления, а на юг на около 700 крачки е селото Наръшъ-кьой. На самия хълм по време на посещението е имало разхвърляни мраморни камъни, някои от които обработени като този /виж сн.4/, който прилича на част от врата или  прозорец. От същия хълм, в направлението към Солун се наблюдават редица от могили, чиито най-високи части са били изравнени, но от всеки е имало видимост към съседните му два. На гръцка карта Ф. Успенски установил, че на нея този хълм и тези могили са нанесени в района на  Солун, а има и други подобни в други направления.   
На сн.5 виждате картата на местността,а мястото е до малкия винен кръст.
 
 
Източник: sandlih.blog.bg (публикувано с любезното съдействие на автора)
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy