gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Българският народ се намира под натиска на едно такова несносно и безчовешко иго, което не му позволява да се развие нито в умствено, нито в нравствено, нито в материално отношение. "
Христо Ботев

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Българският град Мадара и тракийското селище Модра

Други обекти

(6 Гласа)

Мадарски конникПредговор от админа

В българската историческа наука традиционно е наложено схващането, че Мадарският конник е изображение, създадено от прабългарите като се изтъква фактът, че прабългарите са били конен народ, а също така и поради разчитането на надписи, открити около конника. Павел Серафимов обаче прави връзка между Мадарския конник и многобройните тракийски оброчни плочки, намирани по нашите земи, които са посветени на Тракийския херос (конник). Официално конникът е датиран към 8 век, по време на управлението на кан Тервел, най-вече заради намерените надписи. Към днешна дата обаче изображението на Мадарския конник е силно разрушено (вкл. надписите около него) под влияние на ерозията на скалата, а за разчитането на надписите продължават да се водят спорове. Затова Роден Край предлага на своите читатели да се запознаят и с една алтернативна теза за произхода на Мадарския конник, която посочва връзката на това изображение с традицията на траките.

 

Българският град Мадара и тракийското селище Модра

Автор: Павел Серафимов

Северна България определено има с какво да се похвали. В Добруджа са се сблъсквали армиите на македонци, траки, перси, скити, римляни...Там великият мислител Залмоксис е поучавал жадните за мъдростта му гети. Между Стара Планина и Дунава са бродели мизийските аскети - ктистите, чиято духовна извисеност и висока нравственост е будела възхищението на мнозина. В тези земи е построена Мадара известна най-вече с изваяният високо в скалите конник...

Според Г. Баласчев това селище е било важно място за траките. Там има светилища на нимфите, Тракийският конник, Бендида ( Вендис), намерен е и мраморен релеф на бог Дионис. За да се срещат толкова много тракийски божества на едно място то наистина трябва да е било считано за свещено от нашите предци.

Относно името на Мадара съществуват доста теории. Едни го свързват със скитското име Мадарес ( без да посочат какво е значението). Други смятат, че обяснение трябва да се търси с помощта на тунгусо-манджурските езици, а според Д. Дечев то е свързано с речното име Мадара от Източна Тракия. Странното е, че никой не се е сетил да потърси паралел с древният тракийски град Модра споменат от Страбон в книга XII на “География”.Старият автор споменава, че часто от европейските мизи ( наречени по-късно българи) са мигрирали за Мала Азия и са основали там градове. Не случайно имаме паралели в имена на топоними и хидроними от Европа и тракийските региони на Мала Азия.

Европа  – Тракийска Мала Азия

Идаке       -Ида

Олимп      -Мизийски Олимп

Гординия –Гордион

Хупанис    - Хупанис

Кузинес    - Кузикос

Марис       - Марасантия

Сукидава   - Супидава

Тамасидава- Теменодури

Кисти диза  - Дра диза

Мадара        - Модра

Какво обаче е значението на името Мадара, има то ли някаква връзка с изградените там тракийски светилища? На познаващите българските диалекти е добре известна думата мадар-мъдър. Тя дава обяснение на името на добруджанското селище Мадара и древното тракийско Модра. По принцип мъдър означава светъл, имащ светло съзнание, способен да види ясно. Сродна дума е също модар-син, със светъл цвят.

С подобна семантика е също Иерополис – Свещен град. Думата иерос-свещен е сродна с хетската харкиш-светъл, тохарската арки-бял, санскритската арка- слънчев лъч и нашата ярък.

Мадара означава Свещено място, Място на светилищата. Тъй както Иерополис е получил името си заради многото храмове построени там ( Ст. Византийски), така и Мадара заслужава името си мъдра, свещена. Не случайно там, високо в скалите е изваян монументален паметник на Тракийският конник – върховен бог на дедите ни. Да не забравяме светилищата на нимфите, Вендис, Дионис...

Виждаме, че Мадара е основана не от иранци или тюрки, а от траките, по-точно гетите, най-праведният и най-храбър тракийски народ, чийто език ние все още говорим. От тях произлезе Залмоксис, чието учение стана основа на келтската религия ( според Хиполит). За старопланинските гети Вулфила ( Орфил ) преведе Библията през IV-ти век. Те бяха и хората, които се съюзиха със своите роднини мизите наречени още българи и извоюваха независимост от Източната Римска Империя.

Въпреки, че историята ни е жестоко манипулирана истината си пробива път разкъсвайки бавно, но упорито сивата завеса на лъжите. Децата на България изтърпяха много изпитания, но останаха верни на себе си. От времето на Херодот до днес мнозина са се възхищавали от високият дух на родените в нашата земя. Родината на Арес и Орфей даде просветители на много народи, императори на Рим, смели военоначалници, певци и поети...Уникалното на българина е това, че в него е съчетана твърдостта на стоманата и наранимоно чистосърдечие, здравият разум и щедростта на благородника. Как да не се гордеем, че сме българи!

Снимка: Wikipedia

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (13)

Следете за нови коментари с RSS
0
...
Написа soul
на 10 февруари 2011
Оцени коментара:
Според Тодор Чобанов, мадарският конник, заедно с монументалното строителство в Плиска, е пример за приемственост на българското строително и монументално изкуство с персийското, още повече, че Плиска е застроена с квадрати, а не по плановете на византийци и римляни. Въпросът ми е: къде другаде траките, освен Мадарския конник, имат монументално релефно изображение върху голяма скала? За персийската традиция при такива скални монументи, още от времето на Дарий през VІ в.пр.н.е. и насам, има много примери. Ще ми е интересно да знам кога траки са започнали да правят скални изображения, може би има такива в скалния град Перперикон?
0
...
Написа К.Милчев
на 10 февруари 2011
Оцени коментара:
Да, Страбон е бил прав. Сведението за преселение на мизи в Мала Азияq има паралел и в асирийските и лувийските клинописи, които разясняват, че точно тези "муши", "мушки" през ХІІ в. пр.н.е. са довели до краха на Хетската държава. Египетските текстове ги именуват "народи на морето".Почти цяла Мала Азия е приела от новите пришълци. Най-източно техният език е индоевропейският на арменците(Дяконов). В централна мала Азия те създават Фригия, която е хегемон през VІІІ в. пр.н.е.; има запазени фригийски текстове, от които става ясно, че основен култ там е бил на богинята-майка Кибела.В западна мала Азия траки има и по времето на Лидия, т.е. до VІ в. пр.н.е.;доколкото знам Мизия става българска по времето на Аспарух, но може и да има и други данни, за които ще се радвам да науча....
Администратор
@ soul
Написа Администратор
на 10 февруари 2011
Оцени коментара:
Здравейте,

Наскоро посетихме Перперек и мога да отговоря отрицателно на въпроса ви за скални изображения там (е, с изключение на едно, твърде малко по размер, за което се твърди, че е избражение на Богинята-майка, но пък и то е толкова ерозирало, че трябва доста фантазия, за да се види нещо в него). Ако следите фейсбук страницата на Роден Край ще видите линка, който пуснахме по отношение на открития двойник на Мадарския конник в Памир (днес на територията на Афганистан). Явно в крайна сметка въпросът е кой на кого какво е дал и къде и кой е бил първоизточникът. Когато се търси първоизточника обаче не бива да се забравя, че понякога точно там, където възниква нещо, то скоро бива забравено, отхвърлено и прогонено, докато на други места намира по-благоприятна почва за развитие (вижте богомилството например).

Ако прочете статията в Пловдив Медия ще видите и твърденията за селища с името Варна и Шумен в Афганистан. Най-интересното от експедицията на иранистите обаче остана обстоятелството, че никакви подробности за изследванията им не бяха оповестени на широката общественост като например: направиха ли генетични изследвания и какво показват те; кога е датиран конникът в Афганистан, от кога датират имената на афганистанските Шумен и Варна; какви общи думи са открити; има ли аналози във фолклора и т.н. и т.н.

Освен това, трябва да се помисли и над тезата за тракийския произход на Мадарския конник (все пак НАИСТИНА) не може да се отрече приликата с оброчните плочки на тракийския херос, а надписите да са поставени по-късно. Много хора забравят, че и траките са били конен народ, все пак са възпяти като конни воини в Илиада, а и при погребенията им са намирани и положени коне. Дали е възможно следаспаруховите "прабългари" да се припознали себе си в Мадарския конник и затова да са издълбали надписите там? ... Много въпроси smilies/smiley.gif
Станимир Каравеликов - Администратор
Още един конник
Написа Станимир Каравеликов - Роден Край
на 10 февруари 2011
Оцени коментара:
Ето една позабравена, но много интересна статия на наша редовна читателка:

Тайните в долината на река Ореше

В нея се разказва за още един конник, който за съжаление днес вече не съществува, но имаме запазени снимки от него.
0
тракийски традиции
Написа П.Серафимов
на 11 февруари 2011
Оцени коментара:
Мадарският конник не е взаимстван от персийската култура. Такива монументали паметници има в Мала Азия поне от 15-ти век преди Христа. Точно тогава в хетски документи се споменават тракийски топоними и лични имена. През 14-ти век преди Христа хетите споменават тракийските племена мизи и дардани като свои съюзници.

От 15-ти до 8-ми век преди Христа траките се били в непрекъснат контакт с хетите, чието монументално изкуство може да се види по релефите на Язили Кая, Кара Тепе и др.

След 8-ми век преди Христа траки и мизи продължават традицията ( монументите от Арслан Кая и др.)

Напълно естенствено е, че когато римляните покоряват тракийските племена традицията на изграждане на монументални паметници се прекъсва за известно време. При придобиването на независимост от Източната Римска Империя траките възраждат старата си култура.
Валентин Иванов
...
Написа Валентин Иванов
на 20 февруари 2011
Оцени коментара:
Те я възраждат в рамките на българската държава а придобиват независимост благодарение на новата преселническа вълна от север,водена от Атил Аспарух.Тези,които са запазили старата си култура не са имали проблем със самоопределението си и приобщаването към българската държава на Балканите(както е било със славяните например,срещу част тях са се водили военни действия ).Щом самите гърци,които дошли на Балканите на границата между 1 и 2 хиляд.пр.н.э. са направили свой гравен герой булгарския Гуруглы(Сина на Могилата),но те го произнасяли като Геракл(Херакъл),защо траките чиито племена са преселници от древнобулгарската държава във Волго-Уралието,да не почитат същия конник-герой?Който е изобразен на Мадарските скали?Става въпрос за персонажа,не за произведението,защото то не е тракийско?!Произведението е българско и е от самото начало на 8 век.Мястото е било любимо за есенните лагер-сборове на запасняците,които се събирали за 40 дни във военни дружини-"джураши".Всяка година.Затова е и избрано това място,затова е и изграден тенгрианският храм там.На скалата е изсечен полулегендарния,полубожестве
н родоначалник на царската династия Дуло.Конника-герой Аудан Дуло Джураш.
0
...
Написа Сондоке
на 17 март 2011
Оцени коментара:
Представата за историята зависи от това, къде е пусната котвата на ориентацията. В частния случай на П. Серафимов, тя е пусната в тракийското ... и както изглежда, се върти около нея. Нормално е и е простимо за човек извън научната последователност. Неудобството произтича от обстоятелството, че тази котва върши работа само на неговата лодка. Българската култура е достатъчно автентична, за да се обърка със състоялите се култури преди нейното идване.
Станимир Каравеликов - Администратор
За котвата
Написа Станимир Каравеликов - Администратор
на 17 март 2011
Оцени коментара:
Дали котва или лопата, където и да копнем ще открием следи от Българска култура. Българският народ се е простирал и е оставил следи на толкова обширна територия, че за да добием пълна представа ще ни трябват стотици изследователи като г-н Серафимов и повече от век задълбочена работа с общи усилия.

Именно хора, които не са ограничени от закостенелите догми на научната последователност, могат да дадат една безпристрастна оценка върху областта, в която са се насочили. Това произлиза от факта, че хора, които са извън научните среди имат различно мислене и не се страхуват да зададат въпроси или да дадат мнение.

Изгледайте този филм Културни връзки между Корея, Тракия, България и Източен Рим и си отговорете на въпроса кои от дипломираните историци, интервюирани във филма, се престрашиха да дадат оценка или мнение по зададените им въпроси. Именно това ще ви покаже защо НЕ трябва изучаването на историята да се върши само от историци.
0
За Мадара
Написа К.Кръстев
на 01 април 2011
Оцени коментара:
Името "Мадара" не означава мъдър, а Майката.
Конника няма нищо общо с персите нито пък с ловните сцени на траките поради простата причина, че на скалата няма никакво копие, а издълбан улей. А лъва под коня не може да е убит защото държи в устата си опашката на змия. Ето фактите
https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=71&start=120
Вижте снимката на Jonathan (по средата на страницата).

Администратор
@ K. Кръстев
Написа Администратор
на 01 април 2011
Оцени коментара:
Честно казано, по снимки днес надали можем да направим убедителни заключения за конника. Изображението е прекалено ерозирало и вече малко разчитаме на фантазия. Колкото до значението на "мадара" съм склонна да се съглася, че не идва от "мъдър". Аз съм от североизточна България и там Ъ-то си е доста отчетливо, поне в днешно време. Но не мисля и че е свързано с "майка". Други обяснения трябва да се търсят според мен.
0
Съгласен съм
Написа К.Кръстев
на 01 април 2011
Оцени коментара:
Възможно е да е така. Но лично аз си падам по фактите, а не по словесните еквилибристики. Думата "мадара" може да има много и все верни тълкувания, но все пак не може заради това да се пренебрегват фигурите на скалата. Ако е ловна сцена защо лъвът е направен с вдигната опашка? Нали уж са го убили? Къде сте видели утрепан лъв с вдигната опашка?
Вярно е, че изображението е много ерозирало, но все пак основните линии добре са се запазили и аз съм съгласен с Jonathan, че в устата си лъвът държи змия. А така позицията на вдигната опашка става оправдана.
При това положение идва прелюбопитния въпрос: щом на Мадара нямаме ловна сцена тогава какво са вложили авторите в композицията?
За съжаление аз не мога да дам отговор.
Валентин Иванов
За името Мадара
Написа Валентин Иванов
на 08 април 2011
Оцени коментара:
Сега и селото се казва така там.А преди платото ли ,скалата ли или крепостта отгоре?Доколкото знам тя е от Второто бълг.Царство и са я наричали на славянобългарски - Мундранга.Това действително има нещо общо с "мъдрост",но като се знае че мястото и духовно и свято от най-старо време т.е.,свързано е с мъдростта не е чудно.Само че за самата дума Мадара има буквално значение в стария български език.И то е свързано с водата там.Така че най-вероятно местността да е получила името си от изворите.Матара - тава е кожен мях за вода,без който никой конник не е тръгвал на път.До това плато винаги е минавал път
с важно значение,за траки,римляни,българи...Та според мен най-вероятно Мадара идва от "матара"- кожен мях за вода.А за конника казах,тракийския Дерзел е същия персонаж,защото е от същата културно-митологична традиция.Гърците са го наричали -"Херос".
0
мадара
Написа М
на 23 януари 2018
Оцени коментара:
мадара идва от майка ,и е с персииски корен ,както и много други думи в нашия език

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art