gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Орлиците се ловят с живо месо, а не с мърша!" (из разказа "Сватба") "
Николай Хайтов

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Крепости в България

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Български крепости

(14 Гласа)

Крепостта е укрепено отбранително военно съоръжение, строено предимно през средните векове. Крепостите в България са неделима част от наследството ни.

В тази тема ще систематизирам информация за крепостите, като за по-пълна информация ще има отделни теми за всяка за които се надявам и вие да помогнете.

 

 

Северозапад

Баба Вида Белоградчишката крепост Кастра Мартис Сексагинта Приста
Червен Чипровските градища    

Централна северна

Бяло кале Вишеград Лардея Новград
Раховец Хисаря (Ловеч) Царевец  

Североизток

Калиакра Меджиди табия Тича Урвич
Хисарлъка Шуменска крепост    

Югозапад

Алинското кале Батил (Бояна) Землънград Кладнишка крепост
Кракра Момина кула Петлюка Самуилова крепост
Траянови врата Церово Чертиград  

Централна южна

Аневското кале Асеновата крепост Бялград Киево кале
Копсис Кременската крепост Кривус Лютица
Маточина или Букелон Мезек Моняк Оряховица
Патмос Сторгозия Устра Хисаря
Цепина      

Югоизток

Малкото кале Маркели Ранули Русокастро
Сикера      

 


Алинското кале - Крепостта е разположена на около 7 километра от село Алино, община Самоков. Разположено в непосредствена близост до Алинския манастир „Възнесение Господне“.Останките от крепостната стена на места достигат до височина от 2,5 метра. В миналото стените са ограждали двор с площ около 3 декара. Предполага се, че Алинското кале е построено през периода 12-13 век и е продължила да съществува до средата на 17 век.

^горе


Аневското кале (също срещано като „Анево кале“)
Крепостта е разположена на по-малко от 4 километра от село Анево, на около 2 километра от края на град Сопот. В подножието на рида, на който се намира крепостта, протича река Стряма. Аневското кале е изградено по време на Второто българско царство. В непосредствена близост до останките от крепостта се намира Сопотският манастир „Възнесение Господне“.


Асеновата крепост - намира се в планината Родопи и е отдалечена на 3 км от Асеновград. Самата крепост е съществувала още по времето на траките, а през средновековието нейната позиция става стратегическа. Крепостта е наречена на цар Иван Асен ІІ. Църквата „Света Богородица Петричка“ е единствената изцяло запазена сграда. През 1991 г. след завършването на цялостната реставрация на черквата тя започва да функционира като православен храм.

^горе


Батил (Бояна) - Тази средновековна българска крепост се намира на връх Момина скала (1087м), на левия бряг на Боянска река. Крепостта се споменава често от византийски летописци. Най-вероятно тук е било седалището на севастократор Калоян, ктиторът на прочутата със своите стенописи Боянска черква и управител на Средецка област. В района на крепостта не са правени археологични разкопки. Следите от крепостта са незначителни. Останките от крепостта се намират отляво на пътеката от кв. Бояна за Копитото и от Бояна се стига за около 50 минути. Боянската църква е единствената напълно запазена част от средновековната крепост Батил (Боянска крепост) - една от крепостите, осигуряващи защитата на Средец.

^горе


Баба Вида - разположена е на големия завой на река Дунав при град Видин. Строежът на същинската крепост е започнал през 10 век, а преди това на мястото е имало римски наблюдателен пункт. Крепостта е служела за защита на град Видин през почти цялото Средновековие. Баба Вида е силно разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите построени по това време са останали неразрушени. В днешния си вид крепостта разполага с двор с площ над 5 декара и се състои от две основни стени и четири кули.

^горе


Белоградчишката крепост "Калето" е крепост, която се намира непосредствено до град Белоградчик, България. В исторически аспект крепостта е най-голямата културна забележителност на град Белоградчик. Към Белоградчишкото кале и към Белоградчишките скали е насочен основния туристически поток на района. Белоградчишката крепост е една от най-запазените крепости в България и е обявена за паметник на културата от национално значение. Крепостта е построена по времето, когато тези територии са били в пределите на Римската империя. При построяването на някогашната римска крепост са използвани изключително естествените скални форми, които се намират тук. На практика крепостни стени са били построени само от северозапад и югоизток. От останалите страни крепостния двор е преграден от естествени скални масиви с височина над 70 метра.

^горе


Бялград е името на българска крепост, която се намира в Източните Родопи. Крепостта е разположена на около 2 километра от село Гугутка. След проучвания крепостта Бялград е датирана в края на 12 век. От Бялград най-добре запазена е донжона, където стените са с височина от над 8 метра. Името на крепостта идва от белия цвят на варовиковите каменни блокове, от които е изградена крепостта.

^горе


Бяло кале В подножието на северните склонове на Коджаеле се намира една от най- загадъчните средновековни крепости на Родопа – Бяло кале. Тя е построена върху скалистия стръмен склон на Бяла река и обгражда със стена целият връх. Във центъра на крепостта Бяло кале се издига кула, която е била главната сграда. Височината й е 8м., дължината – 11м., широчината – 9м., а стената й градена с хоросан е дебела 1,6м. Крепостта Бяло кале е била една от най-важните за Източните Родопи – охранявала е пътя минаващ по долината на Бяла река и отвеждащ в Източна Тракия. При археологически проучвания тук са открити монети от Александър Велики, както и златни средновековни монети.
В околностите на крепостта Бяло кале се намират живописни селца, повечето от които напълно обезлюдени. Те са със самобитна архитектура, характерна само за този край.
В подножието на Бяло кале тече Бяла река, която образува много меандри и е едно от най-богатите на птици места в Родопите..

^горе


Вишеград - Тази родопска крепост се намира на десния бряг на река Арда и е разположена върху скалист връх над яз. "Студен кладенец". Крепостта е малка, 562 кв. м, а запазените стени са високи до 8 м. Построена е най-вероятно през ХІІ-ХІІІ век. Името на крепостта име славянски произход и означава "висок град", име давано на крепости и в други славянски държави.


Землънград - Крепостта се намира на десния бряг на р. Струма в живописния Земенски пролом. Крепостта е оградена от три страни от меандър на реката, като непристъпните скали се издигат до 130 метра над нивото на реката. Археологическите проучвания показват, че крепостта е построена през ХІІІ век, но първите строежи са от ІV век. Останките от крепости из целия пролом показват, че крепостта е не е изолирана, а е част от охранителна система покрай път свързващ Пауталия (Велбъжд) с областта Мраката (сега Радомирско). Развалините от Землънград се намират почти по средата на Земенския пролом, между град Земен и село Раждавица. Най-удобно е обаче, да се слезе на жп спирка Полска Скакавица.

^горе


кликни за голям размер

Калиакра е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато. Намира се близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от Каварна и на 60 километра североиточно от Варна. Най–ранните поселения на носа датират от 4 век пр.н.е., когато областта е била населявана от тракийското племе Тиризи. Те дават и първото му име - Тиризис. Античният географ Страбон, описвайки Калиакра, казва, че тук е била столицата на цар Лизимах, един от наследниците на Александър Македонски и управител на Тракия. Той криел в пещерите край носа несметните си съкровища, заграбени още при походите срещу Персия. В елинистичната епоха по-навътре към сушата е била построена втора крепостна стена, а в римско време тракийската крепост е разширена. През 341-342 година се дострояват кръгли кули, има вече външен и вътрешен град. Във втората половина на 4 век още по-навътре от края на носа е изградено трето укрепление с 10-метрови стени, дебели 2,90 м. При археологически разкопки, извършени през 20 век, на Калиакра са открити останките на антични и раннохристиянски некрополи. През 5-6 век, според Хиерокъл, крепостта (вече под името Акре Кастелиум или просто Акра - нос) придобива значението на укрепено ядро срещу прииждащите варварски племена и е един от 15-те града на провинция Скития.

пълната статия тук

 ^горе


Кастра Мартис е късноримска крепост, чиито останки се намират в днешния град Кула, в Северозападна България. Крепостта е част от Лимеса на Римската империя. Построена е през управлението на император Юстиниан I като част от крепостната система, отбранявала границите на империята от славянските нашествия. Тя защитава пътя през Връшка чука, един от най-западните проходи на Стара планина.

^горе


Киево кале - Това е тракийска крепост, построена вероятно през ХІІ-ХIII век пр.н.е. и най-вероятно е служила за резиденция на местен тракийски владетел. Крепостта е построена на планински връх, обграден от три страни от меандър на р. Пиздица. Останките са трудно забележими, но в средата на крепостта прави впечатление голяма каменна морена с издълбан на нея християнски кръст. На най-високата част се вижда шахта, дълбока 2 м и широка 1 м, за която се предполага, че е била използвана за светилище. Местно предание свързва името на крепостта с неизвестен киевски владетел, заселил се в крепостта след падането на Киев под татарско робство. Изходен пункт за крепостта е гр. Пещера, Пазарджишка област. От центъра на града се отива до черквата "Св. Петка", минава се през турската махала и покрай красивата часовникова кула се навлиза в рида Равногор на Баташката планина. От Пещера до крепостта се стига за около 3 ч.

^горе


Кладнишка крепост е името на средновековна българска крепост, разположена на югозападните склонове на планина Витоша, близо до село Кладница, Пернишко. Чрез археологически разкопки и проучвания е установено, че Кладнишката крепост е построена в периода 5 - 6 век. Крепостта е принадлежала кьм система от планински крепости, защитавали подстъпите на град Сердика.

^горе


Копсис e средновековна крепост, разположена между днешните градове Карлово и Сопот. Според византийските хронисти Пахимер и Кантакузин бил столица на владенията на братята Смилец, Войсил и Радослав. Смилец дори успява да се възкачи на престола на българските царе и царува в годините 1292-1298.

^горе


Кракра е средновековната крепост, разположена в югозападната част на град Перник на неголямо скалисто плато. Тя се свързва с името на войводата Кракра, който е водил самостоятелни военни действия срещу Византийската империя.

^горе


Кременската крепост - В пролома на река Места, свързващ Разложката и Гоцеделчевската котловини се намират запазените до 8 метра височина останки от Кременската крепост. Строена е вероятно през ХІІ-ХІV век и е имала функцията да контролира достъпа през пролома.

^горе


Кривус е името на крепост, разположена в южната част на България. Тя е построена през 10 век, за да бъде защитаван района около течението на река Арда в най-източните части на Родопите. От крепостта има значителни останки. Крепостната стена в момента на места достига до 5 метра височина. Сревнително запазени освен това са бойниците и входът на крепостта. На неголямо разстояние от Кривус е разположена средновековната крепост Патмос.

^горе


Крепост Лардея - В края на ІІІ в. и в началото на ІV в. в източната част на землището на с. Лозенец възниква крепост ...

пълна статия в rodenkrai.com

^горе


Лютица е най-голямата сравнително запазена крепост в Родопите. Тя е разположена в близост до Ивайловград, в най-източните части на планината. От стените на Лютица на места е останало ограждение с височина 8 метра. Площта на оградената територия е около 15 декара. Впечатляващ е фактът, че като строителен материал е използван бял мрамор, поради което някои съвременни археолози и историци го наричат „Мраморният град“.

^горе


Малкото кале е древна крепост на едноименния хълм - най-високия от веригата Меден рид. Намират се край Созопол, южно от крепостта Лободово кале. Археологическите разкопки на хълма показаха, че още през ранножелязната епоха там е имало селище. Това селище и крепостта са построени от траките-скирмиани в XIII-XII в. пр.н.е. В края на V - началото на IV в. пр.н.е. то е било заградено с крепостна стена, изградена от ломен камък без спойка, като в стените й са включени огромни каменни валуни с височина 7-8 м. Заградената площ е 4 дка.

^горе


Маркели или Маркелли (на гръцки Μαρκέλλαι, Маркеле) е името на средновековна византийска крепост, която днес се намира на територията на община Карнобат в България, на около 7,5 километра от град Карнобат. Крепостта заема западния край на възвишението Хисар, което е част от южната верига на Източна Стара планина. Крепостта възниква през късната Античност и първоначално е защитавана от крепостна стена, а през Средновековието - от изградени мощни земни отбранителни валове. Естествени защитни прегради към крепостта са река Мочурица, която е и неин основен водоизточник, и скалните откоси в северозападната част. Крепостта има зрителна връзка с много укрепени селища в околността, по-важните от които са:

* античният и средновековен комплекс от две крепости и няколко големи селища на 1-2 километра западно-северозападно от село Зимен;
* крепостта на Войнишкия Бакаджик на около 2 километра южно от село Войника;
* крепостта над Марашкия проход на около 4 километра западно от село Седларево;
* "Малкото" и "Голямото кале" на 4-4,5 километра северозападно от село Везенково;
* крепостта "Обраслото кале" на около 1 километра северно от село Подвис;
* крепостта на Големия Бакаджик.

Освен с тези обекти, Маркели има много добра видима връзка и с Мокренския проход, с района на Върбишкия проход, с местността Яйлата в Ришкия проход и други.

^горе


Маточина или Букелон - Село Маточина се намира на около 10 км източно от с. Сладун и на около 40 км изток-североизточно от Свиленград, на десния бряг на р. Тунджа, съвсем близо до българо-турската граница. От крепостта край селото е останала само цитаделата (вътрешната крепост), чиито стени се издигат до 18 м над земята и представляват внушителна гледка. Най-запазаната част е защитната кула и част от двойната укрепителна стена около входа. От външната стена са останали незначителни следи. Останките, които могат да бъдат видяни днес, датират от XII – XIV век. Според някои изследователи, на това място се е издигала известната крепост Букелон, споменавана по повод на битката при Адрианопол между римляни и готи през 378 г., при която римляните са разгромени, а император Валентин загива в битката. По-късно, крепоста е възстановена през вековете и отново използвана. Местността се свързва с още една епична битка от времето на Втората Българска Държава. Тук през 1205г, войската на цар Калоян разбива армията на Рицарите Кръстоносци от и пленява иператор Балдуин.

 

^горе


Меджиди табия е крепост южно от Силистра, част от османската фортификационна система, използвана по време на Кримската война (1853 - 1856) и Руско-турската война от 1877-1878 г. Тя е най-добре запазеното от шестте съоръжения в системата. Има формата на шестоъгълник и достига до 8 метра височина. Намиращият се непосредствено до нея ров е служил за препятствие и маскировка. Към една от стените е прикрепена цитадела с полукръгла форма (казармените помещения). В полукръг около нея е издигнат земен насип с оформени гнезда за оръдията. Крепостта е построена през периода 1841-1853 г. по планове на немския военен инженер Хелмут фон Молтке. През 1847 г. е посетена от султан Абдул Меджид, на чието име е наречена - Меджиди табия.

^горе


Мезек - Намира се в рида Гората на Източните Родопи, в землището на с. Мезек, Свиленградско. Крепостната стена, на тази сравнително добре запазена крепост, до 1900 г. е била увенчана със зъбери и платформи, които са разрушени от турските власти с цел набавяне на строителен материал за новостроящата се казарма в Свиленград. Но и сега крепостните стени се издигат на височина до 10 м. Днешната крепост е строена вероятно през ХІ век.

 

^горе


Момина кула - Крепостта се намира до гр. Гоце Делчев и е разположена върху хълм, ограден от три страни от дълбоки долини. Вероятно е построена през ІІ-ІІІ век, след което е изоставена и възстановена едва през ХІІ век. Името си е получила от едно предание, според което крепостта е построена от сестрата на цар Иван Шишман, след като успяла да избяга от турски плен.

^горе


Моняк - Построена е през ХІІ-ХІІІ век. Останките й се намират на скалист връх, наречен Шеста крепост (586 м), склоновете на който се спускат стръмно към р. Арда (сега яз. "Студен кладенец"). Запазената част от крепостната стена е дълга 273 м, като на места е висока до 5 метра. Запазена е и част от осемстенната кула (височина до 3 м). В крепостта се намират и два надземни резервоара за вода. В най-високата част се забелязват останките от цитаделата, заемаща площ от 350 кв. м. Моняк е една от най-големите по площ планински крепости - 18 000 кв. м.

^горе


Новград е село в Северна България. То се намира в община Ценово, Област Русе. Село Новград е създадено през 1388 година. През тази година турците разрушават и напълно унищожават византийската и по-късно българска крепост Неокастро (Neocastro). Оцелелите българи изграждат край развалините на крепостта ново селище, носещо името на унищожената крепост - Новград.

^горе


Оряховица - Намира се в североизточните покрайнини на с. Оряховица, Старозагорско. Византийски историци я наричат още Ряховица. Най-вероятно е построена през ХІІ век.

^горе


Патмос - намира се на скалист полуостров, образуван на мястото на вливането на река Боровица в река Арда. Сега и двете реки са завирени от язовир Кърджали. Крепостта е по-голяма от съседната Кривус, с добре запазени останки от крепостни стени, основи на кула и черква. Крепостта се намира на левия бряг на р. Боровица, срещу туристическата хижа Боровица, която е на десния, точно срещу крепостта. За да се стигне до крепостта трябва да се пресече реката с лодка. От брега до крепостта се стига за 20 минути. Хижа Боровица се намира на 18 км от Кърджали, като автобусът е до близкото село Дъждовница.

^горе


Петлюка е името на крепост разположена в планина Вискяр. Крепостта се е издигала близо до връх Пеключки камък. От древната крепост са останали части от стените като останките не надминават на височина 1,20 метра, а на ширина са около 1,50 метра. В центъра на заграждението се намира кладенец, от който след разчистване са открити 8 м дълбочина. В близост до крепостта, в подножието на връх Пеключки камък се намира пещерата Петлюка. На няколко километра от крепостта се намира село Гургулят.

^горе


Ранули - Едно от най-старите населени места по черноморското крайбрежие е долната част на поречието и устието на река Ропотамо. В района на устието е локализиран древен град, възникнал преди повече от 5 хилядолетия, като в епохата на Римската империя е бил един от сериозните центрове по черноморието. На скалистия, обрасъл със зелени дървета връх, наречен днес Лъвската глава, намиращ се над устието на реката, е крепостта дала началото на този град. Древното и име е Ранули. В наше време е известна и като Вълчаново кале, тъй като Вълчан войвода е използвал загражденията на крепостта за свой щаб по време на Османската империя. Добре запазените крепостните стени, са изградени от огромни и добре одялани камъни, ограждащи огромна площ - 30 000 кв. м.- един от най-големите укрепени градове на територията на България. По структура на градежа, изследователите отнасят строежа на крепостната стена и на най-старите запазени сгради от епохата на Крито-Микенската цивилизация - 14-16 век пр. н.е.

^горе


Раховец е крепост съществувала в периода III-XV век сл.Хр. в Северна България, недалече от съвременния град Горна Оряховица. През ІІІ и ІV в. от н.е. римският император Аврелий ІІІ строи крепости за охрана на пътищата в провинция Мизия (Северна България) – тогава в границите на Римската империя. Една от тези крепости по-късно е наречена Рахова.

^горе


Русокастро е село в Югоизточна България. То се намира в община Камено, Област Бургас. Близо до селото се намира прекрасна скалиста местност, известна като "Рускиния камък". Сведения за крепостта се съдържат в съчиненията на арабския пътешественик Идриси от 11 век. През 2006 започнаха разкопки по тези места и се предполага, че крепостта Русокастрон е много древно селище, още от времето на траките.

^горе


Самуилова крепост (Ключ) e името на средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден в т.нар. Ключка клисура. Намира се на невисок хълм на десния бряг на река Струмешница, на 5 км северно от село Ключ. Построена е вероятно в периода 1009-1013 г. по време на управлението на цар Самуил.

сайта на крепоста: http://www.samuil.info/krepost.html

^горе


Сексагинта Приста, римска крепост, експозиция на открито. Сексагинта Приста означава пристанище на шейсетте кораба, римска крепост на територията на гр.Русе. Римският кастел възниква върху руините на старо тракийско селище.

^горе


Сикера е название на стара, ранносредновековна местност от тракийски или римски произход. Отбелязана е на картите от 4 — 5 век. Намирала се е в Сливенския балкан, точно на мястото на днешното село Ичера. Предполага се, че днешното село Ичера води началото си и името си именно от тази крепост Сикера.

^горе


Сторгозия - Археологически находки показват, че станция Сторгозия е била изградена вероятно в района на центъра на съвременния град Плевен. В началото на IV век 31 декара са обградени в достъпните за нападател места с мощна крепостна стена, широка 2,20 м, изградена с ломен камък и спойка от бял хоросан.

^горе


Тича - Крепостта е разположена на десния бряг на р. Черна. Българската крепост е построена през ХІІ-ХІV век върху късноантични останки от крепост (VІ-VІІ в.). Запазените незначителни останки от крепостните стени следват очертанията на естествено защитения рид. Крепостните стени заграждат неправилен многоъгълник с площ от около 4 000 кв. м. Най-вероятно крепостта е престанала да съществува през ХV век. Край с. Тича има и още една, по-малка крепост. Тя е с площ от около 1 000 кв. м. Намира се на левия бряг на р. Плаково, на 4 км югозападно от с. Тича.

^горе


Траянови врата - Проходът е наречен така, по името на римския император Траян, който през 2 век строи на хълма над прохода крепост като символична граница между провинциите Тракия и Македония. Крепостта е известна също и като Щипон. През съседния на крепостта хълм е прокопан тунелът „Траянови врата“, част от автомагистрала „Тракия“. Тунелът се намира на разстояние около 55 километра от София, а най-близкият до него град е Костенец.

^горе


Урвич е средновековна крепост в землището на днешното село Панчарево, вероятно построена през 13 век по време на Втората българска държава. В нея Цар Иван Шишман, наричан от местното население Ясен е водил последните си битки срещу Османските нашественици. Крепостта „Урвич“, заедно с монастира „Св. Никола — Летни“, останките от крепостната черква „Св. Илия“ и Кокалянския манастир образувалия Урвичкия крепостен комплекс.

сайта на крепоста: http://www.urvich.com/

^горе


Устра е името на една от най-запазените крепости в Родопите. От нея са останали основите на много от сградите и кулите. Крепостта е строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Устра е построена през 10 век, за да бъде охраняван минаващият от там търговски път. Крепостта се намира в община Джебел, Област Кърджали, близо до село Устрен. Разположена е на най-високата част на стръмен връх и от нея има добра видимост на голямо разстояние.

^горе


Хисарлъка е късноантична и средновековна крепост, разположена на едноименния хълм югоизточно от Кюстендил, България. Крепостта е построена през 4 - 5 век за защита на намиращия се в подножието й град Пауталия.

^горе


Хисаря – град Хисаря, намира се в Област Пловдив и е в близост до град Карлово. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-ІV хил. пр.Хр. През 293 г. император Диоклециан му дава статут на град и оттогава започва неговото укрепяване с масивни крепостни стени и изпълнението на нови градоустройствени решения. На много места крепостната стена достига височина до 11 метра, а южната крепостна порта се извисява на 13 м. Градската архитектура е съсредоточена в централния градски парк до извор “Момина сълза”.

^горе


Хисаря (Ловеч) е крепост в град Ловеч, разположена на хълма, носещ същото име, в южната част на града. Крепостта датира от времето на Римската империя, когато на територията на днешен Ловеч се помещава римска станция, наречена „Президиум“.

^горе


Царевец е разположена край самия център на град Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185-1393). През Средновековието хълмът е изцяло застроен с жилищни и административни постройки.

пълна статия

^горе


Крепост Цепина - Намира се на 6 км. от село Дорково, в североизточния край на Чепинската котловина.построена е на висок и скалист връх на надморска височина 1136м.

пълна статия в rodenkrai.com

^горе


Церово е една от най-големите планински крепости на територията на България. Крепостта се намира на левия бряг на река Струма, на неголямо разстояние от село Церово и има площ от около 23 декара. Крепостта се намира на няколко километра западно от едноименното село. Чрез археологически разкопки и проучвания е установено, че крепостта Церово е построена през 3 век.

^горе


Чипровските градища - Две градища се издигат над гр. Чипровци: Голямо градище и Кулата. Голямото градище, разположено на скалист връх е ограждало площ от около 12 000 кв. м. Предполага се, че тук е бил разположен старият град Кипровец, за който се съобщава в средновековни писмени източници, включително от Петър Богдан. Крепостта Кулата е разположена на връх Кулата и има зрителна връзка с Голямото градище. Общата й площ е около 300 кв. м.

^горе


Червен е наследник на ранновизантийска крепост от 6 век, но територията му е обитавана още през тракийската епоха. Намира се до едноименното село Червен на 35 километра южно от град Русе. Археологически находки от Червен се съхраняват в Националния исторически музей в София, Националния археологически музей в София и Регионалния исторически музей в Русе.

^горе


Чертиград е крепост в Западна България. За достигане до нея се използва пътят през село Ямна, което се намира на около 3 км. Чертиград се намира на 1284 метра надморска височина, а археолозите са го обявили за историческа развалина.

^горе


Шуменска крепост се намира на Шуменското плато, на около два километра от град Шумен. Мястото е било заселено преди повече от 3000 години - археологически изследвания сочат, че местността е била обитавана още през ХІІ век пр.н.е.. Първите жители тук са траките от племето гети. Около 1200 г. пр.н.е. те създават тук първото поселение, което е неукрепено. По този начин Шуменската крепост се явява връстник на Приамова Троя (по-точно на VIIb пласт на Троя). Около V век пр.н.е. е построена и първата стена, но тя не е запазена днес.

^горе


Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (2)

Следете за нови коментари с RSS
0
харесвам
Написа barin
на 04 декември 2014
Оцени коментара:
Благодаря за изчерпателната информация за крепостите в България.Ходил съм на много крепости, но в статията са описани толкова много, че дори за някои не съм чувал. Те са останали и говорят за нашето минало.
0
Грешки
Написа Аз ве
на 26 април 2015
Оцени коментара:
Има крепости с грешни обозначения, оправете ги за да не вкарате в заблуда неопитните и незнаещи къде се намират някои крепости- пример крепостта Червен е дадена в северозападнала България, а тя е точно в другата посока, Урвич пък няма нищо общо със североизточна България... има и др погледнете ги...

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art