gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" При днешното обществено и политическо устройство на човечеството сиромахът е навсякъде роб, а робът навсякъде - сиромах. "
Христо Ботев

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Чудото Цари Мали град

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Български крепости

(19 Гласа)

Цари Мали ГрадСнимки: Станимир Каравеликов
Текст: Деси Каравеликова


В класацията на вестник „Стандарт“ за миналата 2013 година „Чудесата на България“, проектът Цари Мали град спечели голямата награда сред 50 големи открития, направени в периода 2000-2013 г. Обектите, находките и съкровищата бяха предложени от ръководителите на археологически екипи, директорите на музеи, експерти в общините и министерствата. С какво обаче Цари Мали град спечели сърцата на хората, които гласуваха?


Завършен съвсем наскоро (2012 или 2013г, ако не греша), проектът Цари Мали град обхваща възстановена крепост от римско време с прилежаща експозиция от археологически предмети, намерени на нейна територия, пътека от с.Белчин до крепостта,, обходна пътека и зона за туристически събирания с места за пикник, както и интересното релсово „пасажерско транспортно съоръжение с въжено задвижване“ (или влакчето, както го наричат всички), както и зона за отдих и спорт на открито. В непосредствена близост се намират Етнографският музей, който е подразделение на самоковския музей и църквата „Цвета Петка“, буквално на няколко метра от етнографския музей.

Маршрут
Ние започнахме нашата разходка от Боровец, където бяхме отседнали за кратка почивка през месец август. Който си мисли, че зимните курорти си струват посещението само през зимата, греши много. Бях приятно изненадана от Боровец, който въпреки че се оказа по-малък, отколкото си го бях представяла, беше някак особено уютен и приятен за летен отдих.С лифта може да се изкачите до х. Ястребец, откъдето се разкрива прекрасна гледка, а разходката наоколо определено си струва. Ако решите да се върнете в хотела си пеш, имайте предвид, че може да се натъкнете на мечка с нейното мече. За съжаление (или пък наш късмет), ние не успяхме да се срещнем с мама Меца. Други възможности за развлечение извън хотелските са карането на колело или стрелбата с лък и пушка. Приятно впечатление ни направи липсата на чалга в заведенията, както и доброто обслужване, което, нека си признаем, в България е рядкост. Препоръчваме ви хотел Алпин – приятна обстановка, изключително добра кухня и персонал, готов да угоди на всеки ваш каприз. След като го открихме, посъжалихме, че бяхме резервирали стая в комунистическия Рила. Боровец през лятото е подходящ предимно за семейства с деца и за по-възрастни хора. Ние останахме в Боровец два дни, след което закусихме рано и поехме към Цари Мали град. Ранното ставане се оказа добро решение, тъй като в августовските жеги дългите разходки върху напечените камъни на крепостта не са най-доброто решение.
По пътя към с.Белчин, където всъщност се намира Цари Мали град, ще подминете Самоков, където може да спрете, за да разгледате центъра и да хапнете набързо. Ние подминахме Самоков и продължихме направо към Белчин, тъй като след Цари Мали град ни очакваше изтощителен дълъг път. Заредете се с търпение, докато минете участъка  Самоков-Белчин и предвидете повече време, ако колата ви е ниска и с твърдо окачване.

В Белчин ни посрещнаха хубав път, знамена на всеки стълб (които вече сваляха, понеже откриването било минало и да не се похабели напразно знамената?!?!) и усмихнати хора. Противно на очакването ни, че като нов обект в Цари Мали град няма да има много хора, обектът се оказа доста посещаван и ние пожелаваме на белчинци това да остане така и занапред!

Посетихме първо Етнографския музей, който се помещава в построена наскоро къща, по образец на стара къща, която е била разрушена по-рано. На първия етаж от къщата са изложени предимно стари книги, повечето църковни, които са местни преписи и дарения за двете църкви. Заслужава да се спомене, че всичко в този музей е дарение от местните хора и трябва да те уверя, читателю, че любовта, с която е изградено всичко, може да бъде почувствано в този музей. На втория етаж е етнографската експозиция с носиите, килимите, одеалата и всички онези предмети на бита, които грижливо са били пазени от белчани, за да бъдат един ден подарени на този музей и да бъдат гледани от теб, от мен и от много други българи, които искат да се докоснат до старината. Може би избързах с похвалите, още не съм разказала за крепостта Цари Мали град, нито за църквата „Света Петка“, но дори след половин година чувството от спомена ме завладява и ми става драго, че има места в България, които са красиви, поддържани, уютни и гостоприемни.

Излизаме от музея и се изкачваме по пътечката до църквата „Света Петка“. Отпред има чешма със студена вода, която идва добре дошла да утоли жаждата ни в горещото време. В сайта на комплакс Цари Мали град четем следното за храма „Света Петка“:

„В този си вид е построена през ХVІ в, като стъпва върху основите на по-ранен храм, датиран по археологически данни през второто българско царство- около ХІІІ- ХІV в. Първата църква е опожарена при османското нашествие в последната четвърт на ХІV в.
През последните години на ХХ в. църквата бе изоставена и полуразрушена. От руините за нов живот я въздигнаха  родолюбиви белчинци. Със своите дарения те Възродиха не само храма, но и християнското и родолюбивото чувство у местните хора и положиха здрави темели за целия културен комплекс.
Всички икони в храма имат еднакви стилови белези, характерни за средата на ХVІІ в. Някои изследователи приписват авторството на Св. Пимен Зографски или на неговите ученици, работили в района на Средецката мала Света гора през това време. Иконите носят архаичността на късно византииската традиция, типична за Атонските зографи. Този стил е характерен и за повечето синхронни църкви със стенописи в самоковския район. Посветителските надписи на архаичен български език върху част от иконите разкриват етническия произход на зографите, а също така и  силното религиозно чувство и дарителската традиция у белчинци в условията на чуждо верско и икономическо подтисничество.“


За съжаление в храма снимките са забранени и затова ви показваме снимки само отвън. Панорамата към селото е прекрасна!
Почивен ден за храма е понеделник и няма да си спестя хапливата забележка към много български музеи, които трябва да последват този пример.

Слизаме отново по пътечката, за да изкачим пътя към подножието на крепостта. От паркинга има два начина да се качите до крепостта – по пътечка или с влакче, което представлява по-скоро асансьор. Клаустрофобията, която може да ви хване във влакчето, успешно може да бъде подтисната от красивата гледка, която се разкрива пред вас.

Крепостта е интересна както с експозициите си, така и с възстановките на оригиналните сгради. За България подобно нещо е рядкост, тъй като на практика нямаме изцяло оцелели крепости, каквито има например в Англия. Това се дължи както на османското робство, така и на един от договорите след Руско-Турската война, според който България трябва да срине своуте крепости. Разбира се, както навсякъде по света, и тук е съществувала практиката местното население да взема строителен материал за нуждите си от стари и неизползвани сгради и стени. Поради това, да се разходиш из въздигнатите наново сгради в Цари Мали град за мен си беше едно истинско пътешествие в миналото.

Местността пази спомена за обитатели от древността до наши дни, а материалният спомен за тях е съхранен в музейните сбирки, изложени в кулите на крепостта. Аз нарочно няма да ви разказвам какво точно може да видите в цари Мали Град, а само ще го загатна със снимки и ще оставя на вас сами да откриете съкровищата на тази въздигната от пепелта крепост.

Ако все пак архитектурните и исторически забележителности не ви стигат, знайте, че непосредствено до крепостта има атракционен парк. Не бързайте обаче да си представяте детски залъгалки и мигащи светлинки. Всичко е изградено с вкус и е в тон с окръжаващата природа и с крепостта.

Цари Мали град или Малкият град на Царя, заедно с църквата „Света Петка“ и с Етнографския музей бяха избрани от българите са „чудо“ на България не заради мащабността на проекта (който е на стойност около 5 и половина милиона лева), а заради грижата и вниманието, с които е изграден и поддържан. В такава България бих искала да живея...

http://www.carimaligrad.com
/ - актуална информация за работно време и входни такси

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art