gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Никоя порядъчна пчела не чака съвет от дървеницата как се събира мед. "
Чудомир

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Български език

Значения на една клетва в разказа "Индже" на Йордан Йовков

Български език

Написано от Иво Братанов 14 Януари 2015

(5 Гласа)
Йордан ЙовковАвтор: Иво БРАТАНОВ
 
"Индже" е един от най-хубавите разкази на Йордан Йовков. Този класически текст е "най-яркото и художествено внушително епично платно на Йовков в "Старопланински легенди" (Велчев 1992: 60) и затова заслужава не само да бъде внимателно интерпретиран, но също така да бъдат изяснени и въпросите за произхода на отделните детайли в него 1.
 
Особен интерес за изследователя представляват откъсите от библейски текстове, включени в произведението. Чрез тях се допълват основните характеристики на културния контекст, в чиито рамки осмислянето на творбата е най-точно. Освен това те функционират като сигнализатори за влиянията на сакралните текстове върху разказа на Йовков и насочват читателя към оценъчния пласт на творбата (Добрев 1989: 86).
 

Тайният тракийски речник

Български език

Написано от Администратор 25 Януари 2011

(10 Гласа)

Автор: Павел Серафимов

Български езикЗаглавието ще озадачи мнозина. Какво ли ще да е тайният тракийски речник? Всъщност няма никаква мистерия, касае се за думи, които или не са споменати от нашите траколози, или не са обяснени правилно. Речникът, който ще бъде представeн дава данни, които не са били достъпни за широката публика до сега. Оформлението е напълно различно, думите са систематизирани по категории. Това позволява да се види по-ясно връзката между българският език и неговият най-древен вариант – тракийския.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Днешните политически претенции към миналото на България

Български език

Написано от Администратор 01 Ноември 2010

(4 Гласа)

СловоАвтор: Деси Каравеликова

Реших да напиша тази статия след дълго и старателно ровичкане из интернет, където единственото ми желание беше да намеря повече информация за българската история и нови гледни точки към явните несъответствия в старата теория за създаването на българската държава през 681 година от шепа българи, мнооого славяни и 2-3 траки, които по това време вече били поизтребени, натръшкани от чумата и тъй нататък. Както казваше моя учител по история в гимназията - събрали се в палатката един българин, един трак и една славянка и си направили купон...

* Статията е поместена в раздел Български език, тъй като се отнася най-вече до СЛОВОТО за българската ни история.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

ХАН, КАН или КНЯЗ?

Български език

Написано от Администратор 27 Октомври 2010

(5 Гласа)

ИзследванияДнес предлагаме на читателя да се запознае с едно изследване на Павел Серафимов върху титлите, с които са били именувани българските владетели някога. Текстът е много интересен, най-вече защото предлага ново тълкуване и етимология на познатото на повечето от вас "канасиубиги". Ние сме готови да се обзаложим, че подобно тълкувание скоро няма да влезе в учебниците. Дали авторът е прав, преценете сами.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Произход и значение на името РАДУЛ

Български език

Написано от Администратор 29 Април 2010

(9 Гласа)
Автор: Деси Неделчева
 
Наскоро попаднах случайно чрез интернет на човек с фамилия Радулов и се сетих, че баща ми идва от рода Радулови / по майчина линия/. Реших, че понеже тази фамилия не е много популярна, с този човек може би сме роднини. Това не можах да установя, тъй като ако е имало връзка между родовете ни, то тя "се е разклонила" много отдавна. Това обаче ме накара да потърся информация за родовото име Радулови и собственото име Радул.
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Страница 1 от 2