gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Никоя порядъчна пчела не чака съвет от дървеницата как се събира мед. "
Чудомир

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Фолклорни фестивали в България в края на август, 2011

Българска култура и традиции

(2 Гласа)

Започна най-старият международен фолклорен фестивал в България, Бургас, 22-26 август

От 22 до 26 август ще се проведе Международен фолклорен фестивал Бургас 2011, който е най-старият по рода си в страната. Във фестивала ще участват състави от Казахстан, Румъния, Сърбия, Словакия, Русия, Полша и България.И тази година се запазва традицията фестивалът да бъде открит с пъстро дефиле по ул. „Александровска” и ул. „Богориди” в Бургас. Участниците ще бъдат посрещнати с хляб и сол пред сградата на общината,  където ще се представят с кратка програма.


На официалното откриване за 13-ти път ще бъде връчена наградата „Нестинарка”, която се присъжда за изключителен принос в развитието на българския песенен и танцов фолклор. Пластиката е на Ненчо Русев и ще бъде връчена на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, който ще се представи с концерт в първата вечер на фестивала.Съставите ще се представят всяка вечер от 20.30 часа в Летния театър и във вторник, сряда и четвъртък на сцена „Охлюва” от 18.00 часа.

 

Фолклорен събор "Капитан дядо Никола" в Трявна, 26-28 август

Петият фолклорен събор "Капитан дядо Никола" ще се проведе в Трявна от 26 август до 28 август. Традиционни форми на различни изкуства ще бъдат представени от творци от цялата страна. Във фестивала ще участват инструментални групи и състави, вокални групи, танцови формации, групи за автентичен фолклор и индивидуални изпълнители. Специално за събора в Трявна ще пристигнат изявени български изкуствоведи, фолклористи, етнографи, артисти и танцьори, политици и общественици. Мястото на събора е кв.Божковци.


Фолклорен събор "Богородична стъпка", Старозагорски минерални бани, 27 август

На 27 август Старозагорските минерални бани ще са домакин на шестия Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка 2011”. В мероприятието ще вземат участие групи, представящи народни танци и обичаи, фолклорни певчески и инструментални групи, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители, които до този момент наброяват 3710 души. Участниците ще се представят на три сцени. Представените изпълнения ще бъдат оценени от жури, което ще връчи наградите, сред които Награда на кмета на Община Стара Загора и Награда на Съюза на тракийските дружества.

Основната идея на фестивала е да съхрани народните традиции и обичаи, които са символ на българската култура. Съборът има за цел да популяризира и метността "Богородична стъпка", която се счита за свято място от много хора в цялата страна. Както всяка година ще бъдат осигурени автобуси, които безплатно ще превозват желаещите до феномена "Богородична стъпка". По време на фестивала ще бъдат осветени три нови камбани за параклиса „Рождество Богородично", ще стартира инициативата "Улица на занаятите" и за втора година ще бъде открит детски пленер за рисунки.

 

ЕтъраВъзстановки на сватбени обичаи в Етъра, 27-28 август

На 27 и 28 август Архитектурно - етнографски комплекс (АЕК) „Етър” за четвърти път ще представи „Сватбата-единство и многообразие” – възстановки на сватбена обредност. Основната идея на фестивала е да представя етническото и етнографско многообразие на българските земи чрез богатството на фолклора на фона на единствения музей под открито небе в България.

В досегашните три издания на проекта взеха участие 19 формации (над 445 души) от областите: Варна, Бургас, Габрово, Разград, Пловдив, Добрич, Пазарджик, Силистра, Враца. Тази година гостите на фестивала ще могат да видят моменти от сватбената обредност на добруджанци, хърцои, балканджии на армъните от Дорково и Велинград и татарите от Ветово. В програмата на участниците са включени обреди като „Коване на сватове”, Водене на булката за вода, Прощална вечер, Свърляне на червено було след сватба и други.Източници:
pochivam.bg
touristmedia.info

Снимки: Роден Край

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy
nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art