gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Българският народ се намира под натиска на едно такова несносно и безчовешко иго, което не му позволява да се развие нито в умствено, нито в нравствено, нито в материално отношение. "
Христо Ботев

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Професор инж. Цветан Лазаров и българското самолетостроене - Самолет ДАР-10А

Българска авиация

(3 Гласа)
Съдържание на статията
Професор инж. Цветан Лазаров и българското самолетостроене
Самолетите на проф. Лазаров
Самолет ДАР-6
Самолет ДАР-6А
Самолет ДАР-9
Самолет ДАР-10А
Самолет ДАР-10Ф
Всички страници

С А М О Л Е Т ДАР-10А "БЕКАС"

    Илюстрация 1 - ДАР 10 А "Бекас"
Самолетът ДАР 10АПрез 1938 г. командването на Въздушни войски подготвя задание за разработка на дивизионен разузнавателен и щурмови самолет на базата на италианския двигател „Аlfa-Rоmео” 126RC-34. Заданието е предадено на самолетна фабрика "Български Капрони" – Казанлък, която поради това, че е италианска, има протекциите на Двореца. Едва след 6 месеца, когато от "Български Капрони" представят чертежите и макета на самолет КБ-11, които не са удобрени от Въздушни войски, заданието е предоставено и на Държавна аеропланна работилница ДАР - Божурище.


Независимо от малкото време за разработка, колективът от конструктори под ръководството на инж. Лазаров създава един забележителен самолет. Макетът му в мащаб 1:10 е изпитан в аеродинамичния тунел на Авиационния изпитателен институт във Варшава. Обдухванията потвърждават правилността на конструкторската идея. Но строежът на така необходимата на Въздушни войски машина се забавя от ред бюрократични пречки, създавани умишлено. Инженер Лазаров е човек със собствено мнение, което изразява винаги открито. Това не могат да му простят много "силни на деня", от които в момента зависи авиационната промишленост. Тези хора правят всичко възможно, за да бъде приет самолетът КБ-11 на "Български Капрони" - Казанлък.


Въпреки всички пречки, през юли 1941 г. прототипът ДАР-10А е готов и започват летателни изпитания. Резултатите надминават очакванията и данните от изчисленията. ДАР-10А "Бекас" се оказва отличен в своя клас. Това е едномоторен, свободноносещ моноплан с ниско разположено крило и неприбираем колесник, изцяло облечен в аеродинамични обтекатели. Екипажът е двучленен, в напълно закрита остъклена кабина, осигуряваща отличен обзор. В задната й част се отваря люк, през който наблюдателят може да стреля с картечниците за защита на опашката. Формите на самолета са изчистени и се приближават до тези на изтребител. Крилото е с механизация за подобряване на характеристиките на самолета при излитане и кацане. Самолетът е оборудван с фотокамера "Льошнер" с дистанционно управление и късовълнова приемо-предавателна станция.


Въоръжението на ДАР-10А се сътои от едно 20-mm синхронизирано с витлото оръдие, разположено над двигателя, две 7,9-mm крилни картечници и една сдвоена 7,9-mm картечница за защита на опашката. Предвидени са бомбодържатели за бомбардиране от хоризонтален полет и от пикиране.


Самолетът е облетян от легендарния пилот инженер Петко Попганчев. Заедно с него в изпитанията участва и инж. Лазаров. За качествата на машината може да се съди от краткото заключение на виделия и патил летец-изпитател: "Сладък самолет!"


През 1941 г. е проведено сравнително изпитание между ДАР-10А и намиращия се на въоръжение в българската авиация изтребител "Авиа-Б 534 Доган". Щурмовикът ДАР-10 превъзхожда изтребителя. Независимо от това командването на Въздушни войски дава поръчка за серийно производство на КБ-11 "Фазан", който отстъпва на ДАР-10А по всички показатели.


Инж. Лазаров не се отчайва и води борба да докаже предимствата на своя самолет. Междувременно прототипът ДАР-10 лети често между Ловеч и София като свързочен самолет. И един ден в ранното лято на 1942 г. при едно от прелитанията, се случва непоправимото. Самолетът извършва принудително кацане на ограничена по размери поляна в района на село Карлуково в пролома на река Искър, където рано сутринта има мъгла. В края на поляната самолетът връхлита върху скали и се разрушава. Загиват пилотът–изпитател капитан Стефанов и военният лекар, който пътува в наблюдателската кабина. Комисията, която разследва катастрофата стига до извода, че самолетът е останал без гориво. Вероятно е отказал бензиномерът, тъй като разследването показва, че в предхождащите катастрофата дни самолетът не е зареждан нито в Божурище, нито в Ловеч.


На базата на ДАР-10А, но с по-мощен двигател, инж.Лазаров разработва и предлага на Въздушни войски изтребител ДАР-11. Той обаче не е приет и не е правен прототип, защото вече съществува ориентация за приемане на въоръжение на изтребителите "Месершмит" Ме 109 от сериите G.

Самолетът ДАР 10 А

Илюстрация 2: Дивизионен разузнавач ДАР-10А „Бекас”(кликни върху снимката за по-голям размер)

 

 

 

ТЕХНИЧЕСКИ И ЛЕТАТЕЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
НА ДАР-10A "БЕКАС"
Двигател: Alfa-Romeo 126RC-34, 9-цилиндров звездообразен, с въздушно охлаждане и принудително пълнене.
Мощност при излитане и налягане от компресора 940 mm Hg-стълб
- 573,3 kW/780 к.с.
Мощност при налягане от компресора 830 mm Hg-стълб - 551,5 kW/750 к.с.)
Крейсерска мощност 492,6 kW/670 к.с.
Витло: трилопатно,металическо, с изменяща се стъпка тип " Alfa-Romeo" с диаметър 3,5 m
Разпереност: 12,20 m
Носеща повърхност: 22,20 m2
Дължина: 9,54 m
Маса на празен самолет: 1843 kg
Максимална маса: 2570 kg
Максимална скорост: 410 km/h
Крейсерска скорост: 327 km/h
Практически таван: 7250 m
Продължителност на полета: от 2h 45 min до 4h в зависимост
от натоварването на самолета и височината на полета
Максимална техническа далечина: 1170 km
Боен радиус: 300 km
Самолетът ДАР-10А е последният от разработените и построени в Държавна аеропланна работилница ДАР-Божурище български самолет. През есента на 1941 г. по причини, изложени по-преди, ДАР-Божурище престава да съществува.

 nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art