gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Никоя порядъчна пчела не чака съвет от дървеницата как се събира мед. "
Чудомир

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Възстановяват крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Археологически открития и сензации

(1 Глас)

Започва археологично проучване и възстановяване на крепостта „Ряховец" край Горна Оряховица, съобщи археологът Николай Овчаров. Усилията ще се финансират на части от общината на града и имат за цел България да продължава да се развива като културно историческа дестинация.

Министърът без портфейл за българите в чужбина Божидар Димитров подкрепи инициативата и обяви започването на неофициално движение под надслов „Всеки град със своята крепост". Финансиран от съответната община, всеки град има отговорността да положи усилия да проучи и възстанови своята крепост. В момента такива дейности има при Созополската крепост, Трапезица, в Перник, Шумен и други градове.

Реставрирането на „Ряховец" е част от проект „Стражът на Търновград", като това е най-голямата крепост, пазеща проходите от север към столицата по времето на второто българско царство.

Професор Николай Овчаров подчерта нейната важност: „При разработката на туристическите маршрути аз очаквам да се създаде именно това златно колело около Търново, което да включва десетките манастири наоколо. В това точно е и смисълът на „Ряховец", който е част от този златен кръг около Търново. Това ще бъдат вече туристически маршрути, които тепърва ще бъдат развивани в Търново и в неговата околност".

От възстановения Царевец община Велико Търново печели 3 милиона лева годишно.

Източник: dariknews.bg

Коментар на админа

Нека Община Велико Търново си направи труда от тези 3 млн.лв да задели някой лев за оправяне на тоалетните в Царевец. Ситуацията е повече от плачевна! Последният път, когато екипът на Роден Край посети крепостта, в тоалетните нямаше дори мивки!!!

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (1)

Следете за нови коментари с RSS
0
да върнем величието на България с възстановяване на крепостите
Написа Недко недялков
на 09 януари 2017
Оцени коментара:
Едва ли е тайна че в Европейските държави си стоят крепости и замъци от онези времена непокътнати и цели...тук у нас като се има предвид какви варвари и човекоподобни същества са ни превземали, всичко е почти унищожено за съжаление...но от хроники и от други източници ние можем и трябва да възстановим крепостите си..разбира се без да им придаваме кичозен вид..!!!


Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy