gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Още интересни статии

Думи на велики българи

" Никоя порядъчна пчела не чака съвет от дървеницата как се събира мед. "
Чудомир

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Проучва се втората църква в крепостта Калиакра и други археологически новини от 30 август 2011

Археологически открития и сензации

(7 Гласа)

Калиакра - проучва се църква No 2Нос Калиакра

През 2010 г. археолозите започнаха проучването на Църква № 2 във вътрешния град на Калиакра. В края на археологическото лято екипът на доц. д-р Бони Петрунова може да се похвали, че е разкрил не само цялата църква, но и голяма антична сграда, върху чиито основи тя е построена. Една от първите находки е златна монета на Андроник ІІ, което им подсказва, че са попаднали на аристократичната част на средновековната крепост, посочва "Булфото". Около църквата е разположен некропол на богатите граждани на столицата на Добружанското деспотство. Проучени са над 70 гроба, в които са открити около 20 златни и позлатени накити и елементи за украса, сребърни пръстени и обеци и отново голямо количество монети.


Специален интерес предизвиква оловен печат, който е с изображение на Богородица и с монограм на собственика и е открит точно навръх Богородица. Според проф. Иван Йорданов, който изследва изображенията, печатът е от V-VІ век. Това го свързва с въстанието на Витилиан (513 – 515 г.).

След почистването на богатите находки те ще станат част от фонда на ИМ Каварна и ще участвуват в традиционната изложба, с която НАИМ-БАН представя всяка година изминалия археологически сезон. Археологическите проучвания на Калиакра се провеждат от дълги години, като днешният ѝ вид на впечатляваща туристическа дестинация е резултат от разкопките, проведени от археолозите Георги Джингов, Ана Балканска, Мария Йосифова, Бони Петрунова. От 2004 г. на Калиакра продължават археологическите разкопки, ръководени от доц. д-р Бони Петрунова. В екипа участват Елена Василева, Яна Димитрова, Филип Петрунов, Росен Пеевски и др., които успоредно с тежките археологически изследвания работят и по проекта за превръщането на Каварна и паметниците около нея в място, което ще привлича туристи не само заради морето. Откритията от сезона ще бъдат представени от научния ръководител на обекта доц. д-р Бони Петрунова (НАИМ-БАН) на пресконференция в сряда.


Крепост Нове край Свищов - ще бъде проучвана съвместно с полски археолози

41-ият сезон на проучванията в древната римска военна крепост Нове край Свищов беше стартиран от българо-полска археологическа експедиция. Това е най-изследваният граничен лагер на римските легиони по поречието на Долен Дунав, коментират специалистите. Началото на разкопките е поставено през 1960 г. и продължават без прекъсване досега от археолози от Регионалния исторически музей във Велико Търново и Познанския университет "Адам Мицкевич".

Под ръководството на доц. д-р Павлина Владкова българският екип ще продължи теренните проучвания за изясняване на плана на резиденцията, разположена зад западната крепостна стена на укреплението, съобщава БТА. Целта е през тази година да се разкрие югозападният ъгъл на представителния комплекс. Полският екип с ръководител д-р Анджей Биернадски ще изследва баните на легионерите, които по оценка на изследователите са най-големите по площ римски терми, открити на Балканския полуостров.


Източник:
inews.bg

Снимка:

Denoncolor.com

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Коментари (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете символите

busy