gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Думи на велики българи

" Силен е не онзи, който може да се изкатери до голяма височина, а онзи, който не допуща да се смъкне по-ниско от веднъж постигнатото. "
Блага Димитрова

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Историческо пътуване към миналото на България

Древната българска история. Кимерийци. Хуни. Българи.

Любопитно

Написано от Станимир Каравеликов - Администратор 08 Юли 2014

(8 Гласа)

Авторът в Роден Край Кирил Милчев предлага на нашите читатели електрорен вариант на неговата нова книга "Древната българска история. Кимерийци. Хуни. Българи." още преди нейното печатно издание. Книгата можете да свалите във формат PDF в края на статията.

Ще се радваме на вашите оценки и мнения като коментари към статията.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Чудото Цари Мали град

Български крепости

Написано от Администратор 11 Януари 2014

(13 Гласа)

Цари Мали ГрадСнимки: Станимир Каравеликов
Текст: Деси Каравеликова


В класацията на вестник „Стандарт“ за миналата 2013 година „Чудесата на България“, проектът Цари Мали град спечели голямата награда сред 50 големи открития, направени в периода 2000-2013 г. Обектите, находките и съкровищата бяха предложени от ръководителите на археологически екипи, директорите на музеи, експерти в общините и министерствата. С какво обаче Цари Мали град спечели сърцата на хората, които гласуваха?

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Египет - ключ към тракийската култура

Тракология

Написано от Администратор 08 Ноември 2013

(2 Гласа)

Египет - ключ към тракийската култураНаписа: Деси Каравеликова

"Египет - ключ към тракийската култура" -  така се казва излязлата наскоро книга от Стефан Симеонов. Някои от вас познават автора под псевдонима dzver и вероятно неведнъж са посещавали блога му. Стефан Симеонов не е професионален историк, но пък ще ви изненада с оригиналния си поглед към тракийската култура и задълбочените познания в сферата, която разглежда. Книгата е презназначена към масовия читател и за тази цел езикът, с който си служи авторът е по-свободен, а не стегнат и академичен, както бихте очаквали от историческа книга, което несъмнено улеснява четенето.

Основната теза, която авторът атакува в книгата "Египет - ключ към тракийската култура", е тълкуването на тракийската култура през призмата на елинизма, като (поне за мен) несъмнено показва не само, че тракийската култура не е производна и произтичаща на елинската, а и трудно може да бъде обяснена чрез нея. На базата на богат изворов материал, основно древногръцки, Стефан Симеонов показва, че древните гърци не разбират и не се отъждествяват с тракийските норми и обичаи.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Кимерийските имена на българските владетели.

Изследвания

Написано от Кирил Милчев 11 Юли 2013

(13 Гласа)

Гръцки градове-колонии

Ние много добре знаем, че днешният босфор при Истанбул е бил последователно именуван от летописците като „Тракийски боспор”. Наричан е така, понеже около него са живели траки, независимо, че гръцки колонисти са създавали полиси, в които естествено не са живеели само гърци.

По същият начин, гръцки колонисти още от VІ в. пр.н.е. са създавали полиси и на териториите около Кимерийския босфор и именно това царство, е известно днес като Боспорското антично царство.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Римска история - Никифор Григора

Исторически Извори

Написано от Веселин Тракийски 10 Юли 2013

(5 Гласа)

РИМСКА ИСТОРИЯ - НИКИФОР ГРИГОРА

Исторически извори

Никифор Григора (ок. 1295—1360) е византийски историк и богослов, бил е в обкръжението на император Андроник ІІ, библиотекар и архивар в канцеларията на последния. Като богослов Григора е опонент на Григорий Палама, има съчинение за теологичните си диспути с него.

Римска история” в 37 книги, е основното произведение на Никифор Григора. В нея описва събитията между 1204 и 1359 години. 
Григора е автор и на коментари към Одисей, както и на много други разножанрови съчинения, сред които и философското „Флорентинецът или за мъдростта”. Занимавал се е и с астрология, работил е върху календара.

Единадесет книги от общо 37 на „Римска история” на Никифор Григора, са преведени на руски през 1862 г. (под надслов т. 1) от П. Шалфеев. Разказаните събития обхващат периода от 1204 до 1341.

Тук представяме два откъса от кн.2,2 и кн.2,4 на „Римска история”, които ни дават сведения за българите при р. Волга, за създаването на Дунавска България, за произхода на българите и за широката употреба сред византийските историци на топоса „скити”, обхващаш имената на много народи. Представата на Григора през ХІV в. за скитите е почти равнозначна на едно разбиране за всички варвари на север от Истър (Дунав). Според Григора, още Омир ги бил наричал „кимерийци”. 
 

Страница 1 от 90