gototopgototop

Добре дошли в сайта на Роден Край™

Основно меню

Думи на велики българи

" На Любовта трябва да се наложи карантина, както на холерата и чумата, от които Тя прави по-големи опустошения… "
Иван Вазов

Translator

English Bulgarian French German Italian Russian

Дарение за Роден Край

Помогнете да опазим историята и културата на България живи!
PayPal

Роден Край™ в Google+

Историческо пътуване към миналото на България

Асен Христов Йорданов и първият български самолет - част I

Българска авиация

Написано от Иван Бориславов 13 Август 2015

(5 Гласа)

Асен Йорданов

Автор: Инж. Иван БОРИСЛАВОВ

 

На 10 август тази година се навършват 100 години от полета на самолета, конструиран и построен от 18-годишния гимназист Асен Йорданов. Преди това в България няколко ентусиасти строят реплики на френски и немски самолети, но този самолет е с оригинална конструкция, затова е прието да се смята за ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ САМОЛЕТ.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Значения на една клетва в разказа "Индже" на Йордан Йовков

Български език

Написано от Иво Братанов 14 Януари 2015

(5 Гласа)
Йордан ЙовковАвтор: Иво БРАТАНОВ
 
"Индже" е един от най-хубавите разкази на Йордан Йовков. Този класически текст е "най-яркото и художествено внушително епично платно на Йовков в "Старопланински легенди" (Велчев 1992: 60) и затова заслужава не само да бъде внимателно интерпретиран, но също така да бъдат изяснени и въпросите за произхода на отделните детайли в него 1.
 
Особен интерес за изследователя представляват откъсите от библейски текстове, включени в произведението. Чрез тях се допълват основните характеристики на културния контекст, в чиито рамки осмислянето на творбата е най-точно. Освен това те функционират като сигнализатори за влиянията на сакралните текстове върху разказа на Йовков и насочват читателя към оценъчния пласт на творбата (Добрев 1989: 86).
 

Древната българска история. Кимерийци. Хуни. Българи.

Любопитно

Написано от Станимир Каравеликов - Администратор 08 Юли 2014

(24 Гласа)

Авторът в Роден Край Кирил Милчев предлага на нашите читатели електрорен вариант на неговата нова книга "Древната българска история. Кимерийци. Хуни. Българи." още преди нейното печатно издание. Книгата можете да свалите във формат PDF в края на статията.

Ще се радваме на вашите оценки и мнения като коментари към статията.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Чудото Цари Мали град

Български крепости

Написано от Администратор 11 Януари 2014

(19 Гласа)

Цари Мали ГрадСнимки: Станимир Каравеликов
Текст: Деси Каравеликова


В класацията на вестник „Стандарт“ за миналата 2013 година „Чудесата на България“, проектът Цари Мали град спечели голямата награда сред 50 големи открития, направени в периода 2000-2013 г. Обектите, находките и съкровищата бяха предложени от ръководителите на археологически екипи, директорите на музеи, експерти в общините и министерствата. С какво обаче Цари Мали град спечели сърцата на хората, които гласуваха?

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Египет - ключ към тракийската култура

Тракология

Написано от Администратор 08 Ноември 2013

(4 Гласа)

Египет - ключ към тракийската култураНаписа: Деси Каравеликова

"Египет - ключ към тракийската култура" -  така се казва излязлата наскоро книга от Стефан Симеонов. Някои от вас познават автора под псевдонима dzver и вероятно неведнъж са посещавали блога му. Стефан Симеонов не е професионален историк, но пък ще ви изненада с оригиналния си поглед към тракийската култура и задълбочените познания в сферата, която разглежда. Книгата е презназначена към масовия читател и за тази цел езикът, с който си служи авторът е по-свободен, а не стегнат и академичен, както бихте очаквали от историческа книга, което несъмнено улеснява четенето.

Основната теза, която авторът атакува в книгата "Египет - ключ към тракийската култура", е тълкуването на тракийската култура през призмата на елинизма, като (поне за мен) несъмнено показва не само, че тракийската култура не е производна и произтичаща на елинската, а и трудно може да бъде обяснена чрез нея. На базата на богат изворов материал, основно древногръцки, Стефан Симеонов показва, че древните гърци не разбират и не се отъждествяват с тракийските норми и обичаи.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Страница 1 от 91